Háztartás / Otthon

Így tarthatod napokig frissen a süteményeket + 6 életmentő konyhai praktika, ami neked is jól jöhet

Így tarthatod napokig frissen a süteményeket + 6 életmentő konyhai praktika, ami neked is jól jöhet

Ha minden a tervek szerint halad, a konyhában varázslatos dolgok születhetnek, amivel leveheted a lábáról a családot és a barátaidat is. De persze csak a legritkább esetben halad minden a tervek szerint. Aggodalomra semmi ok, és ne is vágd a palacsintasütőt a sarokba, ahogy a nagymamám tette kezdő háziasszony korában a családi legendárium szerint. Az alábbi balesetek a profikkal is előfordulnak, csak ők éppen tudják, mit kell tenni. A cikk elolvasása után már te is fogod.

A napokig friss sütemény titka

Ha minden jól alakul, és a keksz vagy sütemény jól sikerül, akkor sem biztos, hogy rögtön elfogy, kiszáradva viszont már a kutyának sem kell majd. 

Hogy ezt megelőzd, tedd a maradékot egy zárható edénybe, és tedd mellé egy alma lehámozott héját. A sütik nem csak mesésen puhák maradnak, de isteni illatuk is lesz!

Tojáshéj a tányérban

Kevés bosszantóbb dolog van, mint amikor egy aprócska tojáshéj a tányérba esik, és képtelenség kivadászni onnan, mert a felütött tojás valami varázslatos kocsonyává változik, amiben lehetetlen megközelíteni a héjdarabot.

Elég azonban csak bevizezni az ujjaidat, mielőtt a tojásfehérjébe mártod őket: tedd őket egészen közel a héjhoz, és az magától odaúszik majd.

Csipkés díszek

Villámgyorsan kellene valami nagyon látványos süteményt készítened? Süss néhány muffint – ennél egyszerűbb kevés sütemény lehet – majd fogj egy darab csipkét, tedd a muffinok tetejére, hintsd meg őket porcukorral, majd óvatosan emeld le az anyagot. 

Álomszép minta pillanatok alatt!

Friss barnacukor

A barnacukor valamivel egészségesebb a fehér változatnál, de mindenképpen izgalmasabb, karamellásabb az íze, csak sajnos hajlamos csomósodni, megkeményedni. 

Elég azonban egy műanyag edénybe raknod, az edényt pedig letakarnod egy nedves törlőruhával, majd 20 másodpercre a mikróba dobnod, hogy visszanyerje frissességét.

Ha egy darab kenyeret teszel a cukortartóba, akkor pedig nem is fog csomósodni többet a barnacukor.

A tökéletes tepsi

A tészta kész, de a kisebbik tepsidbe nem fér bele, a nagyobbikban pedig éppen csak elterülne, és papírvékony tésztát süthetnél. 

Szerencsére a nagyobb tepsi méretét lecsökkentheted: vágj egy, a tepsinél körülbelül kétszer hosszabb alufóliát, majd béleld ki vele a tepsit. 
A fóliának fel kell futni a tepsi széleire is! Ez után kezdd el visszahajtogatni a fólia egyik végét, és a felhajtott részből készíts „gátat” a tepsiben ott, ahol szükséged van rá.

Paskold meg a sütidet!

Mielőtt betennéd a süteményeket a sütőbe, néhányszor óvatosan dobd a tortaformát a konyhapultra, mintha csak meleg lenne, és gyorsan leejtenéd. 

A levegőbuborékok így kiszöknek a tészta közül, és a sütid nem fog felpúposodni, és az állaga is jobb lesz.

Habverés rumli nélkül

Akár tojásfehérjét vernél fel, vagy tésztát dolgoznál össze, fogj egy papírtányért, majd egy ollóval vágj egy egyenes vonalat a szélétől a középpontjáig

A hasítékon keresztül csúsztasd rá a habverőre, így a papírtányér eltakarja majd a tál tetejét, amiben a hab vagy a tészta van, és felfogja a kifröccsenő cseppeket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást