A legszebb kerti sövények – ha nem akarod, hogy a szomszédod átlásson

A legszebb kerti sövények – ha nem akarod, hogy a szomszédod átlásson

Címlap / Otthon / Kert és terasz / A legszebb kerti sövények – ha nem akarod, hogy a szomszédod átlásson

A kert nagy ajándék, hiszen főleg a jó időben gyakorlatilag második élettérként szolgálhat. A fűben olvasás, a felfújható medencében pancsoló gyerekek, a sütkérezés a napon vagy éppen az esti grillezés azonban nem tartozik másokra.

Ha te is intim hangulatot szeretnél teremteni a kertben, de nem akarod betonnal körbevenni magatokat, válassz olyan növényeket, amelyek privát szférát biztosítanak, de a te szemedet sem bántják. Ezek tuti befutók lesznek!

Óriás tuja (Thuja plicata)

Vörös cédrusként is ismert, de ez helytelen megnevezése, bár az óriás tuja a tűlevelűek osztályának fenyőalakúak rendjébe, a ciprusfélék családjába tartozik. Örökzöld növény, így egész évben diszkréten áll útjába a kíváncsi tekinteteknek.

A mai Amerikai Egyesült Államok területén élő egyes indián törzsek kultúrájában nagy szerepe volt a fenyőnek, amit sokszor totemek készítésére is felhasználtak.

Megéri beruházni rá, mert hosszú életű fa, legidősebb ismert példányai az ezredik évükön is túl vannak.

Kevés gondozást igényel, napos és félárnyékos helyeken is életben marad, jól alkalmazkodik, metszést nem igényel. A kertészeti példányok nem nőnek olyan hatalmasra, mint a szabadon növő óriás tuják, de 10-20 méteresek így is gyorsan lehetnek. Sárgászöld és krémfehér csíkos változat is létezik, így olyat választhatsz, ami a legjobban illik az udvarba.

Közönséges tiszafa (Taxus baccata)

Számtalan irodalmi műben is megjelenik ez az Iránban őshonos, de itthon is régóta ismert és kedvelt növény, mely a halál és az újjászületés körforgásának a szimbólumaként is ismert. Évezredekig is elél, szívós fajta, 20-50 év alatt éri el végleges méretét, ami 10-20 méter is lehet.

Könnyen nevelhető és igénytelen, lassan nő, így kell némi idő, hogy akár sövény legyen belőle a kerítés mellett, akkor viszont dekoratív piros bogyóival nem csak egyfajta védvonalat, de szemet gyönyörködtető látványt jelent majd.

Bogyói kedvelt csemegéi a madaraknak és a mókusoknak, így ha szeretnéd őket a kertedbe csalogatni, akkor is jó választás, fontos azonban tudni, hogy a termésén kívül a fa minden része mérgező!

Gyertyán (Carpinus betulus)

Fa, de sövény is, ágas-bogas, göcsörtös, levelei mégis egységet teremtenek. Ez a gyertyán, Európa, Kisázsia, Perzsia egyik legnépszerűbb és legkedveltebb kerti növényei. Évelő, de télen elszáradt leveleit egészen tavaszig magán tartja, így ilyenkor sem olyan könnyű keresztül látni rajta. Árnyékot és szelet is jól tűrő, szívós növény, bármilyen talajba ültethető és a 2-5 méteres magasságot is eléri.

Repkény vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata)

Tapadókorongjaival erősen kapaszkodik és bármilyen felületre felkúszik, így tökéletesen befuttatható vele a kerítés is, ami így útját állja a kíváncsi tekinteteknek, viszont kellemes nyugvópontja lesz a bentről nézelődők szemének.

Különösen ősszel mutatós, amikor az egyébként élénkzöld levelek narancsban és bíborban játszanak, hamvas, kékes bogyókkal tarkítva tovább az összképet.

Viszonylag igénytelen növény, a napos és az árnyékos helyen is megmarad, és talaj szempontjából sincsenek különösebb igényei, viszont az enyhén nyirkos földet kedveli, ezért érdemes mértékkel, de öntözni.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!