Vega kutya és kutyajóga? Óriási túlzások, amikbe a gazdik esnek

Vega kutya és kutyajóga? Óriási túlzások, amikbe a gazdik esnek

Címlap / Életmód / Család / Vega kutya és kutyajóga? Óriási túlzások, amikbe a gazdik esnek

Kifordított világban élünk. Az emberek egy része összekeveri a kutya és a gyerek szerepkörét: gyereket idomít, kutyát ajnároz. Teljes és tökéletes fogalomzavar. Vannak, akik gyerekpótléknak használják – szó szerint értendő – a kutyát. Ők azok, akik a realitástól elrugaszkodva védik az állatok jogait, akinek a kutyusára nem nézhetsz sandán, mert az hiszi, hogy meg akarod szerencsétlen, bambára kényeztetett állatot kínozni, vagy enni.

Gügyögés

Nem csak vígjátékokban, hanem sok más filmben is feltűnik a kimondottan idegesítő jelenség: gazdi gügyög a kutyának, annyi becenevet ad az ebnek, hogy szerencsétlennek tudathasadása lesz egy idő után.
Ez a hozzáállás nem csak idegesítő, hanem nevetséges is. Felhívnám a gazdik figyelmét arra, hogy a kutya okos állat. Némelyik még a gazdájánál is okosabb, ezen oknál fogva nem igényli az effajta hozzáállást.

Öltöztetés

A rövid lábú, szobában tartott, vagy idős kutyáknál szükséges valamilyen ruhadarab. Előbbinél nem csak azért, hogy ne legyen az egész kutya sáros, hanem azért is, hogy a vizes szőr ne hűtse le az állatot a séta végére. Szebbnél szebb, humorosabbnál humorosabb öltözékeket lehet kapni a kutyáknak, de elsősorban a praktikum az, ami fontos.
Ha csak nem valamilyen túltenyésztett ,,dísz kutyusról”, vagy beteg állatról van szó, a kutya nem igényli a ruházatot. Sőt, nagy részük inkább csak kínlódik, eltűri, ha ruha van rajta. Hát, még ha speciális kutya napszemüveget hordatunk szerencsétlen ebbel…

A férfiak sem jobbak

Míg a nők inkább öltöztetik – inkább úgy mondanám, feldíszítik – a kutyát, a férfiak programokat szerveznek nekik.
Körülbelül olyan szinten, mintha egy gyerekről lenne szó. Az állat engedelmes a gazdájának, sok minden eltűr. Azt is, ha szánkózni viszik, azt is, ha a család gyermeke tépi a szőrét, gyakorlatilag mindent.

Jóga, kutyáknak

Japánban – hol máshol – már Kutyajóga Egyesület is van.

A kutyajógát oktatók szerint a kutyák kimondottan szeretik, ha masszírozzák őket – ez nem újdonság.
A kutyajóga lényege, hogy a gazdi jógázik, a kutya meg élvezi, vagy legalábbis úgy csinál. A valódi haszna viszont az, hogy közelebb kerül a kutya és a gazdája egymáshoz, ezáltal kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak lesznek.

A vega kutya

Akárki akármit mond, a kutya húsevő. Természetesen lehet, sőt kell is diétára fogni néha, de akkor is alapvetően húsevő. Az természetes, hogy az ember főz a kutyájára, amikor ideje engedi. Az viszont már nem, hogy saját életstílusát a kutyára erőlteti.
Aki vega állatot akar, az vegyen kecskét, vagy nyulat, azt is lehet pórázon sétáltatni. Létezik olyan internetes oldal is, mely arra hivatott, hogy kutyáknak szánt vegareceptekkel ismertesse meg az arra fogékony gazdikat.

A valódi ok

Az emberek egyre magányosabbak, egyre kevesebb a kapcsolatuk, ám az igény, hogy szeretetteljesek legyenek, megmarad. Ekkor jön a kutya a képbe, melyre ráontják a felhalmozódott szeretetet.
Ezt katalizálja az, hogy mindenhonnan azt az információt kapja az ember, hogy a kutyának ezt meg azt meg kell venni, különben boldogtalan lesz. Tehát, a valódi ok a szeretethiány és az, hogy ennek kapcsán a kutya – vagy akár más házi kedvenc – egy nagyon kifizetődő üzletág.
Állatot kínozni nem csak erőszakkal, gonoszsággal, kegyetlenséggel lehet. Lehet szeretetből is. Az is erőszak, ha valakit – ez esetben a kutyát – mosolyogva kényszeríti ki az ember a bőréből. A kutya nem egy felnőtt játék. A kutya nem csecsebecse, nem – elsősorban nem – terápiás eszköz, hanem egy élő, érző állat, aminek igényei vannak, melyek nem mindig egyeznek az ember, a gazdi igényeivel. Ezt pedig el kell fogadni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást