Ezeket a munkákat biztosan nem veszi el a mesterséges intelligencia – A többieknek viszont van oka az aggodalomra

Ezeket a munkákat biztosan nem veszi el a mesterséges intelligencia – A többieknek viszont van oka az aggodalomra

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ezeket a munkákat biztosan nem veszi el a mesterséges intelligencia – A többieknek viszont van oka az aggodalomra

Az emberekben az ipari forradalom óta él a félelem attól, hogy a gépek elveszik a munkájukat. A mesterséges intelligencia térnyerésével ez a félelem erősebb, mint az elmúlt évszázadokban bármikor.

Nagy változások jönnek

A Goldman Sachs 2023. márciusi jelentése szerint a tartalomgenerálásra képes mesterséges intelligencia a jelenleg emberek által végzett munka negyedét végezheti el a közeljövőben. A jelentés szerint az Európai Unióban és az Egyesült Államokban 300 millió munkahely szűnhet meg az automatizálás miatt. És ez szörnyű következményekkel járhat, mondja Martin Ford, a Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything (A robotok uralma: Hogyan változtat át mindent a mesterséges intelligencia) című könyv szerzője.

„Az, hogy a munkáját átveszi a mesterséges intelligencia, nem csupán az egyénnel történhet meg, hanem egész rendszerszintű lehet a változás”

– mondja.

Nagyon sok emberrel történhetne meg, hogy a szakmája megszűnik, akár teljesen hirtelen, és akár mindannyiukkal egyszerre. És ez nem csak az egyénekre, hanem az egész gazdaságra kihatással lenne”. Szerencsére vannak állások, amelyek jó darabig biztonságban lesznek.

Kreatív munkák

Valószínűleg nem kell aggódnod az állásod miatt, ha nem formulákat állítasz elő, hanem valóban új megoldásokat hozol, ötletekkel, megoldásokkal állsz elő. De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden „kreatívnak” tekintett munka biztonságban van.

Valójában az olyan szakmák, mint a grafikai tervezés és a képzőművészettel kapcsolatos munkakörök az elsők között tűnhetnek el; alapvető algoritmusok képesek egy robotot képmások millióinak elemzésére irányítani, lehetővé téve az AI számára az esztétika azonnali elsajátítását.

De a kreativitás más fajtáiban van némi biztonság: a tudományban, az orvostudományban és a jogban, például. Azok az emberek, akiknek a munkája egy új jogi stratégia vagy üzleti stratégia kitalálása, valószínűleg továbbra is fontos szerepet töltenek be a vállalatok működésében.

Geber86/istockphoto.com

Emberi kapcsolatot igénylő szakmák

Ápolók, üzleti tanácsadók és oknyomozó újságírók. Első hallásra talán egymástól nagyon távoli kategóriáknak tűnnek, de ezek mind olyan munkakörök, ahol nagyon mély emberismeretre van szükség. És a szakértők szerint még sok időbe telik, amíg a mesterséges intelligencia képes lesz olyan interakciókra, amelyek valóban kapcsolatokat építenek. Még nem tudják helyettesíteni azokat a szakmákat, ahol feltétlenül szükség van a bizalomra, és arra, hogy úgy érezzük, egy olyan emberrel (és nem robottal) állunk szemben, akiben megbízhatunk.

Mobilitást igénylő munkák

Ez a kategória számos szakmát foglal magéba – gondoljunk csak a villanyszerelőkre, vízvezeték-szerelőkre, hegesztőkre és hasonlókra. Ezek azok a munkák, amik során új fajta helyzetekkel kell szembenézni, a helyszínre kell menni, és ott, az adott körülményeknek megfelelően elvégezni a feladatot. A Star Wars-ból ismer C3-PO-szerű robotok tömeggyártására lenne szükség ahhoz, hogy ezeket a szakmákat teljesen kiváltsuk velük.

Változás mindenhol jön majd

Az szinte bizonyos, hogy a mesterséges intelligencia a közeljövőben szinte mindenki munkáját átalakítja valamelyest. Vagyis, lehet, hogy egy szakma megmarad, de megváltoznak az azzal kapcsolatos feladatok, mert egy részüket az AI veszi át.

Nem nehéz például elképzelni, hogy egy daganatos betegség felfedezésében a mesterséges intelligenciával vezérelt gép jobb munkát végez, mint egy technológiát nem használó orvos, ugyanakkor nem valószínű, hogy nem lesz többé szükségünk orvosokra.

A szakma tehát megmarad, de az AI vehet át részfeladatokat. Elképzelhető, hogy a munkák sokkal nagyobb része lesz ezeknek a feladatoknak az ellenőrzése, vagy az ebből származó, már kész információk feldolgozása.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!