Szobanövények, amik a hideg hónapokban virágoznak

Szobanövények, amik a hideg hónapokban virágoznak

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Szobanövények, amik a hideg hónapokban virágoznak

Ha imádod a szobanövényeket és a virágokat, akkor biztos rosszul érint, hogy ősszel és télen sokszor mellőznöd kell ezeket a csodákat. Nem muszáj ennek így lennie, tudatosan könnyen összeválogathatod azokat a növényeket, amik a hideg hónapokban bontogatják a szirmaikat.

Orchidea

A hazánkban a legkönnyebben gondozható orchideák, a pillekosborok csaknem egész évben virágoznak.

A rövid, átmeneti, virágzásmentes, virághullás időszakában is megfigyelhetjük, hogy folyamatosan jönnek az új hajtásaik, amik záros időn belül hozzák a kisebb-nagyobb bimbókat, majd a rendkívül tartós, hónapokon át tündöklő virágokat.

Egy szó, mint száz, ha jól érzi magát az orchideánk és rendszeresen, de mérsékelten támogatjuk tápoldattal, akkor számolhatunk vele, hogy ősszel és télen is virágozni fog.

Sőt, a szakértők egyenesen azt javasolják, hogy ha az orchideánk sokáig nem virágzik, tegyük kicsit hűvösebb, de továbbra is világos helyre, ugyanis a tűző nap éppúgy nem tartozik a megfelelő életkörülmények közé, mint a túlöntözés.

Krizantém

A krizantém tipikus őszi virág, a szezonban lépten-nyomon találkozhatunk vele virágboltokban és a nagyáruházakban egyaránt.

A krizantémot tarthatjuk a szabadban és a lakásban is, bár tény, hogy utóbbi esetén már komolyabb szakértelemre lesz szükségünk.

Mivel a krizantém évelő növény, télen nem tűri a meleget, de még a szobahőmérsékletet sem, hűvös helyre van szüksége annak érdekében, hogy a következő évben is fejlődni tudjon.

Éppen ezért sokkal célszerűbb ősszel megvásárolni a cserepes növényt, egy-két hónapig gyönyörködni benne a lakásban, majd miután elnyílt, a virágokat és a szárakat visszavágva átteleltetni a pincében.

Minimális öntözéssel kell gondoskodni a növényről, s tavasszal kiültethetjük a szabadba, ahol friss virágokat fog hozni.

Mikulásvirág

A mikulásvirág a krizantémmal szemben hazánkban tipikus benti szobanövény, bár kétségtelen, hogy nem a legkönnyebben gondozható változat.

Az elhelyezésre rendkívül kényes, hiszen csak akkor fognak bepirosodni a levelei, megjelenni a bimbói, ha a növény érzékeli a napfényes órák számának csökkenését.

Ugyanakkor nem helyezhetjük túl közel az ablakhoz, mert bár fényigényes, tönkremegy a tűző nap hatására és a huzatot, a hőmérsékletingadozást sem viseli el.

A túl sok folyadékpótlással ugyancsak vigyázni kell, ennek hatására megbarnulhatnak, lehullhatnak a levelei.

Azonban aki szereti a kihívást jelentő szobanövényeket, az a tél derekán gyönyörködhet a szezonban egyedinek számító, jelképpé vált, különleges virágcsodában.

Csarab

A csarab napjainkban inkább a calluna elnevezés alapján vált ismertté, a legtöbb áruházban ezzel a megjelöléssel szerezhetjük be ezt a hangafélét.

Az Európa-szerte népszerűségnek örvendő, ősszel virágzó növény manapság inkább díszítő célzattal kerül a bevásárlókocsikba. Mivel évelő, hasonló gondozást igényel, mint a korábban említett krizantém.

Nem feltétlenül bírja ki, ha egész évben megpróbáljuk a lakásban tartani, bár aktuálisan számolhatunk díszítő értékével, akkor gyönyörködhetünk benne sokáig, ha átteleltetjük, kiültetés után pedig rendszeresen visszanyírjuk.

Addig is, amíg erre sor kerül, öntözzük a callunát lágy vízzel és gondoskodjuk róla, hogy savas talajban fejlődhessen, ugyanis ebben érzi magát a legjobban.

Vitorlavirág

Korábban meglehetősen sok odafigyelést és gondoskodást igénylő növényeket emeltünk ki, úgyhogy itt az ideje, hogy bemutassunk egy olyan szobanövényt, ami meglehetősen igénytelen, ám mégis rendkívül hálás.

Ha gondoskodunk a vitorlavirágról, akkor akár egész évben, így a hideg hónapokban is gyönyörködhetünk az 5-6 hétig tündöklő hófehér virágaiban.

A növény elviseli az árnyékos helyet, de a tűző naptól védett, fényes helyen lesz a leghálásabb. Rendszeresen kell öntözni, különben nem fog virágokat hozni és a levelei is lekókadhatnak.

Trópusi növény, ezért kedveli a párás környezetet, amit biztosíthatunk számára megfelelő közegben való elhelyezéssel, vagy utólagos permetezéssel.

Ügyeljünk rá, hogy kellően nagy cserépben növekedhessen és rendszeresen tápoldatozzuk, így garantált az őszi, téli virágzás is.

Korallvirág

A korallvirág ugyancsak nem egy olyan növény, ami túlzásba vitt gondozást igényel.

Jól mutatja ezt az, hogy nyáron, egészen a fagyokig tökéletesen elvan a szabadban, de akkor is jól érzi magát, ha egész évben a szobában tartjuk.

A nappalok rövidülésével ismét virágokat fog bontogatni, főleg akkor, ha kellően száraz a levegő.

A virágzásnak egy fontos feltétele van, mégpedig a közvetlen napfény, ami nem csupán a gyors és dús levélhozamot, hanem a bimbók megjelenését is magában hordozza, a hideg hónapokban egyaránt.

A változatos színű virágoknak köszönhetően a korallvirág minden lakásba és helyiségbe beilleszthető, feltétlenül érdemes tenni vele egy próbát.

Mindösszesen arra figyeljünk, hogy ne öntözzük túl, hiszen a pozsgás levelek sok folyadékot tárolnak.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!