Életmód / Egészség

Válassz négylábú edzőtársat! Könnyebben fogyhatsz, ha a kutyáddal kardiózol

Már megannyi kutatás bizonyította, hogy erősen ajánlatos szoros kapcsolatot ápolni egy négylábú kedvenccel, lehetőleg kutyával – az okok között szerepel az egészségesebb és hosszabb élet, valamint az alacsonyabb stressz szint. Egy újabb felmérés most arra is rávilágított, hogy a kutyáink segítségével gyorsabban adhatjuk le a felesleget, és ehhez csak ez kell, hogy elvigyük magunkkal őket az edzésekre. Nálunk egyértelműen szaporodtak a séták, mióta kutyánk van, de nem csak a saját igényeik által járulnak hozzá a szőrős négylábúak a fogyáshoz…

Muszáj velük sétálni

Egy felelősségteljes gazdi tudja, hogy a kutyáknak pontosan ugyanúgy szükségük van a mozgásra, mint nekünk. A legtöbb szakirodalom minimum napi kétszer fél óra sétát ír elő még azoknak a kutyáknak is, akik kertes udvarban tengetik a mindennapjaikat. Nos, ez az ideális körülmény csak keveseknek adatik meg, de erős motivációt jelent a mozgásra, hogy tudjuk: a kedvenceink egyenesen igénylik a futást és a szabadlevegőt.

Nincs is könnyebb, mint megszeretni egy kutyát, akinek valószínűleg te is a legjobbat akarod adni, így aztán annyiszor viszed majd sétálni, amennyiszer csak lehetőséged nyílik rá.

A közös gyaloglás, kirándulás már önmagában is remek kardió, de innen már csak egy karnyújtásnyira van, hogy nekivágjatok a kocogásnak, vagy éppen a futásnak. 

Olvastad már?  Kilófaló edzések - Minden feleslegedet lemozoghatod nyárig!

Könnyebb kutyával elkezdeni

Ha már rendszeresen sétálsz a kutyáddal, akkor nem a legrosszabb az edzettségi szinted – akkor sem, ha úgy érzed, hogy egyáltalán nem vagy a toppon.

Már néhány hónapnyi rendszeres séta is igazán sokat számít, és bár ettől nem fognak csak úgy olvadni rólad a kilók, az edzettségi szinted észrevehetően jobb lesz majd.

Ha nincs is kedved azonnal kocogni, idővel érdemes nehezítened a terepen, vagy éppen hosszabb utakat választanod, kicsit gyorsabbra venned a tempót: ezek egytől egyik hozzájárulnak ahhoz, hogy hatékonyabban égesd a kalóriákat. Ha pedig az alapedzettséged már megvan, nem lesz nehéz elkezdened a komolyabb edzéseket sem, hiszen már messze nem a nulláról fogsz indulni.

HayDmitriy/depositphotos.com

Rutinná válik a mozgás

A felmérések alapján elég, ha három hétig kitartasz egy új szokás mellett, és az ezek után már a mindennapjaid részévé válik – de legalábbis garantált, hogy könnyebb lesz majd tartanod a kitűzött céljaidat.

Egy kutyát szerencsére jóval hosszabb távra választunk magunk mellé, mint három hét, így aztán mindig meglesz a motivációd arra vonatkozóan, hogy újra és újra felvedd az edzőcipődet, és nekivágj a sportolásnak.

De további motivációt is kapsz majd, különösen akkor, ha sikerül mindig ugyanabban az időpontban nekivágnod a mozgásnak. A kutyák remekül alkalmazkodnak a napi rutinokhoz, éppen olyanok, mint a gyerekek. Néhány hét után észre fogod venni, hogy te kutyád is jelzi a séta időpontját – és szörnyen csalódottan veszi tudomásul, ha elmarad a közös program. Ezt egy lelkes gazdi sem tudja lelkiismeret-furdalás nélkül eltűrni!

Olvastad már?  Ez a leghatékonyabb kalóriaégető módszer! HIIT edzés otthon, teljes edzéstervvel

Sokkal jobb lesz a kedved

Egyedül edzeni sokszor nem túlságosan motiváló, de nem mindig lehet valaki másra számítani, ha közös sportról van szó.

Ellenben a négylábú kedvenced egész biztosan a rendelkezésedre fog állni, ha egy kis extra mozgásról van szó.

Ez már önmagában is meghozhatja a motivációdat, amit tovább erősít az is, hogy a közös sportolás során fokozottan érvényesül az endorfintermelődés. A boldogsághormon szintje növekszik akkor, ha a kutyáddal lehetsz és akkor is, ha edzel – nos, amikor ez a két tényező összekapcsolódik, akkor valóságos függőség alakulhat ki, aminél nem is kell jobb ösztönzés a fogyást illetően.