Kert és terasz / Otthon

Ültess ilyet a kertedbe, ha nem akarod, hogy a szomszédod belásson

Ültess ilyet a kertedbe, ha nem akarod, hogy  a szomszédod belásson

Ha te is intim hangulatot szeretnél teremteni a kertben, de nem akarod betonnal körbevenni magatokat, válassz olyan növényeket, amelyek privát szférát biztosítanak, de a te szemedet sem bántják. Ezek tuti befutók lesznek!

Óriás tuja (Thuja plicata)

Vörös cédrusként is ismert, de ez helytelen megnevezése, bár az óriás tuja a tűlevelűek osztályának fenyőalakúak rendjébe, a ciprusfélék családjába tartozik. Örökzöld növény, így egész évben diszkréten áll útjába a kíváncsi tekinteteknek.

A mai Amerikai Egyesült Államok területén élő egyes indián törzsek kultúrájában nagy szerepe volt a fenyőnek, amit sokszor totemek készítésére is felhasználtak.

Megéri beruházni rá, mert hosszú életű fa, legidősebb ismert példányai az ezredik évükön is túl vannak.

Kevés gondozást igényel, napos és félárnyékos helyeken is életben marad, jól alkalmazkodik, metszést nem igényel. A kertészeti példányok nem nőnek olyan hatalmasra, mint a szabadon növő óriás tuják, de 10-20 méteresek így is gyorsan lehetnek. Sárgászöld és krémfehér csíkos változat is létezik, így olyat választhatsz, ami a legjobban illik az udvarba.

Közönséges tiszafa (Taxus baccata)

Számtalan irodalmi műben is megjelenik ez az Iránban őshonos, de itthon is régóta ismert és kedvelt növény, mely a halál és az újjászületés körforgásának a szimbólumaként is ismert. Évezredekig is elél, szívós fajta, 20-50 év alatt éri el végleges méretét, ami 10-20 méter is lehet.

Könnyen nevelhető és igénytelen, lassan nő, így kell némi idő, hogy akár sövény legyen belőle a kerítés mellett, akkor viszont dekoratív piros bogyóival nem csak egyfajta védvonalat, de szemet gyönyörködtető látványt jelent majd.

Bogyói kedvelt csemegéi a madaraknak és a mókusoknak, így ha szeretnéd őket a kertedbe csalogatni, akkor is jó választás, fontos azonban tudni, hogy a termésén kívül a fa minden része mérgező!

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást