Párkapcsolat / Szerelem / Szex

Ez befolyásolja a szexuális étvágyadat – A libidó olyan, mint a hullámvasút

Ez befolyásolja a szexuális étvágyadat – A libidó olyan, mint a hullámvasút

Feltűnt már, hogy a hol jobban kívánod a szexet, hogy kevésbé? Van, hogy egyáltalán nincs kedvünk hozzá és van, hogy annyira vágyunk rá, mint a férfiak, akik köztudottan szinte bárhol és bármikor készen állnak az aktusra. Hogy mitől van ez? Természetesen – az érzelmi állapoton kívül – bizonyos hormonszintjeink csökkenése és emelkedése miatt, amiket a menstruációs ciklusunk szabályoz.

A menzesz egészen furcsa dolgokat művel a női testtel – már az is elképesztő, hogy mennyi vért vesztünk napokon keresztül és mégsem vérzünk el – és ez alól a szexuális étvágyunk sem kivétel. Nézzük, mi befolyásolja hullámvasút-szerű vágyódásunkat a testiségre.

A „gyerekcsináló” időszak

Progresszív világnézet ide vagy oda, ha pusztán anatómiai szempontból nézzük, a nők arra vannak programozva, hogy életet adjanak és gyerekeket szüljenek, ezért hormonjaink szabályozása a peteéréssel van összefüggésben, az pedig a szexuális étvágyunkkal. Az ovulációnak jelentős hatása van a hangulatunkra és energiaszintünkre, az egyik leggyakoribb ilyen hatás pedig természetesen a megnövekedett libidó.

A legtermékenyebb napokon a nők hajlamosabbak lehetnek kihívóbb ruhákat viselni, de még az is megváltozhat, hogy milyen férfiakat találnak vonzónak.

A petesejt mindössze kb. 24 órán át életképes, ekkor kell megtörténnie a fogantatásnak, így nem csoda, ha szervezetünk mindent megtesz ilyenkor, hogy „akcióhoz” jussunk. 

Rejtett peteérés

Nekünk, embereknek úgynevezett „rejtett” peteérésünk van, ami azt jelenti, hogy nincsenek különösebben látványos külső jelei az ovulációnak, mint például egyes majomfajtáknál, amelyeknél a nemi szervek megduzzadnak és feltűnővé, élénk rózsaszínné vagy vörössé válnak.

A férfiak azonban enélkül is érzékelik, hogy termékenyek vagyunk és ösztönösen vonzóbbnak találnak minket ebben az időszakban.

Meglepő, hogy ilyenkor alig érzékelhetően, de kicsit megváltozik a nők arca, hangja és a bőrük illata is. Egy kutatás szerint a sztriptíztáncosnők az ovulációt megelőző napokban közel kétszer annyi borravalót kapnak, mint a hónap többi napján. 

Maga a vérzés

A meg nem termékenyített petesejt vérrel együtt ürül ki testünkből. Vérzés alatt a legtöbb nő nem igazán kívánja a szexet, de vannak, akik kifejezetten szívesen bújnak ágyba párjukkal ilyenkor, hiszen az orgazmus fájdalomcsillapító hatása pozitívan hat a görcsökre.

Abban a hét napban azonban, mikor a legtermékenyebb vagy, azon kaphatod magad, hogy csak a szexre tudsz gondolni.

Az evolúció nem véletlenül alakította úgy, hogy akkor legyünk a „legkanosabbak”, mikor a legtermékenyebbek vagyunk. 

Polina Zimmerman/pexels.com

Hormonok az egekben

Az ösztrogén- és tesztoszteronszint megemelkedésével a szexuális étvágyunk is megemelkedik. Ilyenkor úgy is fogalmazhatunk, hogy „tüzelünk” és alig várjuk, hogy valakivel lefeküdhessünk, hiszen a testünk gyereket akar csinálni. Amennyiben babát szeretnél, ez a legjobb alkalom az összebújásra, amennyiben nem szeretnél teherbe esni, fokozottan ügyelj a fogamzásgátlásra.

A lehiggadás

Az ovuláció után a tesztoszteront és ösztrogént felváltja az olyan szorongás-elleni hormonok termelése, mint például a progeszteron. Ennek eredményeképpen lehiggadsz, nyugodtabb leszel és már nem csak a szexre tudsz gondolni.

Nem minden nőnél zajlik pontosan így a ciklus, hiszen vannak, akik a vérzést megelőző héten érzik magukon a megemelkedett libidót, erre azonban jelenleg nincs tudományos magyarázat.

A nők szexuális étvágyát természetesen a hangulatuk, a körülmények és érzelmi állapotuk is nagyban befolyásolja, de a kielégítő szexuális élet minden esetben hasznos. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást