Ez a töltött csirke tökéletes választás az ünnepi asztalra. Nem mindennapi ízvilág!
A gesztenye nem csak az édes, hanem a sós ételekhez is jól társítható. Az aszalt szilvával kitűnő párost alkot.
Hazánkban valószínűleg Beatrix királyné terjesztette el a gesztenyés finomságokat. Mátyás király kedvencei közé tartozott például a gesztenyés kappan.
Hozzávalók:
- 1 kisebb egész csirke (80-90 dkg)
- só
- bors
- 25 dkg gesztenyepüré (ízesített)
- 10 dkg aszalt szilva
- 2 evőkanál olaj
- 1 nagy jonagold alma
- 5-6 közepes burgonya
Elkészítés:
A csirke bőrét alaposan fellazítjuk, kívül-belül sózzuk, borsozzuk. Az aszalt szilvát apróra vágjuk és összekeverjük a gesztenyével.
A tölteléket finom mozdulatokkal a csirke bőre alá töltjük.
Az almát megmossuk, magházát kivágjuk, és felszeleteljük. A csirke hasüregét megtöltjük az almaszeletekkel. A többi almát majd a csirke köré tesszük.
A burgonyát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk.
Egy tepsit olajjal vékonyan kikenünk, a töltött csirkét a tepsibe fektetjük. Köré rakjuk a burgonyát és az almát.
A tepsit alufóliával lefedjük. 180 fokon 50 percig sütjük a gesztenyés-aszalt szilvás csirkét, majd a fóliát levéve még hagyjuk, hogy kicsit megpirulhasson a teteje.
Várjunk kicsit, amíg hűl, csak azután szeleteljük.