5 apró jel, hogy több alkoholt fogyasztasz a kelleténél

5 apró jel, hogy több alkoholt fogyasztasz a kelleténél

Címlap / Életmód / Egészség / 5 apró jel, hogy több alkoholt fogyasztasz a kelleténél

Szinte mindenkivel előfordul, hogy időnként megiszik egy-egy pohár vörösbort a vacsora mellé, vagy, hogy a szombat esti bulizás közepette kiengedi a fáradt gőzt néhány pohár koktél kíséretében. Önmagában alkoholt fogyasztani még nem bűn. A probléma leggyakrabban akkor kezdődik, amikor az italozás rendszeressé válik, az esti sörözés pedig rituálévá, és az alkohollal próbáljuk oldani a stresszt illetve a szorongást. De honnan tudhatjuk, hogy túlzásba esünk, és mikor kell alkoholproblémára gyanakodnunk?

1/5 Feledékenység

Az alkohol mindenkire másképpen hat. A hatást befolyásolhatják a gének, a táplálkozási szokások, illetve a különböző gyógyszerek is. Kutatók szerint azonban mindenkire igaz, hogy a masszív alkoholfogyasztás károsíthatja a memóriát, tanulási nehézségekhez, és koncentrációzavarokhoz vezethet.

Ennek legvalószínűbb oka, hogy az italozás megzavarhatja a glutamátrendszert az agyban. Ha tehát valaha is ébredtél úgy, hogy nem emlékeztél az éjszaka bizonyos részéleteire, biztos lehetsz benne, hogy a kelleténél két-három itallal biztosan többet fogyasztottál az előző este.

2/5 Bőrproblémák

Mielőtt drága krémekre, illetve arctisztító tonikokra költenél, hogy javíts a bőröd állapotán, először tarts inkább szünetet az alkoholfogyasztásban, és figyeld meg tapasztalsz-e valamilyen változást!

A Medical Council on Alcoholism nevű szervezet 1992-es jelentése szerint a túlzásba vitt italozás egyik korai jele, a fakó, szürke arcszín. A kutatók arra jutottak, hogy az olyan bőrproblémák, mint a pikkelysömör, vagy az ekcéma, sokkal gyakrabban fordul elő a nagyivók esetében.

Az alkohol az olyan már meglévő betegségeket is súlyosbíthatja, mint például a rosacea.

Bor és eper
istockphoto

3/5 Szóvá teszik a szeretteid

Ha a családod, vagy a barátok szóvá teszik, hogy túl sokat iszol, azt érdemes jelnek venned és visszafognod az alkoholfogyasztást! Az első lépés az, hogy felismerd, többet iszol, mint kellene! Jelölj ki egy mennyiségi határt még azelőtt, hogy elindulnátok a buliba, majd avasd be az egyik barátodat is ebbe a tervedbe!

Sokkal könnyebb lesz úgy nemet mondanod a következő italra, hogy van valaki, akinek beszámolással tartozol. Soha ne vedd bóknak, ha valaki megjegyzi, hogy „milyen jól bírod az alkoholt”. Ez utóbbi ugyanis nagy valószínűség szerint azt jelenti, hogy rendszeresen, vagy gyakran iszol.

Mindez leginkább azért veszélyes, mert hosszú távon alkoholtoleranciához vezethet, azaz egyre nagyobb adagokkal lehet csak ugyanazt a hatást elérni.

4/5 Alkohollal a stressz ellen

Az időről-időre jelentkező stressz az élet természetes velejárója, ami azonban, ha nem megfelelően kezeljük, komolyan megronthatja az életünket. Fontos azonban, hogy az alkohol, az evés, vagy a drogok nem oldják meg a gondjainkat, csak súlyosbítják azt!

Aki az alkoholt használja érzelmi problémái kezelésére, az előbb vagy utóbb, nagy valószínűség szerint függővé válik, és minden felmerülő nehézségre a borosüvegben keresi majd a megoldást.

Egyes kutatások szerint bár rövidtávon úgy érezzük, hogy az ivás csökkenti a szorongást, valójában, ha stresszhelyzetben rögtön a pohár fenekére nézünk, azzal hosszú távon csak még inkább elnyújtjuk a feszültségérzetet.

5/5 Nem tudsz mértéket tartani

Veled is gyakran előfordul, hogy az esti összejövetel előtt megfogadod, nem iszol többet két-három italnál, ám mielőtt észbe kapnál, máris négy pohárnál tartasz? Ez sajnos egyike lehet azoknak a korai jeleknek, melyek alkoholproblémákra utalhatnak.

Ahogyan a cukorbetegség és a szívbetegség, úgy az alkoholizmus is fokozatosan, szinte észrevétlenül alakul ki, súlyos károkat okozva ezzel szervezetünkben. Éppen ezért fontos, hogy átértékeld a szokásaidat, és határt szabj az hétvégi tivornyáknak!

Ha szeretnéd visszaszorítani mindennapjaid során az alkoholfogyasztást, a legjobb, amit tehetsz, ha rendszeresen feljegyzed egy naplóba, hogy mennyit iszol, és milyen helyzetek, illetve személyek váltják ki nálad az alkohol utáni vágyat. Így sokkal könnyebben tudod majd tartani a saját magadnak tett ígéretedet!

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!