Tech és kütyük / Szórakozás / Otthon

Így töltsd a telefonod, ha azt akarod, hogy tovább bírja az akksi

A telefonok, laptopok lítium akkumulátora többnyire az első dolog, ami felmondja a szolgálatot a készülékekben, és ami miatt cserélni kell őket. Ha azonban egy kicsit odafigyelsz, lényegesen kitolhatod az elkerülhetetlent, és sokkal tovább tudod használni az elektronikus kütyüjeidet.

Ne töltsd túl és ne hagyd teljesen lemerülni

A lítium-ion akkumulátor élettartama általában 500 ciklus, ez körülbelül másfél év. Az akkumulátorciklusokat egy teljes feltöltéssel mérjük, vagyis amikor nulláról 100-ra töltöd az akksit. Tehát minél több teljes cikluson megy keresztül a telefon, annál hamarabb kell lecserélned ”-–mondta el Liz Hamilton, a Mobile Klinik nevű mobiljavító cég ügyvezetője a Reader’s Digestnek.

Mit tehet tehát az egyszerű felhasználó, hogy tovább bírja az elem? Van egy bizonyos töltési mód, amivel a lehető legtovább tudod életben tartani az akkumulátort, emiatt ajánlott is ezt követni.

Hamilton szerint érdemes soha sem nulláról százig tölteni a telefonodat, hanem mindig csak részlegesen, ezzel lelassíthatod az életciklusát. Az ideális az, ha az akksi töltöttsége mindig 25 és 85 százalék között van.

„A lítium-ion akkumulátorok rosszul reagálnak a szélsőséges helyzetekre” – mondja.

„Az egyik legrosszabb, amit az akkumulátorral tehetsz, ha túltöltöd, vagyis tovább a feszültségen hagyod, minthogy elérte a 100%-ot. Nagyon gyakori szokás, hogy valaki csak töltőn hagyja éjszakára a telefonját, vagy egész nap ott tartja, és csak túl későn veszi észre, milyen károkat okozott ezzel.”

Az akkumulátor életének meghosszabbításához tehát a szakértő szerint soha ne engedd 25% alá merülni a készüléket, és vedd le a töltőről, ha elérte a 85%-ot, de semmi esetre se hagyd fent tovább, ha egyszer már teljesen feltöltött.

Szintén sokat segít az akkumulátornak, ha kikapcsolsz olyan funkciókat, amiket nem használsz – például a helymeghatározást – törlöd a fölösleges applikációkat, leállítod a szükségtelen értesítéseket és lentebb veszed a kijelző fényerejét.

StaceStock/depositphotos.com

Egyes szakértők szerint a telefonod élettartamát azzal is meghosszabbíthatod, ha töltés közben nem használod, főleg nem arra, hogy például filmet nézz vagy zenét hallgass, ettől ugyanis a telefon könnyen túlmelegedhet, ami szintén nincs jó hatással a lítiumelemekre.

Nem csak pénzt spórolsz, a környezetet is véded

A mobiltelefonok előállításához szükséges elemeket, a tantált, az ónt, a volfrámot és aranyat háborús övezetekben bányásszák, a nyersanyagok iránti hatalmas kereslet pedig konzerválhatja a konfliktusokat. Nem beszélve arról, hogy a nyersanyagok kitermelése elképesztő mértékben veszélyezteti például a gorillák élőhelyét, a bányákban pedig sokszor éhbérérét, gyakorlatilag rabszolgasorban alkalmaznak embereket, köztük sokszor gyerekeket is.

Minél ritkábban veszel tehát új mobilt, annál kisebb terhet jelentesz a környezetre, és annál kevésbé járulsz hozzá a legnehezebb helyzetben élők kizsákmányolásához. Ugyanilyen fontos az is, hogy a már nem használt mobilodat add le valamelyik kijelölt gyűjtőhelyen, ahol újrahasznosítják, így az ebben található nyersanyagok helyett nem kell újabbat kibányásznod.

A Jane Goodall Intézet gyűjtőpontjain (például az Állatkertben, a gorillák háza mellett is van) be tudod dobni a most fiókban porosodó készülékeidet, és máris tettél valamit a környezetedért!