Te is szoktál hízni a menstruációd előtt? Ezek lehetnek az okai!

Te is szoktál hízni a menstruációd előtt? Ezek lehetnek az okai!

Címlap / Életmód / Egészség / Te is szoktál hízni a menstruációd előtt? Ezek lehetnek az okai!

Valóban többet eszel

Az első és egyben legnyilvánvalóbb oka a súlygyarapodásnak az, hogy ilyenkor tényleg többet eszel. Sokan eleve nyűgösebbek a nehéz napok környékén, és inkább a kevésbé egészséges, kalóriadús fogások, édességek után nyúlnak. Ez az ovuláció idején részben ösztönszerű, hiszen a szervezetünk arra készül, hogy megtörténik a fogantatás, márpedig az utódnak nem lehet elég korán tartalékolni. A későbbiek folyamán inkább valamilyen nyomelem, ásványi anyag hiánya állhat a háttérben. Ahhoz ugyanis, hogy ténylegesen megjöjjön a vérzésed, nagyon sok bonyolult folyamatnak kell lejátszódnia a szervezetedben, és mindennek klappolnia kell odabenn.

Gondolj csak bele! Ha a stresszes időszak során teljesen normális, hogy kimarad a vérzésed, akkor nem meglepő, hogy a szervezeted őrült nassolásra kényszerít, ha például vas-, vagy éppen magnéziumhiánnyal küszködsz.

A nagyobb étvágy részben tehát normális, és ha a hónap többi napján kompenzálod megfelelő étkezéssel, illetve ideális mennyiségű mozgással, akkor nem leszel minden menstruációd után kövérebb, mint voltál. Azonban, ha erre az egyensúlyra és a megfelelő táplálkozásra nem ügyelsz kellőképpen, annak több kiló plusz lehet a vége.

Te szoktál hízni a menstruációd előtt? Ezek lehetnek az okai!

A másik gyakori oka az ilyenkor szokásosnak tekinthető túlevésnek a fáradtság.

A bonyolult hormonális folyamatok ugyan láthatatlanok, de sok energiát elvesznek a szervezettől.

Rossz minőségű, nyugtalan alváshoz vezethetnek, de önmagukban is csapolhatják az energiakészleteidet. Ami biztos, hogy ha fáradt vagy, akkor nem csak nyűgös leszel, hanem próbálod pótolni a hiányzó energiát, nyilván extra kalória formájában. Bár a tested egy kicsit becsap ezzel, minden esély megvan rá, hogy te is automatikusan a finomított szénhidrátokhoz, az édességekhez, péksüteményekhez, és persze a szintén energiát adó, koffeinben dúskáló italokhoz nyúlsz. Ugye nem kell mondani, hogy ez sok-sok plusz kalóriát jelent?

Hanyagolod a mozgást

Bár a könnyed, alacsony intenzitású edzés kifejezetten jót tesz ilyenkor, sok nőt képtelenség rávenni az edzésre a menstruációja előtt, vagy éppen alatt. Nincs ezzel gond, neked is hallgatnod kell a testedre, és ha a hátad közepére sem kívánod az edzést, akkor felesleges mindenáron erőltetned. Azonban, ha ezzel párhuzamosan megnövekedett a kalóriabeviteled, akkor nem szabad meglepődnöd a pluszkilók láttán. Már néhány napi dőzsölésnek is nyoma marad, amire rátesz egy lapáttal az ilyenkor természetes puffadás és a vízvisszatartás.

Te szoktál hízni a menstruációd előtt? Ezek lehetnek az okai!

Több vizet tart vissza a tested

Jó hír, hogy az ilyenkor felszedett felesleg nagy része nem más, mint víz, ami pedig a legtöbb esetben távozik is akkor, ha megjön a vérzésed, vagy éppen átesel a nehéz napokon. Ennek a kellemetlen tünetnek a hátterében hormonális változások állnak, ezért nem is igazán tudod teljes egészében kikerülni.

Annyit azonban megtehetsz, hogy amikor észreveszed, a szervezeted elkezdett raktározni, több folyadékot kezdesz inni.

Ez a praktika furcsa lehet, de valóban működik, hiszen kevésbé kényszerül a tested a raktározásra, ha tudja, hogy mindig jön utánpótlás. Enyhe vízhajtó hatással bíró teákkal is megpróbálkozhatsz, de természetesen az is tökéletes, ha a kedvenceidet kortyolgatod, akár egész nap. Ami fontos, hogy ne üdítőkkel, gyümölcslevekkel pótold a hiányt, mert úgy ténylegesen felszedhetsz pár kilót, és azok nem fognak maguktól eltűnni a hormonális változások lecsengése után.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást