Ez történik a testedben orgazmus alatt – megérted, miért szükséges!

Ez történik a testedben orgazmus alatt – megérted, miért szükséges!

Címlap / Szerelem / Szex / Ez történik a testedben orgazmus alatt – megérted, miért szükséges!

Leáll az agyad azon része, ami a logikus gondolkodásért felelős

Nem véletlen, hogy szex közben az emberek sokkal bátrabbak és könnyebben kibújnak a saját bőrükből: az agynak azon része, amely a logikus gondolkozásért felel, ilyenkor háttérbe szorul, és az aktivitása jelentősen lecsökken. Az orbitofrontális kéreg szex közben „kikapcsol”, normál esetben pedig ez felelős az olyan tevékenységekért, mint a logikus érvelés, a döntéshozatal és az ítélkezés.

Ez a folyamat, mármint a kéreg aktivitásának csökkenése egyben azzal is jár, hogy a szorongás és a félelem háttérbe szorul, a gátlások pedig eltűnnek.

A jelenségnek evolúciós oka van: a félelem és a szorongás befolyásolja a szexuális vágyat, és azt eredményezheti, hogy az aktus nem jön létre, ez pedig fajfenntartási szempontból nem éppen a legkedvezőbb kimenet.

Az agy különböző területei aktívak orgazmus közben

Kutatások kimutatták, hogy az agy egyébként egymástól távol eső, máskor együtt kevésbé működő területei egyszerre lesznek aktívak orgazmus közben: ilyen a szenzoros kéreg, a motoros területek, a hipotalamusz, a talamusz és a feketeállomány, amelyek mindegyike részt vesz az érzékelésben.

A talamusz összegyűjti az információkat az érintésről, a mozdulatokról, és előhoz olyan szexuális emlékeket vagy gondolatokat, amelyek segíthetnek elérni az orgazmusig, a hipotalamusz pedig szorgosan adja az utasítást a boldogsághormon, vagyis az oxitocin termelésére.

Orgazmusnál dopaminlöketet kap az agyad

Orgazmus közben az agyad keményen dolgozik azon, hogy egy sor hormont és neurovegyületeket bocsásson ki, köztük az úgynevezett dopamint is, ami egy hormon, és a vágyért, a jutalomérzetért és a motivációért felelős. Bár a dopamint elsősorban boldogság-  vagy jutalmazóhormonként ismerjük, valójában sokkal összetettebb a szerepe:

Egyfajta tanuláshormonról van szó, ami segít megjegyezni és jó élménnyé tenni olyan, az emberi test szempontjából előnyös tevékenységeket, mint például az evés vagy a szex.

Úgy stimulálja az agyadat, mintha drogoznál

Nem is olyan meglepő módon az agyad nem tesz nagy különbséget a szex és a többi, élvezetet nyújtó tevékenység között. Ugyanazok az agyi területek aktívak akkor, ha valami finomat eszel, ha legyőzöl valakit egy játékban, vagy ha éppen orgazmusod van.

Kutatások kimutatták, hogy az orgazmusra az agy hasonló reakciót ad, mint a drogokra, vagy mint arra, ha valami olyan zenét hallgatsz, amit egyébként nagyon szeretsz.

Kevésbé érzed a fájdalmat szex közben

Ahogy az agyalapi mirigy aktiválódik, endorfinok, oxitocin és vazopresszin választódik ki az agyban, amelyek mindegyike elnyomja a fájdalomérzékelést, és az összetartozást, az intimitás érzetét erősíti.

Ez megmagyarázhatja nemcsak azt, hogy miért tudunk csak a szexre figyelni az aktus közben, hanem azt is, hogy az egyébként fájdalmas tevékenységeket (például a hajad meghúzását, vagy az elfenekelést) miért élvezik sokan kifejezetten szex közben.

Mindez ugyanúgy evolúciós előny: ha szex közben a fájdalmat is kevésbé érzékeled, az arra fog ösztönözni, hogy minél többször vágj neki a fajfenntartásnak.

Forrás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást