Válás esküvő után, avagy mi vezet a gyors szakításhoz?

Válás esküvő után, avagy mi vezet a gyors szakításhoz?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Válás esküvő után, avagy mi vezet a gyors szakításhoz?

Néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy pár záros időn belül ne esküdjön meg, ha ki akarja fejezni az összetartozását. Manapság ez egyáltalán nem elvárás, sokan hosszú éveken keresztül élnek együtt, családot alapítanak, mégpedig anélkül, hogy összeházasodnának. Mások célként tűzik ki az esküvőt, és mindent meg is tesznek azért, hogy a nagy nap tökéletes legyen. De mi jön ezután? Miért válik el manapság is a házastársak 50%-a?

Túl korán vágunk bele

Mivel a házasságkötés valójában egy csodás szertartás, sokan csak erre koncentrálnak, nem a kapcsolatukra.

Éppen ez az elsődleges oka annak, hogy többen felelőtlenül, meggondolatlanul vágnak bele a hivatalosításba, ami sajnos csak ideig-óráig működhet.

Ha a rózsaszín köd még fel sem szállt, természetes, hogy csupán a szépre, a jóra koncentrálunk, de a problémák attól még ott bújnak a háttérben, hogy orvoslásukra nem akarunk figyelmet fordítani. 

A rövid időn belül megejtett házasságok nagy része válással végződik, hiszen a felek még nem ismerik kellőképpen egymást, rábízzák magukat az esküvő jótékony hatásaira, pedig a kapcsolat ápolása messze nem ezen a szinten kezdődik.

Az esküvőtől várjuk a megváltást

A másik gyakori ok nem feltétlenül a fiatal kapcsolatokat érinti, sőt, sokszor jellemzőbb a hosszantartó, évek óta zajló viszonyokra.

Nem mindenki tekint úgy az esküvőre, ahogy kellene, nem ünnepnapként, boldog pillanatként, sokan egyfajta kötelességként fogják fel a szertartást.

Erre a kötelességre „kényszeríthet” minket a családunk, a partnerünk, vagy éppen a kortársnyomás, de ha nem akarjuk igazán az örök életre szóló összetartozást, akkor könnyen lehet, hogy éppen a házasságkötés nyitja fel a szemünket. 

Ha valamikor, akkor az esküvő tájékán át kell gondolnunk a kapcsolatunkat, és sajnos nem biztos, hogy kellemes látványban lesz részünk.

Kiderülnek a hazugságok

Ki tudja miért, talán pont a kapcsolat átértékelése miatt, de sokan úgy vélik, az esküvő az az időpont, ami után tiszta lappal lehet kezdeni.

Egyesek ilyenkor vallják be a félrelépést, amit a pár másik tagja éppenséggel nem tud tolerálni, mások úgy gondolják, itt a remek alkalom, hogy megmásítsák jövőbeli terveiket

Elvégre a házasságkötés során megfogadták, hogy jóban-rosszban együtt lesznek, akkor egy olyan apróság, mint a gyermekvállalás későbbre tolása, előre hozása, vagy éppen a korábban megbeszéltek hanyagolása nem okozhat problémát…

Nem akarjuk lefújni

Az esküvő lefújását sokan csak a kínos amerikai filmekből ismerik, legszörnyűbb rémálmukban sem mernek erre gondolni, még akkor sem, ha az elmélkedés során egyébként nyilvánvalóvá válik, hogy nem működhet hosszú távon a viszony.

Mit fognak gondolni a családtagok, rokonok? Mit szólnak a barátok, a távolabbi ismerősök?

Na, és persze mit kezdjetek az anyagi csőddel, ami akkor fenyeget, ha semmit nem láttok vissza a befektetett pénzből?

Kevesebben vannak azok, akik inkább nemet mondanak az esküvőre, minthogy végigcsinálják a procedúrát, miközben azon gondolkoznak, hogy ennek a kapcsolatnak nincs jövője.

Belefásulunk a kapcsolatba

Az előbbiekkel ellentétes és némileg hosszabb távon fejti ki hatását a belefásulás, ellaposodás. Persze, ez az egész attól is függ, a páros mikor mondja ki a boldogító igent.

Ha rövid együtt járást követően, akkor a megszokással járó gondok később jelentkezhetnek, míg ha akár több évet is együtt töltöttek, akkor előbb.

Nem csupán érzelmileg hozhat fásultságot az ápolatlan szerelem, hanem testileg, mind vonzalmi, mind szexuális téren. Nem egy férj, vagy feleség vált tragikus hirtelenséggel elhanyagolt, ápolatlan külsőre az esküvő után, aminek manapság igen nehéz megtalálni az értelmét. 

Korábban a válás csaknem életre szóló pecsétnek felelt meg, miközben napjainkban tudjuk, hogy a házasságok fele szakítással ér véget.

Már csak ezért sem lehet „megnyugodni” az esküvőt követően, nem szabad úgy tenni, mintha nem lenne fontos, hogy továbbra is vonzóak maradjunk a másik szemében.

Érdekből kötött házasságok

Ezek a kapcsolatok sem tarthatóak túl sokáig, legalábbis az érzelmek szintjén semmiképp.

Nem csupán arra gondolunk, amikor az anyagilag szerényebb fél azért szeretne esküvőt, hogy rátehesse a kezét a vagyonra, ennél sokkal hétköznapig okok is állhatnak az esküvő hátterében.

Ilyen, ha a páros állami juttatásokat szeretne igénybe venni, vagy éppen a lakásfelújításhoz nem kapnak másként hitelt.

Az mindenestre biztos, hogy nagyon ingatag ez a talaj, pedig nem egy kapcsolat épül az anyagi összetartozásra.

Az más kérdés, hogy a felek mikor döbbennek rá, hogy jóval fontosabb dolgok is akadnak az anyagi problémáknál, amik csupán látszólag kapcsolják össze őket…

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást