Mit üzennek a rémálmok? Így irányítsd az álmaidat

Mit üzennek a rémálmok? Így irányítsd az álmaidat

Címlap / Életmód / Egészség / Mit üzennek a rémálmok? Így irányítsd az álmaidat

Rémálomnak nevezhető az olyan álom, ami mély nyomot hagy benned ébredés után, és aminek tartalma félelmet kelt az emberben. A rémálmok nyomasztóak, és az álom alatt folyamatosan félelmet érzünk. Lehet annyira rémisztő is, hogy felébredünk álom közben. Vannak visszatérő rémálmok, ilyen az, amikor üldöznek valakit, vagy zuhan álmában. Minden ember megtapasztalta már, tudjuk, hogy milyen érzés. Mit tehetünk a rémálmok ellen? Kell-e egyáltalán tenni valamit?

Mi történik, amikor álmodunk?

Álmunkban olyan eseményeket dolgozunk fel, amire nappal nem volt alkalmunk. Vagy azért, mert nem volt ideje az agynak feldolgozni a történteket, vagy azért, mely a történés súlya volt akkora, hogy nem tudtunk megbirkózni vele.
Egyes kutatások szerint az ilyen ,,feldolgozó” jellegű álmok az elmúlt 48 óra eseményei alapján keletkeznek. A történteket próbálja az agy összeegyeztetni a múlt tapasztalataival, hitünkkel, fantáziavilágunkkal, és azzal, hogy mi hol vagyunk a világban.

A rémálom

A rémálom figyelmeztetés. Arra figyelmeztet, hogy valami nincs a helyén, az információ, tapasztalat nem tud értékelődni. Emiatt egy esetleges döntési helyzetben, szituációban nem tudjuk felhasználni, mint tapasztalatot, információt – értelem szerűen nem magát az irreális álmot, hanem annak azon pontjait, amire az álom épült.
,,Idegen” behatolóként kezeli az agy a napközben szerzett információt, igyekszik semlegesíteni, asszimilálni azt, ennek a bonyolultsága csapódik le rémálom formájában. Tehát a rémálmok – ahogy minden álom – fontosak.

Visszatérő rémálmok

Ezek az álmok olyan problémákra utalnak, melyek folyamatosak. Tehát életvitelbeli, gondolkozásbeli, világnézeti problémákra utalnak. A visszatérő rémálom arra mutat rá, hogy ezzel a problémával kellene valamit kezdeni.
Tehát a stressz okozóját kellene kiiktatni.

Ám ez nem olyan egyszerű, mert az álom sokszor nem utal arra, hogy a valós életben hol, kivel, mivel van a probléma. Ilyenek az üldözéses, zuhanásos álmok, melyek nem csak a mi, hanem más álmaiban egységesek a történetet illetően.

Kell-e tenni a rémálmok ellen?

Igen. Végig kell gondolnunk az elmúlt két napunkat. Megfejtetlen visszatérő rémálmok esetében orvoshoz is fordulhatunk. Az is fontos, hogy aki folyamatosan rosszul alszik a rémálmok miatt, nem piheni ki magát, esetleg egész nap a hatása alatt van, nappal fáradtabb lesz, ami tudjuk, hogy sok baj forrása lehet, balesetveszélyes a koncentráció hiánya miatt.
Átmenetileg, gyors segélyként lehet orvos által felírt nyugtatószert használni, de az ilyen folyamatos rémálmok esetében el kell menni szakemberhez.

Gyerekek és a rémálom

Minden gyerekkel előfordul, hogy egyszer-egyszer rosszat álmodik, de ha ez folyamatossá válik oda kell figyelni, mivel a folyamatos rémálom, az, hogy felébred, az alvászavar egyik formája – márpedig a gyereknek, fejlődése szempontjából mindennél fontosabb az alvás.
A gyerek rémálmait okozhatja az óvodai, iskolai ,,mobbing”, a napi ritmus hiánya, a túlzott fáradság – nem elsősorban fizikai -, de akár ételallergia is. Ne kísérletezzünk a gyerekkel, ne várjunk, ha folyamatos rémálmai vannak, vigyük orvoshoz.

A megoldás: irányított álom

A tudatos álmodás tanulható. Ez nem azt jelenti, hogy azt álmodunk, amit akarunk, hanem azt, hogy már álom közben tudatában vagyunk annak, hogy csak álmodunk. Emiatt képesek leszünk arra, hogy változtassunk álmunkon, és az esetleges rémisztő befejezést ,,kijavítsuk”. Ki lehet próbálni olyankor, amikor reggel még félálomban vagyunk.
Ekkor, a lelazult állapotban ábrándozzunk kicsit, és hagyjuk, hogy visszaaludjunk. Elegendő próbálkozás után az ábrándok folytatása álmunkban jelenik meg. A tudatos álmodás technikáját – ha magunktól nem megy – tanulni is lehet, szakembertől. Nem csak lehet, hanem érdemes is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást