Egészség / Életmód

Járvány idején: Így utazz tömegközlekedésen biztonságosan

Járvány idején: Így utazz tömegközlekedésen biztonságosan

Egy nemrégiben készült kínai tanulmány azt vizsgálta, hogy az ülések közelsége hogyan befolyásolja a vonatokon a vírus átviteli kockázatát. A vizsgálat során a gyorsvasút hálózatát használó, és később pozitívnak bizonyult emberek útjainak visszakövetésével végezték, azt figyelve, hogy útjaik során hol ültek, kikkel utaztak együtt, és közülük kiknek adták át a fertőzést.

A legnagyobb kockázatnak a fertőzöttekkel egy sorban, különösen a mellettük ülők voltak kitéve. Úgy tűnik, hogy a kutatók által vizsgált vonattípus – a nagysebességű kínai helyközi vonat – üléssorai közötti háttámlák valami akadályt jelenthettek a vírus terjedése szempontjából. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy megállították azt, csak hogy kisebb eséllyel terjedt a vírus ebben az irányban.

A hosszabb utazások, talán nem meglepő módon, még a pár sorral arrébb ülők számára is megnövelték a covid-kockázatot. Két óra múlva a maszk nélküli 2,5 m-nél kisebb távolság nem volt elegendő az átvitel megakadályozására – állapították meg a kutatók. Némiképp megnyugtató, hogy az eredmények szerint nem növeli jelentősen a fertőzés kockázatát, ha olyan ülésre ülünk, amin előttünk egy koronavírussal fertőzött személy utazott.

Hova állj?

Egy, a New York-i metró utazóközönségének szokásait vizsgáló kutatás szerint az állva utazók sokkal gyakrabban kapaszkodnak az álló oszlopokba, mint például a hevederekbe vagy bármi másba. Ezt nem árt tudni, ha esetleg el akarod kerülni a legtöbbek által megérintett felületeket. Hogy hova állj, azt pedig az utazás hossza alapján érdemes eldönteni. Az ajtók közelében jobb a szellőzés, viszont a felmérések szerint itt is szoktak megállni a legtöbben. Tehát, ha távolságot akarsz tartani az utastársaidtól, érdemes bentebb húzódni a szerelvényben.

1 2 3

1 hozzászólás

  • Avatar
    Háry László
    2020.11.30., 17:27

    A bölcs tanácsokhoz annyit: a RÉGI buszokon ablakot, tetőnyílást az utas is nyithatott. Ma-nem. A klima által 5 percenként bepöfögtetett levegő nem teszi lehetővé a megnyugtató szellőzést. Marad az ajtók nyitása…Pedig az utastér NORMÁLIS átszellőztetése lenne olyan fontos, mint a mérőszalaggal való távolságtartás ellenőrzése!

    Válasz

Írj egy hozzászólást