Vércsoport-diéta

Vércsoport-diéta

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Vércsoport-diéta

Sokunk számára ismert az a mondás, hogy az vagy, amit megeszel. Kiderült, hogy ez tényleg így is van, hiszen a vércsoportunk nagyban meghatározza, hogy mely ételeket képes a szervezetünk könnyebben és nehezebben feldolgozni.

A vércsoport már a fogantatás pillanatában meghatározó az ember életében. Ha szeretnéd megőrizni vagy elérni az egészséged és a kívánt alakot, akkor mindenképpen érdemes kipróbálnod. A vércsoport számos dolgot meghatároz az életünkben, ilyen például, hogy milyen betegségekre vagyunk hajlamosak, vagy, hogy melyek számunkra a legjobb mozgásformák.

Nullás vércsoport – erős, önmagában bízó, vezető típus

Erősségek: erős immunrendszer és emésztőrendszer, fertőzések elleni természetes védelem, jó anyagcsere. 
Gyengeségek: intolerancia az új étrenddel és új környezeti feltételekkel szemben.
Fogyni segít: tengeri moszatok, halak, máj, vörös húsok, a brokkoli, spenót, kelkáposzta. 
Táplálékkiegészítőként: B- és K-vitamin, kalcium, jód, édesgyökér, moszatok. 
Testedzés: intenzív edzésmódok, pl.: aerobic, futás, kontakt sportok.

Ezt eheted:

Húsok: borjúhús, marhahús, vadak, bárány, nyúl
Halak: ponty, sügér, hering, lazac, pisztráng, makréla, tonhal
Tejtermékek: szinte csak a kecskesajtot ajánlják
Szójából készített ételek
Gyümölcsök: füge, szilva, ringló, kiegészítőként: alma, ananász, barack, körte, málna, ribizli
Zöldségek: brokkoli, articsóka, saláta, fokhagyma, karalábé, póréhagyma; kiegészítőként: vajbab, zöldborsó, édeskömény, újhagyma, tök
Hüvelyesek: a babfélék
Rizsfélék 
Árpa és rozs készítményeket
Dió és tökmag
Fűszerek: bármelyik zöldfűszer, petrezselyem, fokhagyma, kömény, cayenne bors, gyömbér, kurkuma, koriander, paprika, mustár, tárkony
Gyógynövények: komló, csipkebogyó, vasfű, bodza, hársfavirág, borsmenta, zsálya és cickafark. 

Ezt kerüld el:

A húsfélék: a liba, a kacsa és mindenféle füstölt hús.
Halak: füstölt lazac, a tintahal, ecetes hering és kaviár.
Tehéntej és tejtermékek
A gabonából készült étkek közül: a búzából készített terméket.
A kukoricaféleségek: corn flakes
Zöldségek: padlizsán, avokadó, gombák, káposzta és karfiol.
Gyümölcsök: eper, a szeder, a narancs, mandarin, sárgadinnye
Fűszerek: a fehér- és feketebors, a szerecsendió, a vanília, a fahéj és a borecetek
Kávét és az alkoholfélék – leszámítva egy kevés bort

A-vércsoport – megfontolt, együttműködő és precíz

Erősségek: jól alkalmazkodik a megváltozott étrendhez és az új környezeti feltételekhez. Immunrendszere megőrzi és jól hasznosítja a tápanyagokat. 
Gyengeségek: érzékeny emésztőrendszer, sebezhető, fertőzésekkel szemben nyitott immunrendszer. 
Kockázatok: szívbetegségek, vérszegénység, máj- és epebetegségek, I. típusú cukorbaj, daganatos elváltozások.
Fogyni segít: a szója, a zöldségek, ananász, növényi olajok. 
Táplálékkiegészítőként: B12-, C-, E-vitamin, folsav, galagonya, echinacea, máriatövis, kvercetin. 
Testedzés: nyugodt edzésmódok; jóga, tai chi.

Nyugodtan eheted:

Halak: a pontyfélék, folyami sügér, tőkehal, pisztráng, szardínia, makréla, nyers lazac.
Szójafélék
Lencse és babféleségek
Kecsketej, kecskesajt
Rizsfélék
Zöldségfélék: az articsóka, laskagomba, brokkoli, káposzta, karalábé, fokhagyma, póréhagyma, tök, torma.
Gyümölcsök: sárgabarack, szilva, ringló, citrom, áfonya, meggy, mazsola
Len- és olívaolaj
Dió, földimogyoró, tökmag
Fűszerek: zöldfűszerek, petrezselyem, fokhagyma, mustár, gyömbér
Gyógynövények: kamilla, ginszeng, csipkebogyó, orbáncfű, galagonya
Kávé 

Kerüld el:

A húsfélék minden formában.
Halak: harcsa, csuka, hering, angolna, az összes héjas tengergyümölcse, füstölt lazac, tintahal, nyelvhal.
A tejtermékek (kivéve a kecsketejet, kecskesajtokat)
Krumpli és a csicsóka.
Csicseriborsó és vörösbab.
Gabonafélék: durum liszt, teljes őrlésű lisztfélék, búzapehely, búzacsíra, búzakorpa
Zöldségek: kínai kel, padlizsán, csiperkegomba, paprikafélék.
Gyümölcsök: a sárgadinnye, a rebarbara, mangó és mandarin. 
Kesudió és pisztácia.
Fűszerek: a bors, kapribogyó és borecet.

