Alapvető fontosságú a termékenység szempontjából a férficiklus – mégis csak kevesen tudnak róla

Alapvető fontosságú a termékenység szempontjából a férficiklus – mégis csak kevesen tudnak róla

Címlap / Szerelem / Alapvető fontosságú a termékenység szempontjából a férficiklus – mégis csak kevesen tudnak róla

Régebben olvastam, hogy nem csak a nőknek, a férfiaknak is van egy ciklusuk, ami során az ő hangulatuk is ingadozik. Jót viccelődtünk a ténnyel, ám a férficiklus során nem csak a kedélyállapot változik – a férfiak termékenysége se mindig ugyanolyan!

Biológia órán a női ciklusra sokkal nagyobb figyelmet fordítottunk, és jóval részletesebben tanultuk. Úgy is tűnt, hogy a női szervezet sokkal összetettebb folyamatot bonyolít le minden hónapban, míg a férfiak termékenységét nagyjából azzal nyitottuk és zártuk, hogy a hímivarsejtek termelődnek, majd távoznak magömlés során, illetve testen belül felszívódnak annak hiányában. A dolog ugyanakkor jóval bonyolultabb ennél, és mára bizonyított tény, hogy a férfiaknak is van saját ciklusuk, amit spermatogenezisnek hívunk. 

Mi is az a spermatogenezis?

A spermatogenezis lényegében a spermiumok képzésének összefoglaló neve. Korábban úgy hittük, a férfiak termékenysége adott, állandó, és gyakorlatilag egész életükön keresztül kitart. Azonban kiderült, hogy a spermiumok nem napi rendszerességgel termelődnek, hanem ciklusosan, ráadásul ez a ciklus meglehetősen hosszú, kb. 74 napos – szemben a nők 24-31 napos ciklusával. A spermiumok képzése a korábbi feltételezésekkel ellentétesen sokkal jobban hasonlít a női ciklushoz. Csak akkor indul elölről a folyamat, ha az előző ciklus lezajlott, tehát egy adott spermium-mennyiséget előállított a szervezet. 

A spermatogenezist számos külső és belső tényező befolyásolja. Ezek közül talán a legismertebb a hőmérséklet. Nem véletlen, hogy a herék a testen kívül helyezkednek el, a spermaképzés szempontjából nagyon lényeges az ideális hőmérséklet.

Olyan bagatell dolgok is befolyásolni tudják a férfitermékenységet, mint a meleg fürdő, a rendszeres biciklizés, vagy éppen a túl szoros alsónadrág.

Ugyanígy hatást gyakorolnak a hímivarsejtek termelődésére a hormonok, bizonyos gyógyszerek és egyéb hatóanyagok, vagy éppen a fertőző betegségek. A férfiak termékenysége tehát legalább olyan érzékeny kérdés, mint a nőké. 

PeopleImages/istockphoto.com

Fontos előrelépés lehet a meddő párok életében

Ezek a felismerések fontos előrelépést jelentenek a termékenység vizsgálata során. Nagyon sokáig, amikor a meddőség szóba került, a nőkre hárult nagyobb figyelem, de ma már tudjuk, hogy az arány szinte teljesen megoszlik.

Kb. fele-fele arányban szól bele a férfi és a női termékenység abba, lehetséges-e az utódnemzés.

És hogy miért olyan lényeges a spermatogenezis a meddőség kezelése során? Ahogy a női ciklus ismerete nélkülözhetetlen, úgy a férfiak sem maradhatnak ki a sorból. Az ő termékenységüket gyakran tápanyagpótlással „turbózzák fel”. Ezeket a tápanyagokat a nagyobb és biztosabb eredmény érdekében célzottan, így hatékonyabban tudják biztosítani a férfiak számára, ha ismerik a ciklusukat.

Mivel a tudomány már tisztában van vele, hogy a férfiak ciklusa kb. 2,5-3 hónapot ölel fel, azt is tudjuk, hogy legalább ennyi ideig kell aktívan változatniuk az életmódjukon ahhoz, hogy a termékenységük helyreálljon. (Természetesen abban az esetben, ha a meddőség a tápanyaghiány miatt lépett fel). A tápanyagpótlás során minimum ennyi idő kell ahhoz, hogy a spermiumok képzésének folyamata, a hímivarsejtek minősége és mennyisége egyaránt javuljon. Azonban ez a néhány hónap akár ki is tolódhat, ha a férfiak pl. a ciklusuk közepén járnak.

Nehezíti a folyamatot, hogy egyelőre nem igazán van mód arra, hogy felismerjük, az adott férfi éppen hol jár a ciklusát tekintve. 

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a férfiak csak és kizárólag a ciklusuk egy bizonyos részében lehetnek termékenyek, ahogy a nők sem azok. Van, akinek több peteérése is akad egy hónapban, ráadásul a spermiumok a női szervezetben is életképesek maradnak még néhány napig. Emiatt nem kizárólag a peteérés napján jöhet létre a várandósság. Az viszont biztos, hogy ha a meddőségi szálakat próbálja egy pár felgöngyölíteni, érdemes a férfiakra és a férfiak ciklusára is fokozott figyelmet fordítani.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!