Ez a vegetáriánus rizstál, ami a lelkedet is táplálja – így készíts bibimbapot

Ez a vegetáriánus rizstál, ami a lelkedet is táplálja – így készíts bibimbapot

Címlap / Életmód / Receptek / Ez a vegetáriánus rizstál, ami a lelkedet is táplálja – így készíts bibimbapot

Ha te is készítettél vagy ettél már koreai ételeket, akkor biztosan megtapasztaltad, hogy egy kifejezetten sokszínű, változatos és általában véve egészségesnek mondható konyháról van szó. Olyannyira, hogy még az első, mai értelemben superfood bowlnak tekinthető ételt is az ő nevükhöz köthetjük. Nem más ez, mint az egyik évszázados, hagyományos koreai étel, a testet és lelket is tápláló bibimbap.

Mi pontosan a bibimbap?

A bibimbap tulajdonképpen egy vegetáriánus egytálétel rizzsel és sok színes zöldséggel. Mindig úgy tálalják, hogy a hozzávalókat egy tálban gondosan egymás mellé helyezik, és a neve is bizonyos szinten ebből származik. A bibimbap ugyanis vegyes rizst jelent, és a tál ötlete onnan ered, hogy Dél-Koreában az újév előestéjén a kamrában található mindenféle maradékból állítják össze, hogy helyet adjanak az újévnek.

Éppen ezért, ha kedvet kapsz hozzá, a saját bibimbapodba szinte bármit beletehetsz, amit a hűtőszekrényedben találsz. Ami a lényeg, hogy sok színes zöldség, rizs, majd ízlés szerint némi fehérjeforrás kövesse, ami például tofu vagy hús formájában is belekerülhet. Rizsből a koreaiak legtöbbször fehér rizst választanak, de sushi, barna vagy basmati rizzsel is remekül működik, ráadásul bármelyiket választod, még egészségesebbé teheted a végeredményt. 

Hogyan érdemes elkészítened?

A bibimbap már csak a változatos összetevőinek köszönhetően is táplálja a testedet és a lelkedet, de ha egy húsmentes, vitaminokban még inkább dúskáló verzióban készíted el, akkor biztos lehetsz benne, hogy még jobban fog esni. Szerencsére egy roppant egyszerű receptről van szó, így kezdő szakácsként is bátran elkészítheted, az eredmény pedig garantált, hogy ízletes és látványos lesz.

Ha szereted a csípős ízeket, akkor gochujang pasztát is mindenképpen szerezz be hozzá (szerencsére itthon is viszonylag sok boltban kapható), ami egy chiliből, babból és rizsből készült tűzpiros, fermentált koreai fűszerpaszta.

A klasszikus bibimbapnak ez adja a nagyon különleges, összetéveszthetetlen ízét, de ha nem szereted a csípős finomságokat, akkor természetesen nyugodtan kihagyhatod. 

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 sárgarépa (reszelve vagy vékony csíkokra vágva)
  • 1/2 uborka (felezve, kimagozva és kis csónakokra vágva)
  • 6 retek (szeletekre vágva), 1 kis cukkini (zöldséghámozóval vékonyra szeletelve), és néhány szál újhagyma
  • 150 g spenót (vagy pak choi, mángold, esetleg kelkáposzta)
  • 200 g gomba (shiitake vagy csiperke gomba)
  • 1 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 2 ek gochujang szósz 
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 2 tk rizsecet
  • 1 evőkanál juharszirup
  • 150 gramm rizs
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál szezám

Elkészítés: 

  1. A gochujang pasztát, a szezámolajat, a szójaszószt, a rizsecetet és a juharszirupot egy kis tálban összekeverjük, majd félretesszük.
  2. A rizst a csomagoláson található utasítások szerint megfőzzük és melegen tartjuk.
  3. A zöldségeket megmossuk és feldaraboljuk.
  4. A gombát serpenyőben nagy lángon körülbelül 5 percig sütjük. 3 perc múlva hozzáadjuk a fokhagyma felét, meglocsoljuk szójaszósszal, majd félretesszük.
  5. Ugyanabban a serpenyőben kevés szezámolajjal és a maradék fokhagymával megfonnyasztjuk a mosástól még vizes spenótot. Rátesszük a fedőt, és ha megfonnyadt, ízlés szerint sóval, borssal és szójaszósszal ízesítjük, majd félretesszük.
  6. Ízlés szerint a sárgarépát is megpirítjuk egy kevés szezámolajon, de nyersen is fogyaszthatjuk.
  7. A két tojást megsütjük tükörtojásnak. 
  8. A rizst elosztjuk két előmelegített tál között, rárendezzük a zöldségeket, a közepükre pedig egy-egy tükörtojást teszünk. Megszórjuk szezámmal. Fogyasztáskor mindent összekeverünk, és az először elkészített szósszal meglocsolva máris fogyaszthatjuk a bibimbapot.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!