B-vércsoport – kiegyensúlyozott, rugalmas és kreatív

Erősségek: erős immunrendszer, sokoldalú alkalmazkodás az étrendhez és az új környezeti feltételekhez, kiegyensúlyozott idegrendszer. 
Gyengeségek: fogékonyak az autoimmun betegségekre és a ritka vírusfertőzésekre. 
Kockázatok: I. típusú cukorbaj, krónikus fáradtság, autoimmun betegségek, sclerosis multiplex, lupus.
Fogyni segít: zöldségek, tojás, vadhús, máj, édesgyökér, tea. 
Táplálékkiegészítőként: magnézium, édesgyökér, ginkgo, lecitin. 
Testedzés: mérsékelt testedzés – pl.: gyaloglás, kerékpározás, tenisz, úszás.

Ezt eheted:

Húsfélék: vadak, bárány, nyúl.
Halak: hering, tőkehal, folyami sügér, lepényhal, pisztráng, lazac, makréla, szardínia és kardhal.
Tejtermékek: szinte bármit.
Szójafélék.
Gabonafélék: köles, zab, rozsfélék, rizsliszt.
Zöldségek: zöldborsó, zöldbab, brokkoli, padlizsán, kínai kel, karfiol, fokhagyma, poré hagyma, fejes káposzta, karalábé.
Gyümölcsök: alma, körte, ananász, barack, eper, málna, áfonya, bodza, dinnye.
Vaj, halolaj, olíva és lenmagolaj.
Fűszerek: bármely zöldfűszer, curry, cayenne bors, szegfűszeg, gyömbér, kömény, kardamom, kurkuma, torma, paprika, szerecsendió, mustár, sáfrány, vanília.
Gyógynövények: menta, zsálya, cickafarok.

Kerüld el:

Húsfélék: a liba, a kacsa, csirke, tyúk, sertés.
Halak: angolna, osztriga, hering, kagylók, lazac füstölve, tintahal.
Tejtermékek: a penészes sajtok, ömlesztett sajtok és a tejjel készített fagylalt
Gabonafélék: a kukoricaliszt, a hajdina.
Zöldségek: kukorica, tök, avokádó, retek, paradicsom.
Gyümölcsök: gránátalma, rebarbara 
Kukorica-, repce- és szezámolaj.
Minden mag és dió.
Fűszerek: a bors és a fahéj
Gyógynövények: komló, martilapu, hársfavirág, ökörfarkkoró

AB vércsoport – ritka, karizmatikus és titokzatos

Erősségek: jól alkalmazkodik a modern körülményekhez, immunrendszere rendkívül toleráns. Egyesíti az A és B vércsoport előnyeit. 
Gyengeségek: érzékeny emésztőrendszer, a túlzottan toleráns immunrendszer nyitott lehet a fertőzésekre. 
Kockázatok: szívbetegségek, vérszegéynség, daganatos elváltozások.
Fogyni segít: tofu, tengeri halak, tejtermékek, zöldségek, moszatok.
Táplálékkiegészítőként: C-vitamin, galagonya, macskagyökér, kvercetin, máriatövis.
Testedzés: nyugodt edzésmódok mérsékelt testedzéssel kombinálva; jóga, tai chi és gyaloglás, kerékpározás, tenisz

Ezeket eheted: 

Húsfélék: nyúl, pulyka, bárány.
Halak: csuka, ponty, pisztráng, harcsa, tonhal, lazac, nyelvhal, tőkehal, kaviár.
Szójafélék.
Tejtermékek: sovány tehéntej, savó, eidami sajt, ementáli, gouda, kecsketej és –sajt.
Krumplifélék.
Gabonafélék: a rizs minden fajtája, zab, a búza bármely fajtája
Zöldségek: a hazaiakból a tököt leszámítva bármelyik.
Gyümölcsök: az itthon honosak bármelyikét – a rebarbarán kívül.
Olajak: olíva-, repce- és a lenmag olaja.
Földimogyoró.
Fűszerek: az összes zöldfűszer, gyömbér, torma, curry, fokhagyma, kömény, kurkuma, szerecsendió, pirospaprika, sáfrány, mustár, vanília, fahéj.
Gyógynövények: vasfű, kamilla, bodza, ginszeng, zsálya, borsmenta, galagonya.

Ezeket kerüld el:

Húsfélék: baromfiak, borjú és marha, sertés, szarvas és őz húsa.
A tenger gyümölcsei közül a héjasakat, a lazacot füstölve.
Tejtermékek: brie, camambert, penészes típusúak, zsíros tej és a parmezán.
A hüvelyeseket.
Gabonafélék: kukorica.
Gyümölcsök: banán, narancs, mangó, gránátalma.
Zöldségek: olajbogyók, retkek.
Olajak: sáfrány, szezám és kukorica olaját.
Magvak: a tökmag, a mogyoró.
Fűszerek: borsok, borecetek, kapribogyó.
Mindenféle égetett szesz.
Gyógynövények: szennalé és fekete teák.  

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!