5 apró jel, hogy több alkoholt fogyasztasz a kelleténél

5 apró jel, hogy több alkoholt fogyasztasz a kelleténél

Címlap / Életmód / Egészség / 5 apró jel, hogy több alkoholt fogyasztasz a kelleténél

1/5 Feledékenység

Az alkohol mindenkire másképpen hat. A hatást befolyásolhatják a gének, a táplálkozási szokások, illetve a különböző gyógyszerek is. Kutatók szerint azonban mindenkire igaz, hogy a masszív alkoholfogyasztás károsíthatja a memóriát, tanulási nehézségekhez, és koncentrációzavarokhoz vezethet.

Ennek legvalószínűbb oka, hogy az italozás megzavarhatja a glutamátrendszert az agyban. Ha tehát valaha is ébredtél úgy, hogy nem emlékeztél az éjszaka bizonyos részéleteire, biztos lehetsz benne, hogy a kelleténél két-három itallal biztosan többet fogyasztottál az előző este.

2/5 Bőrproblémák

Mielőtt drága krémekre, illetve arctisztító tonikokra költenél, hogy javíts a bőröd állapotán, először tarts inkább szünetet az alkoholfogyasztásban, és figyeld meg tapasztalsz-e valamilyen változást!

A Medical Council on Alcoholism nevű szervezet 1992-es jelentése szerint a túlzásba vitt italozás egyik korai jele, a fakó, szürke arcszín.

A kutatók arra jutottak, hogy az olyan bőrproblémák, mint a pikkelysömör, vagy az ekcéma, sokkal gyakrabban fordul elő a nagyivók esetében.

Az alkohol az olyan már meglévő betegségeket is súlyosbíthatja, mint például a rosacea.

Bor és eper
istockphoto

3/5 Szóvá teszik a szeretteid

Ha a családod, vagy a barátok szóvá teszik, hogy túl sokat iszol, azt érdemes jelnek venned és visszafognod az alkoholfogyasztást! Az első lépés az, hogy felismerd, többet iszol, mint kellene! Jelölj ki egy mennyiségi határt még azelőtt, hogy elindulnátok a buliba, majd avasd be az egyik barátodat is ebbe a tervedbe!

Sokkal könnyebb lesz úgy nemet mondanod a következő italra, hogy van valaki, akinek beszámolással tartozol. Soha ne vedd bóknak, ha valaki megjegyzi, hogy „milyen jól bírod az alkoholt”. Ez utóbbi ugyanis nagy valószínűség szerint azt jelenti, hogy rendszeresen, vagy gyakran iszol.

Mindez leginkább azért veszélyes, mert hosszú távon alkoholtoleranciához vezethet, azaz egyre nagyobb adagokkal lehet csak ugyanazt a hatást elérni.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást