A tested jelez: 5+1 biztos jel, hogy túl sok szénhidrátot fogyasztasz

A tested jelez: 5+1 biztos jel, hogy túl sok szénhidrátot fogyasztasz

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A tested jelez: 5+1 biztos jel, hogy túl sok szénhidrátot fogyasztasz / 2. oldal

A szénhidrátoknak nincs túl jó hírnevük, pláne nem azok körében, akik diétáznak, de mégis nehéz ellenállni az isteni tésztáknak, pizzáknak, édességeknek. Ha viszont túlzásba esel ezekkel (a napi ideális bevitel 225-325 gramm között van), és szinte minden étkezésedben nagy szerep jut a szénhidrátoknak, a tested egy idő után besokall tőlük. Több módon is üzen ilyenkor, hogy ideje változtatni az étrendeden, ezért fontos, hogy felfigyelj erre a 6 jelzésre!

4/6. Túl sok pattanásod

Tinédzserként a pattanásokat leginkább hormonális változások váltották ki, de ha felnőttként is küzdesz velük, sok esetben már inkább az étkezésedben keresendő a probléma.

A szénhidrát túlzásbavitelére utalhat az, hogy a bőrödön megjelennek a pattanások, kiütések, aknék, és az addig jól bevált krémek sem segítenek eltüntetni.

A kettő ugyanis nagyon összefügg egymással: a telített zsírsavak, tejtermékek és cukor az első számú probléma lehet a bőrelváltozások hátterében, és csak a diétád átalakításával válik kezelhetővé!

5/6. Folyamatosan puffadsz

Ahhoz, hogy az emésztésed gond nélkül működjön, szüksége van a testednek a rostokra.

De ha e helyett inkább a szénhidrátok kapják a főszerepet az étkezésedben, úgy azzal hátráltatod a szervezetedet abban, hogy feldolgozza a bevitt ételeket.

Ennek okán alakul ki a puffadás, a szénhidrátok ugyanis vizet tartanak vissza, ami kiváltja ezt, ráadásul plusz kilókhoz vezet, amit nem feltétlenül zsírként tárol a tested.

Szakértők szerint a fehér liszt az egyik legnagyobb probléma ezen a téren, így ha szénhidrátot eszel, sajnos a puffadás és a gázok okozta görcsök is gyakoriak lesznek.

6/6. Gyakran vagy rosszul

Tudtad, hogy ha túl sok cukrot eszel, a testedben gyulladás alakul ki? A magas vércukorszint nem csak 2-es típusú diabétesz kialakulásához vezethet, de a koleszterin-szintedet is megemeli, ami sajnos növeli a szívbetegségek kockázatát.

Minél magasabb egy ételnek a glikémiás indexe, annál magasabbá válik az LDL-koleszterined (azaz rossz koleszterin), ami komoly egészségügyi betegségek kiváltója lehet. Pláne igaz ez idősebb korban, amikor már nehezebb visszafordítani ezt az állapotot. Ha érzed, hogy egyre fáradékonyabb vagy, gyakran rosszul leszel egyes ételek után, szédülsz és hányingered van, fontos kérned egy kivizsgálást!

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»