Ha fel akarod turbózni a C-vitamin raktáradat a téli időszakban, jobban jársz, ha a sokszor kétes származású déligyümölcsök helyett a savanyú káposztát választod. Vannak, akik magában is szeretik, ugyanakkor számos finomabbnál finomabb étel alapja lehet ez a savanyúság. Íme a mi kedvenc receptjeink!
Szilvás-káposztás csirkecomb
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 csirkecomb
- 100 g füstölt tarja
- 400 g szálas savanyú káposzta
- 100 g aszalt szilva
- 2 evőkanál olaj
- babérlevél
- só
- 1 kisebb darab egész fahéj
Elkészítés:
A csirkecombokat mosd át, a káposztát is öblítsd le, a füstölt tarját pedig kockázd fel. Tedd fel a káposztát a tarjával két deci vízben főni két-három babérlevél társaságában, add hozzá a fahéjat és a sót is, majd letakarva lassú tűzön főzd 30-40 percig. Közben sózd meg a csirkecombokat, majd serpenyőben, forró olajon mindkét oldalukat süsd elő. Ha ez megvan, tedd bele őket a káposztába, és további 20 percig együtt párold – ha szükséges, adj még hozzá vizet. Végül keverd hozzá a szilvákat is, és azokkal is párold össze még 10 percig. Tört krumplival kínáld.
Almás-fehérboros leves
Hozzávalók:
- 200 g savanyú káposzta
- 1 fej hagyma
- 1 alma
- 2 evőkanál olaj
- 4 dl húsleves alaplé
- 2 dl száraz fehérbor
- 2 db babérlevél
- 1 teáskanál szárított tárkony
- só
- bors
Elkészítés:
Öblítsd át a káposztát, majd nyomkodd ki, és vágd apróra. A hagymát is aprítsd fel, majd az olajon pirítsd üvegesre. Ha ez megvan, add hozzá a káposztát és néhány babérlevelet, ízesítsd egy csipet sóval és egy csipet borssal. Engedd fel az alaplével és a fehérborral, majd főzd 30-40 percig, hogy a káposzta teljesen megpuhuljon. Amíg fő a leves, vágd fel az almát nagy kockákra, majd a főzési idő vége előtt add a leveshez a tárkonnyal együtt, forrald össze őket pár percig, és kész is. Pirítóssal tálald.
Lilahagymás saláta
Hozzávalók:
- 200 g savanyú káposzta
- 2 fej lilahagyma
- 2 alma
- egy marék dió
- 2 evőkanál olívaolaj
- fél pohár natúr joghurt
Elkészítés:
Ha túl intenzívnek érzed az ízét, a savanyú káposzta felét öblítsd át egy kis vízzel, majd keverd a többihez. A lilahagymát kockázd apróra, az almát tetszés szerinti cikkelyekre, a diót pedig morzsold össze a tenyereddel. Dolgozd össze őket egy tálban, az olívaolajat pedig keverd el a joghurttal, majd add a többihez. Tedd a salátát egy fél órára a hűtőbe, és már fogyaszthatod is ezt a finom vitaminbombát.
Babsaláta
Hozzávalók:
- 250 g szárazbab
- 400 g savanyú káposzta
- 2 fej hagyma
- 2 evőkanál majonéz
- 1 evőkanál mustár
- 2 pohár tejföl
- babérlevél
- só
- bors
Elkészítés:
A szárazbabot áztasd be már előző este, hogy gyorsabban megpuhuljon. A babhoz képest kb. kétszeres mennyiségű sós vízben főzd puhára néhány babérlevéllel. Öblítsd át a savanyú káposztát, majd keverd hozzá a majonézt, a mustárt és a tejfölt, ízlésed szerint ízesítsd sóval és borssal. Kockázd apróra a vöröshagymát és keverd a káposztához, majd add hozzá a babot is. Salátádat hagyd néhány órát pihenni, hogy összeérjenek az ízek.