4 élelmiszer, ami csökkenti a stresszt – És 3, ami rosszabbá teszi

4 élelmiszer, ami csökkenti a stresszt – És 3, ami rosszabbá teszi

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 4 élelmiszer, ami csökkenti a stresszt – És 3, ami rosszabbá teszi

A tudósok csak most kezdik felismerni az elfogyasztott étel és a hangulatunk közötti kapcsolatot. Ha odafigyelsz a táplálkozásra, az biztosan jót tesz a közérzetednek is!

Mit egyél a nyugalomért?

Joghurt

Meglepő módon a probiotikum egy fontos nyugtató táplálékforrás. „A bélbaktériumokra szükség van a neurotranszmitterek, köztük a szerotonin, a dopamin és a GABA [gamma-aminovajsav] előállításához, amelyek mind szerepet játszanak a hangulatunk alakulásában” – mondja dr. Melissa Brunetti klinika táplálkozási szakember.

„A mikrobiom [bélbaktériumok] közvetlen kapcsolatban állnak az aggyal és az immunrendszerrel, így a jó és a rossz baktériumok bélben való egyensúlyának helyreállítása a probiotikumok alkalmazásával előnyös lehet az agy számára.”

A legújabb kutatások azt találták, hogy a probiotikumok valóban képesek szorongó érzések kezelésére, vagy akár megelőzésére, így érdemes probiotikumokban gazdag ételeket, joghurtot, kefírt, savanyú káposztát fogyasztani.

Joghurt a szorongás ellen
nata_vkusidey/istockphoto.com

Lazac

Az Ohio Állami Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy az egyik olyan tápanyag, amely különösen jó a szorongásos tünetek csökkentésére, nem más, mint az omega 3 zsírsavak, amelyek forrása lehet a vad lazac, lenmag, dió és chia mag. „Az agyunknak táplálékból származó zsírra van szüksége a megfelelő működéshez” – mondja Brunetti. „Ha nem eszel elegendő mennyiségű hasznos zsírt, akkor az agyad csak küszködik.”

Egészséges zsíok a szorongás csökkentésére
Arx0nt/istockphoto.com

Mandula

„Az antioxidánsok megvédik az agyat az oxidatív stressztől, a szabad gyököktől” –  mondja Brunetti.

„Az oxidatív stressz gyulladáshoz vezet, ami károsíthatja a neurotranszmitter termelését.”

A New York-i Állami Egyetem kutatásai azt találták, hogy a szorongó tünetek alacsonyabb antioxidáns-állapothoz kapcsolódnak, és hogy az antioxidánsok valóban segíthetnek a hangulati problémák kezelésében is.

A béta-karotinban gazdag ételek, például sárgarépa, édesburgonya, tök, spenót és kelkáposzta; C-vitamin-források, például citrusfélék, pirospaprika, kelbimbó, brokkoli és eper; és az E-vitamin, például a mandula, az avokádó, a spenót, a napraforgómag, a spenót és az édesburgonya elengedhetetlen az optimális agyműködés támogatásához. ”– mondja Brunetti.

A mandula csökkenti a szorongást
daisy-daisy/istockphoto.com

Hüvelyesek

„A magnézium egy nyugtató ásványi anyag, amelyről kiderült, hogy ellazulást vált ki” – mondja Brunetti. Egerekkel végzett osztrák vizsgálatban az alacsony magnéziumtartalmú étrend fokozta az aggódó magatartást.

Kutatások kimutatták, hogy a magnézium segíthet az emberek mentális egészségi problémáinak kezelésében is.

A magnézium pótlásához érdemes tojást és zöldséget fogyasztani, például spenótot és hüvelyeseket, valamint a diófélék, a magvak és az avokádó is segíthetnek.

Hüvelyesekkel a szorongás ellen
fcafotodigital/istockphoto.com

Mit kerülj el?

Csokoládé

Lehet, hogy jó ötletnek tűnik önmagad felvidítására, és természetesen nem is azzal van baj, ha időnként eszel egy-két kocka jóminőségű csokoládét. Azonban az édességek és a feldolgozott élelmiszerek nem meglepő módon károsak a mentális egészségre. A cukor és a finomított szénhidrátok megnövelik a vércukorszintet, majd hagyják hirtelen lezuhanni.

A Columbia Egyetem tanulmányából kiderült, hogy minél finomabb szénhidrátot és cukrot fogyasztanak a nők, annál nagyobb a kockázata a hangulatváltozásoknak és a depressziónak.

Egy másik, az Egyesült Királyságból származó tanulmány megállapította, hogy a feldolgozott hús és a sült ételek fogyasztása hasonló válaszokkal jár, valószínűleg a szívbetegségekkel és a gyulladással való összefüggés miatt, amelyek szintén társulnak mentális egészségi problémákhoz.

A csokoládé növeli a szorongást
YelenaYemchuk/istockphoto.com

Alkohol

Az alkohol depresszáns, de súlyosbíthatja a szorongásos tüneteket is. És sajnos a kettő gyakran kéz a kézben jár. Egy 14 éven át tartó tanulmányban a kutatók azt találták, hogy a szociális szorongásos rendellenességben (SAD) szenvedőknél 4,5-szer nagyobb az esély az alkoholfüggőség kialakulására.

Az Amerikai Szorongás és Depresszió Egyesület szerint az SAD-ban szenvedők 20 százaléka alkoholfogyasztásban vagy függőségben szenved.

Az alkoholfogyasztás jó módnak tűnhet az idegek megnyugtatására, de a valóságban kiugrásokat és visszazuhanásokat okoz a vércukorszintben.

Emellett dehidratálja és károsítja az agyműködést. Mindez szorongó érzésekhez vezethet, amelyek miatt aztán úgy érezhetjük, inni akarunk valamit, és máris egy ördögi körben találjuk magunkat.

Az alkohol növeli a szorongást
Boogich/istockphoto.com

Kávé

Nem feltétlenül kell lemondanod a reggeli kávédról, azt azonban fontos tudnod, hogy a kávé és más koffeintartalmú ételek és italok valójában rontják az aggódó érzéseket, vagyis, ha eleve feszült vagy valami miatt, lehet, hogy jobb kihagyni a délutáni kávét vagy az ebéd utáni kóládat.

A koffein stimuláns az idegrendszer számára, növeli a pulzusszámot, a vérnyomást és a testhőmérsékletet.

A Michigani Egyetem szerint a kávé olyan aggasztó tünetekhez vezethet, mint idegesség, izzadás és remegés. Egy brazíliai tanulmány megállapította, hogy a koffein valójában pánikrohamokat válthat ki szorongásos betegségben szenvedőknél.

Egy másik tanulmány a Wake Forest University-től azt találta, hogy a koffein 27 százalékkal csökkentette az agy véráramlását. Arról nem is beszélve, hogy elrontja az alvást, ami elengedhetetlen az agy egészsége szempontjából.

A kávé növeli a szorongást
Eshma/istockphoto.com

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!