Mi a helyzet a vírussal Európában? A legújabb koronavírus szabályok országról országra

Mi a helyzet a vírussal Európában? A legújabb koronavírus szabályok országról országra

Címlap / Hírek / Mi a helyzet a vírussal Európában? A legújabb koronavírus szabályok országról országra

A koronavírust minden országvezetés a legjobb belátásra szerint igyekszik kezelni, ezért még Európán belül is eltérő szabályok léptek érvénybe. Az alábbiakban bemutatjuk, cikkünk megírásakor milyen határozatokat léptettek életbe ezekben az országokban!

Spanyolország: lezárt területek

Mivel az országban egyre nagyobb a fertőzöttek száma, Madrid bizonyos részein és néhány környező településen komoly lezárásokat vezettek be. E szerint október első hétvégéjétől kezdve az emberek saját körzetüket csakis munka, iskola és orvosi ellátás miatt hagyhatják el, a csoportosulásokat 6 főben maximalizálták, a parkokat lezárták, és minden üzletnek legkésőbb 22:00-kor be kell zárnia. Az emberek a zárlat alatti területeken belül élő rokonaikat nem látogathatják, hacsak nem létszükségletről van szó, a maszk pedig az utcán is kötelező.

Románia: karanténkötelezettség a sárga országokból érkezőknek

Románia már egy ideje magas fertőzöttszámmal rendelkezik, ezért ott már nyáron megkezdődtek a szigorítások. Május óta kötelező a maszk használata a tömegközlekedési eszközökön és zárt nyilvános helyeken, a szeptemberi iskolamegnyitások óta pedig itt is kötelezővé tették a száj és orr eltakarását.

A legfrissebb szabályozások (október 7.-től lépnek érvénybe) szerint a Romániánál fertőzöttebb országokból érkezők karanténkötelesek lesznek. A sárgával jelölt országok listájában Magyarország is jelen van, tehát magyar állampolgár csak akkor léphet Románia területére, ha vállalja a két hét karantént vagy 8 nap után egy negatív tesztet fel tud mutatni.

Hollandia: komoly korlátozások

Szeptember végétől a holland kormány is újabb szigorításokat vezetett be, tekintve, hogy óriási mértékben nőtt a fertőzöttek száma. A maszkviselés itt is elvárás, a nagyobb városokban pedig minden éttermet és bárt be kell zárni legkésőbb este tízig. A dolgozóknak kötelező a kliensek adatait rögzíteni (ezáltal megkönnyítve a kontaktkutatást egy fertőzés esetén), és a home office-t erősen javasolják. A szociális összejöveteleket szigorították, maximum 3 fő tartózkodhat vendégségben, a focimeccseken pedig nem lehet jelen szurkolótábor.

Franciaország: zárnak a bárok

Ahogy Spanyolországban és Hollandiában, úgy Franciaországban is bevezették, hogy a nagyobb városokban 22:00-kor be kell zárni minden bárt, éttermet, vendéglátóegységet. Ez alól Párizs sem kivétel, de Marseille-ben például ezeket a helyeket 15 napra teljesen be is zárták. Az esküvőkön, társasági eseményeken maximum 10 ember tartózkodhat, és szigorúan betiltották a házibulikat, egyéb összejöveteleket. A francia kormány már július óta kötelezővé tette a zárt helyeken való maszkviselést (munkahelyen is), de egyre több városban kötelező már a szabadban, utcán is a viselése.

kzenon/istockphoto.com

Németország: új szabály beutazóknak

Németországban év végéig betiltásra került minden fesztivál, sport esemény és koncert is, a focimeccsek pedig zárt ajtók mögött zajlanak le. A reptereken mindenkit ellenőriznek, aki pedig magas kockázatú országból érkezik, arra kötelezően 14 nap karantén vár. Azok, akik nem takarják el az arcukat maszkkal a boltban vagy tömegközlekedésen, MINIMUM 50 euró, azaz közel 18 ezer forint büntetésre számíthatnak. A német vezetés a magas fertőzöttségi szinttel rendelkező helyeken újabb szigorításokat vezetett be nemrég: a nyilvános rendezvényeken már csak 50 ember tartózkodhat egyszerre, a privát eseményeken pedig 25. Az éttermekben és bárokban pedig kötelező megadni a személyes adatokat, és ha ezt nem teszi meg valaki, büntetést rónak ki rá.

Olaszország: utcán is kellhet a maszk

Akárcsak Magyarországon, úgy Olaszországban is leállt az éjszakai élet, hiszen minden diszkót és szórakozóhelyet bezáratott a kormány. 18:00 és 6:00 között az összes nyilvános helyen, ahol nem lehetséges a távolságtartás, kötelező a maszk viselése még a szabadban is, sőt, egyre több régióban vezetik be, hogy napközben sem lehet utcára lépni maszk nélkül, függetlenül attól, hogy hányan tartózkodnak kint. 

Dánia: esküvő csak 22:00-ig

Dánia volt az első ország Európában, ahol tavasszal ismét megnyitották az iskolákat, de augusztus végén az esetszámok jelentősen megemelkedtek. Azóta a tömegközlekedési eszközökön a maszk kötelező, Koppenhágában és a környező településeken pedig tovább szigorítottak. Itt minden bár, étterem és szórakozóhely este 22:00-kor bezár, napközben pedig kötelező még bent is a maszk. Az esküvőkre és privát partikra is érvényes volt a 22:00-ás szigorítás, ezért a privát rendezvényeket is be kell fejezni ekkorra.

A cikk a következő oldalon folytatódik. Kattints ide a lapozáshoz >>

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»