Így lehet szép orchideád – Orchideaápolási egyszeregy

Így lehet szép orchideád – Orchideaápolási egyszeregy

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Így lehet szép orchideád – Orchideaápolási egyszeregy

A csodásan virágzó orchideák manapság egyre több és több ablakot díszítenek. Sokan tartanak ezeknek a növényeknek az ápolásától, pedig az igazság az, hogy az orchideák csak minimális gondoskodást igényelnek.

A leggyakoribb fajta

A boltokban kapható orchideák többsége a Phalaenpsis-ok közé tartozik, aminek az az egyszerű magyarázata, hogy ezt a fajtát lehet a legkönnyebben gondozni otthoni körülmények között.
Mivel számtalan színkombinációja létezik, akár ezzel az egy fajjal is meg lehet tölteni a teljes ablakot, a színpompás virágok korántsem fognak unalmasnak hatni. Ráadásul, ha az egyik orchidea jól láthatóan nagyszerűen érzi magát az adott helyen, akkor minden bizonnyal ugyanazon típus másik tagja is hasonlóan boldogan hozza majd a virágait.

Nagyipari termelés

Manapság már nincs olyan nagyobb áruház, ahol ne lehetne orchideát is venni, úgyhogy nem csoda, hogy a gyakori akcióknak köszönhetően már jóformán nagyipari termelés folyik.
Ennek olykor megvan az a hátránya, hogy nem kerülnek ki mindig jó minőségű virágok a piacra, ezért ha kezdő orchideatartó vagy (tehát nem tűnnek fel egyből a halálra ítélt növények jelzői), akkor inkább menj biztosra és kertészeti szakboltban vásárolj. Ilyen módon jóval kisebb az esélye, hogy az első orchideád a kukában végzi és neked pedig elmegy a kedved az egésztől.

Mire figyelj a vásárlásnál?

Sokan csak virágzó orchideákat vásárolnak, ám a haladók nyugodtan szétnézhetnek a leárazott, aktuálisan nem virágzó növények sorában is, sokszor hatalmas kedvezményekkel lehet egyébként teljesen egészséges orchideákhoz jutni. A vásárlás során fontos, hogy olyan orchideát vegyél, aminek a levele egészséges, nem sárga, gyenge tapintású, valamint egységesen zöld és kellőképpen merev, semmiképpen sem puha.
Nézd meg a gyökérzetet is: ha rothadó, barnás, fekete és fonnyadt mindenütt, valamint nincsenek rajta friss zöld, illetve a föld felett ezüstös hajtások, akkor valószínűleg nem sokáig fogja bírni a növény.
Talán furcsa, de a szár lényegében nem olyan fontos, ugyanis a növények – ha jól érzik magukat – időről időre új hajtásokat hoznak mellék- és főágon egyaránt. Ennek ellenére, ha valaki szeretné már az első pillanattól élvezni a csodás virágokat, az mindenképpen olyan növényt vegyen, amin még bimbók is találhatóak.

Az orchidea elhelyezése

Az egyes fajták között eltérések lehetnek, de a legtöbb orchidea világos vagy félárnyékos helyet kedvel, a tűző napon nem igazán érzik jól magukat, főleg nyáron. Azok az ablakok ideálisak lehetnek, ahol nem tűz folyton a nap és nincs túl meleg, rendszeres öntözéssel itt az orchideák akár egész évben virágozhatnak. A hőmérsékletet illetően ideális a 25-22 fok, télen legfeljebb a 18 elfogadható.
Ne tedd az orchideát közvetlenül a fűtőtest közelébe, főleg akkor, ha süti a nap. Ha a leveleken barnás foltokat vélsz felfedezni, vagy sárgászöld színre váltanak, akkor túl sok fény éri őket, esetleg meg is perzselődtek. Ilyen esetben az orchideát át kell helyezned máshova – ne feledd, ez akár azt is jelenteni, hogy az évszakok váltakozásával új helyet kell keresned nekik.

Az orchidea öntözése

Az orchideát nem szabad hagyni kiszáradni, azt nagyon nehezen viseli a növény, ugyanakkor az sem szerencsés, ha túl sok folyadékot kap. A legjobb a rendszeres, de kis mennyiségű, lehetőleg esővíz használata, amit érdemes tápoldattal dúsítani, akár egész évben, de ősszel és télen kevésbé gyakran.
Így rendszeres növekedésre és virágzásra buzdíthatod a növényt, amit csak még tovább segíthetsz a párásítással és a levelek letörlésével.

Átültetés

Átültetésre gyorsabban szükség lehet, mint hinnéd, de csak akkor szánj rá időt, ha a növény már megszokta az új helyét. Mivel az orchidea eredetileg léggyökerekkel kapaszkodik a fákra, érthető módon rosszul érzi magát a kis cserepekben. Olyannyira, hogy ez a virágzásban is megakadályozhatja, tehát tavasszal érdemes átültetni, szigorúan orchideaföldbe.
Nagyon fontos, hogy csak néhány centivel nagyobb cserépbe ültesd az orchideát és feltétlenül olyat válassz, amiben a növény gyökérzete kellőképpen tud levegőzni – ez az előbb is említett léggyökerek végett fontos, hiszen a növény rothadásnak indul, ha a földjében megszorul a víz. A legtöbb orchidea télen jobban virágzik, aminek a hőmérséklet különbség az oka.
Ha a növénykéd már egy éve nem hozott új virágokat, akkor szép fokozatosan csökkents a hőmérsékletet a szobában: meglátod, ez majd beindítja a virágzást.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást