Az élesztő és az alkohol

Nem kétséges, hogy az alkoholos italok kibővítették őseink szegényes étrendjét. A legelső bor több mint 6000 évvel ezelőtt készült Közép-Keleten. Egy erjesztett italról a babiloni írások is mesélnek, melyet úgy készítettek, hogy árpát vagy búzát vízben áztattak, majd hagyták kicsírázni a napon, ezt követően pedig felforralták és megerjesztették. A suméroknak 15 különböző sörre létezett kifejezésük.
Az alkoholos italok világszerte elérhetőek különböző formában. Az alapanyagokhoz tartoznak a különféle gyümölcsök, gabonafajták és mézek, valamint különböző élesztőgomba törzseket, amelyek az alkoholban lévő cukrok erjesztésért felelősek.
A borászatban a szőlőfajtáktól függően választják ki a borélesztő típusát. Döntő jelentősége van, hogy milyen táptalajon nevelik a gombákat. Ez lehet tejtermék, melasz, maláta, komló stb., amitől függően édeskésebb vagy kesernyésebb lesz a végeredmény. A sörélesztő a világos- és a barnasör előállításában játszik szerepet.
Az alkoholos italok világszerte elérhetőek különböző formában. Az alapanyagokhoz tartoznak a különféle gyümölcsök, gabonafajták és mézek, valamint különböző élesztőgomba törzseket, amelyek az alkoholban lévő cukrok erjesztésért felelősek.
A borászatban a szőlőfajtáktól függően választják ki a borélesztő típusát. Döntő jelentősége van, hogy milyen táptalajon nevelik a gombákat. Ez lehet tejtermék, melasz, maláta, komló stb., amitől függően édeskésebb vagy kesernyésebb lesz a végeredmény. A sörélesztő a világos- és a barnasör előállításában játszik szerepet.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!