Olyan videót dobott össze az OpenAI, hogy már nem tudjuk eldönteni, mi a valóság 

Olyan videót dobott össze az OpenAI, hogy már nem tudjuk eldönteni, mi a valóság 

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Olyan videót dobott össze az OpenAI, hogy már nem tudjuk eldönteni, mi a valóság 

A mesterséges intelligencia már régóta része mindannyiunk életének, csak eddig nem úgy használhattuk, ahogy manapság.

Az elmúlt évek, hónapok fejlődése után viszont csak kapkodjuk a fejünket és nem csak mi, hanem a világ vezetői is. Már most jelentősek a törekvések arra vonatkozóan, miként szabályozzák a mesterséges intelligenciát, pl. azáltal, hogy kötelezővé teszik a programok által készített fotók, videók, írások vízjelezését. 

Miről is van szó?

A MI olyan valósághű, ám manipulált videókat generált, amelyek láttán már lassan tényleg fogalmunk sincs, mi a valóság és mi az, ami csak a hihetetlenül bonyolult és profi rendszerek műve. Nem tudjuk megkülönböztetni a valós felvételeket a generált tartalomtól és ez nagyon sok problémás kérdést felvet. Gondolj csak bele! Hírességek, miniszterek buknak meg azon, hogy fény derül egy-egy botrányukra. Mi történik akkor, ha az ő arcukkal, hangjukkal kerül ki egy videó az internetre? Ez bármikor megtörténhet sőt, már meg is történt többször is. Legutóbb éppen a hihetetlen népszerűségnek örvendő, Taylor Swifttel készült felnőtt képi tartalom, ami aztán felkerült a világhálóra. Honnan fogjuk tudni, mit hihetünk el és mi a hazugság? Mikor állnak valóban kamera mögé a megbízott minisztereink és mikor adnak vállalhatatlan, karrierdöntő mondatokat a szájukba? Mikor leszünk mi is csalás áldozatai, ahogy az az óriásvállalat, amelyiktől 9 milliárd forintot csaltak ki egy deepfake videóhívás keretében?

Ezek égető kérdések a jövőben, de a MI mögött távolról sem csak rossz dolgok állnak – akár jóra is használhatnánk és arra, hogy fantasztikus távlatokat nyissunk meg magunk előtt és olyan gyors ütemben fejlődjünk, ami alighanem példanélkülinek tekinthető.

Tényleg a mesterséges intelligencia a felelős?

Ne tekintsünk el attól az „apróságtól” sem, hogy az MI által generált tartalom mögött emberi szándékok és döntések állnak, tehát alapvetően tőlünk függ, merre haladunk. Az emberek felelősek azért, ha MI-vel kárt okoznak valakinek, de manapság ez gyakorlatilag kivédhetetlennek tűnik. A szabályozás viszont elkerülhetetlen, mert rengeteg etikai és jogi kihívás elé nézünk és nagyon komolyan el kellene kezdenünk képezni a komplett emberiséget, aminek köszönhetően felismerhetjük majd a manipulatív és manipulált tartalmat. Ez talán már-már lehetetlen, de megoldás lehet, ha olyan technikákat fejlesztünk ki, melyek segítségével mintegy szűrő, vizsgálni tudjuk a látottakat és olvasottakat – igen, jól gondolod, valószínűleg ehhez is szükség lesz majd az MI-re. 

Milyen a mostani, elhíresült videó?

A mélytanulás és úgy általában véve a mesterséges intelligencia területén mutatott előrelépést jelenti az a világhálóra felkerült videó is, ami az elmúlt hetekben valósággal felrobbantotta a netet.

A „Sora” az OpenAI által fejlesztett videókészítő mesterséges intelligencia neve, amelyet a ChatGPT és a DALL-E után mutattak be. Bár a filmes szakma egyelőre nem igazán nyilatkozott – lényegében a színészet végét is jelentheti ennek a technikának az általánossá válása – kiderült, hogy már közönségen tesztelik a kész műveket. A Variety cikke szerint nem is akárhogy: 8-ból 5 ember már nem tudott különbséget tenni a valóság és az MI között. Te is tennél egy próbát? Akkor mielőtt tovább olvasnál, tekerd át az első 10 másodpercet, majd nézd meg a videót! Írd fel, szerinted hány kisfilm volt valóságos és mennyi manipulált tartalom!

Mit tippelsz? Hány videó volt valóságos és hány az MI által generált? Eláruljuk: az egymás után sorakozó kisfilmek közül egyetlen egy sem történt meg a valóságban. 

Ennek megfelelően a reakciók is vegyesek voltak: a felmérésen résztvevők közül kíváncsinak 28%, bizonytalannak 27% és érdeklődőnek 25% mutatkozott. Ugyanannyian voltak inspiráltak, ahányan szorongók: ezeket az érzéseket 18% jelölte, de 2%-ot egyenesen a rémület vezérelte. 

Az emberek által tapasztalt reakciók sokszínűsége és az, hogy már most mérhető, mennyire nehéz megkülönböztetni az MI és az ember munkáját, igazán figyelemre méltó eredmény.

Kritikus fontosságú, hogy minél előbb fejlesszük az olyan szabályozási kereteket és technikákat, amelyek segítenek felismerni és kezelni az ilyen tartalmakat. A mesterséges intelligencia által generált tartalmak és az emberi kreativitás közötti kapcsolat vizsgálata nem csupán technológiai, hanem kulturális és filozófiai kérdéseket is felvet, amelyekre a társadalomnak válaszolnia kell. Lehetőleg minél előbb!

Nyitókép: Youtube

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!