Életmód / Egészség

7 tipp a jó alváshoz és a még jobb ébredéshez

Ha úgy érzed, hogy hiába fekszel korán, mégis kialvatlan vagy, ha átalszod az éjszakát, de nyugtalanul ébredsz, akkor itt az ideje, hogy változtass valamin. A jó alvás megalapozza a jó napot is, így ne sajnáld rá az időt, hogy újragondold az életmódodat.

Készülj össze

Este néha nagyon nehéz rávenni magad, hogy összepakold a táskádat és átgondold, mit is vennél fel másnap szívesen, pedig ha sikerül megtenned, az nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy másnap jobb napod legyen.

Nemcsak nyugodtabban fogsz aludni azért, mert nincsenek ébredés után rögtön eldöntendő kérdések előtted, hanem a napod is gördülékenyebb lesz, hiszen reggel sokkal gyorsabban fog menni a készülődés.

 

Gondold újra a takarodó idejét

Lehet, hogy évek óta ugyanakkor fekszel, és nem akarsz változtatni ezen a megszokáson, hiszen így kényelmes.

Azzal azonban nem számolsz, hogy időközben változol te is, változhatnak a napjaid is, lehet, hogy már egy másik időpont lenne számodra az ideális a lefekvésre és az ébredésre is.

Próbáld átállítani magad pár hétig és figyeld meg, hogy hogyan érzed magad, ha kicsit előbb vagy épp később fekszel és kelsz a megszokottnál.

 

Zárd ki a fényeket

Sok lakásban bármennyire is igyekszik az ember besötétíteni, mindig beszűrődik némi fény az utcáról, a szomszédtól vagy éppen a holdfény világít be, a villogó telefonodról nem is beszélve.

Szerezz be egy jó sötétítőfüggönyt, redőnyt, vagy egy szuper kis szemmaszkot.

Mielőtt élből elutasítod, hogy szemmaszkban aludj, próbáld ki egyszer és meglátod, hogy egészen más élmény a teljes sötétségben nyugovóra térni.

 

Tartsd be a napi ritmust

Egyik nap hajnalban kelsz, mész sportolni, aztán gyors zuhany és irány a munka.

Munka után hazaféle ügyeket intézel, esetleg találkozol a barátaiddal, míg másnap egyszerűen semmit sem csinálsz.

Hétvégén pedig mindezt még egy kis délig alvással is megfejeled.

Nem csoda, ha a szervezeted nem tud kiigazodni az életritmusodon, ha két hasonló napod sincs egymás után.

Találj rendszert a napjaidban!

 

Szüntesd meg a zajokat

A fények mellett a zajok is meglepően zavaróak tudnak lenni éjszaka. Annyira talán nem, hogy felébredj rájuk, viszont épp annyira, hogy ne tudj nyugodtan, igazán pihentetően aludni.

Ha úgy érzed, hogy nem tudod kizárni a külvilágot, próbáld ki a füldugót, meglepően jól el tudja tompítani a zajokat és egy perc alatt máris máshol jársz…

 

Ne nyomkodd a szundit

Ha reggel 5 percenként szól az ébresztőd, de csak az utolsónál kelsz fel, akkor lényegében megfosztod magad 20-30 perc szimpla alvástól.

Ne használd a szundit, állítsd be az ébresztődet akkorra, amikor valóban fel kell kelned és hagyd a telefont olyan távolságban, hogy mindenképp ki kelljen másznod az ágyból kikapcsolni.

A legjobb, ha beszerzel egy régi vekkert – talán még otthon is találsz egyet a kamrában –, hiszen annak olyan hangja van, hogy garantáltan felébredsz majd rá.

 

Mozogj!

Logikusan következik, hogy ha fizikailag kellemesen elfáradsz, akkor az éjszakád is nyugodtabb lesz, így soha ne blicceld el a sportot.

Hetente kétszer szánj időt a rendes testedzésre, de ha nincs időd, akkor is próbáld betartani, hogy meglegyen a napi 8-10 ezer lépés.

Ha tempósan sétálsz és jó zenét hallgatsz közben, észre sem fogod venni, hogy milyen gyorsan peregnek a lépések, és kellően elfáradsz egy jó alváshoz.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást