Kert és terasz / Otthon

7 élő kerítés, amivel igazán privát lesz az udvar

7 élő kerítés, amivel igazán privát lesz az udvar

Az utcafrontról zárt kerítést építettünk, azonban a szomszédjainktól nem akartuk teljes elszeparálni magunkat, hiszen nagyon jó a kapcsolatunk. Ugyanakkor azt sem szerettük volna, ha emiatt kevésbé intim az udvarunk – alternatív megoldásként szolgáltak az élő kerítések, amik úgy tudják kizárni a kíváncsi tekinteteket, hogy igazán buja és természetes összképet jelentenek.

Mozgatható elemek

A kertészettel foglalkozó boltokban sorakoznak azok a mozgatható, kerti elemek, amik alkalmasak arra, hogy könnyedén priváttá tedd az udvarodat.

Ezek nem csak magasságuk miatt felelnek meg a célra, hanem mert a kialakításuk eleve kicsit zárt, sűrű – már ez is fokozza az intimitás érzését.

Szerencsére könnyű fokozni a hatást és élővé tenni a kerítést, hiszen ezekre az elemekre bármikor futtathatsz virágokat.

Ehhez rögzíteni kell őket a földön, vagy tartóládák mögé kell tenni a többnyire fából készült elemeket.

Ha biztosabb tartást szeretnél, már vásárolhatsz olyan darabokat is, amikhez eleve tartozik egy méretes ültető láda, így erre sem lesz gondod.

 

Beültethető növényfalak

A növényfalak nagyon divatosak most a lakberendezésben, azonban nem csupán a házon belül, hanem kívül is egyaránt praktikusak.

Növényfalakat kialakíthatsz mozgatható elemek segítségével is, így nem kell fixálnod őket, hanem kedvedre mozgathatod az egyes darabokat.

Ha a rendelkezésedre álló réseket, vagy a kaspókat töltöd meg a növényekkel, akkor pedig az ültetőládáról is lemondhatsz.

Persze bármilyen kerítés, falrész alkalmas arra, hogy növényfal váljon belőle, és az oldalra növő, esetleg futó virágok intimebbé tegyék a területet.

 

Sövények

Az egyik legismertebb és legnépszerűbb élő kerítés a sövény. Nem véletlenül!

Számos növény alkalmas arra, hogy sövényként is funkcionáljon, így széles palettáról válogathatod ki a számodra legideálisabbat.

Egész biztos, hogy találsz olyat, aminek az igényei megfelelnek a te kertedben adott körülményeknek, ráadásul még esztétikusak is számodra.

A sövények között akadnak gyorsan- és lassan növő, terebélyes, vagy inkább magasra törő, örökzöld és lombhullató változatok is, úgyhogy érdemes gondolnod rájuk, ha természetes telekhatárra, privátszférára vágysz.

 

Alálógó növények

Sokan nem gondolnak erre a lehetőségre, pedig nem csak olyan növények vannak, amik felfelé futnak: több fajtájuk inkább lefelé, alálógva szépíti a környezetét.

Ezek a növények megfelelőek arra, hogy olyan területet is elfedjenek, amiket más módon nincs lehetőség diszkrétebbé tenni.

Kiválóak például, ha a balkon alatti területet szeretnéd elrejteni, de alulra csak kaspókba tudnál ültetni, vagy még azokba se a tér teljes kihasználtsága miatt.

Ráadásul az alálógó növények komplett falat tudnak képezni, de mégis átjárhatóak, hasonlóan működhetnek, mint a mágneses szúnyoghálók.

 

Természetes árnyékolók

A pergolák nem ismeretlenek, ha árnyékolásról van szó, de nem csak akkor hasznosak, ha a tűző naptól óvnátok magatokat.

Kiválóak az intimitás fokozására is, hiszen remekül takarnak: nagy hasznot hajtanak akkor, ha az udvarotok körül magasabban helyezkednek el a házak és a kíváncsiskodók könnyen ráláthatnak a kertetekre.

Elrejtőzhettek a tekintetek elől, ha nem csupán oldalról gondoskodtok a kerítésről, hanem arra is figyeltek, hogy valamilyen féltető védjen benneteket.

Ha élő növényre támaszkodnátok, akkor pedig az a legjobb, ha befuttatjátok vele a pergolát.

 

Irányított növekedés

A futónövények kétségtelenül alkalmasak rá, hogy irányítottan nőjenek, és úgy fedjék be a környezetet, ahogyan te szeretnéd.

Azonban nem csak futónövényeket használhatsz fel erre a célra: szinte bármilyen növényt lehet irányítottan vezetni.

Az ismert díszfák és cserjék mellett akár a gyümölcsfák is nőhetnek ily módon, és ennek megfelelően akár élő kerítésként funkcionálhatnak.

A zamatos gyümölcsök mellett így még azzal is számolhattok, hogy kellően intim lesz a tér.

 

Kifeszített madzagokra futtatva

Egy kicsit pepecselős munka, de anyagilag az egyik legkedvezőbb megoldás, ha kifeszített madzagokra futtatod fel az általad kiválasztott növényeket.

Ekkor megspórolod a sokszor méregdrága kereteket, alapanyagokat, amiknek hátrányuk, hogy szinte kivétel nélkül fixek.

Ezzel szemben a méretesebb madzagokat úgy vezetheted, ahogyan csak szeretnéd, így a növények is annak megfelelően fognak futni, ahogyan gondosan megtervezted.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást