Életmód / Egészség

Meglepődnél, milyen sokan alszanak nyitott szemmel – Te is közéjük tartozol?

A jelenséget nagyon sok minden okozhatja, és ha rájössz, hogy ettől szenvedsz, érdemes orvoshoz is fordulni, ugyanis komolyabb betegség jele is lehet. Az is előfordulhat, hogy egyszerűen örökölted.

Képzeld el, hogy ott alszol egy barátodnál, aki már mélyen álomba merült. Te még forgolódsz, és nem tudsz elaludni, valamiért ránézel, és azt veszed észre: a szemei tárva-nyitva, és rád bámul. Ez nem egy horrorfilm eleje, és nem is egy rossz álom. Van, aki képtelen teljesen lecsukni a szemét még akkor is, amikor alszik.

A jelenséget a szemrés tökéletlen záródásának, vagyis lagophthalmosnak szokták nevezni.

Az éjszakai változata annyira gyakori, hogy nagyjából öt emberből egynél előfordul, még gyerekeknél is. Sőt, ha benne vagy abban a 20 százalékban, aki ettől szenved, akkor komoly az esélye, hogy a gyerekednek is lesz, hiszen erősen öröklődő állapotról van szó. 

Ha észreveszed (vagy valamelyik szerencsétlenebb ismerősöd véletlenül felfedezi), hogy nem záródnak tökéletesen a szemhéjaid, érdemes felkeresned az orvosodat. Ez az állapot ugyanis semmiképpen sem egészséges, de van, amikor komolyabb betegségek jele. Ilyen lehet a stroke, pajzsmirigybetegség vagy arcideg károsodása is.

Tünete lehet az úgynevezett hajlékony szemhéj-szindrómának, ami annyit tesz, hogy a szemhéjak nagyon megereszkednek, és alvás közben felcsúszhatnak a helyükről. Ezt egyébként összekötik az úgynevezett obstruktív alvási apnoéval, ami megint csak nem egy szerencsés betegség. A nyaki izmok alvás közben ellazulnak, beszűkítik a légutakat, és akár fulladást is okozhatnak.

A szemednek sem jó, ha képtelen vagy becsukni, főleg éjszaka, amikor a könny végzi a dolgát, és tisztítja a szemeidet. Ha ez nem történik meg, akkor szemszárazsághoz, kivörösödéshez, sőt, fertőzésekhez és maradandó látáskárosodáshoz is vezethet. Ráadásul az alvásod sem lesz olyan pihentető, ha nyitott szemmel végzed, hiszen a szervezeted azért érzékeli, hogy nincs csukva a szemed. Emellett behatolhat a fény, ami felébreszthet, akár éjszaka többször is.

Szerencsére a jelenség gyógyítható, és nem is olyan bonyolult a kiküszöbölése.

Van, akinek csak szemmaszkot kell hordania éjszaka, vagy az orvos által felírt szemhéjnehezítőt, ami szintén a szemhéj külső felére kerül. Aztán bizarrabb megoldás, de működik, és javasolni is szokták, hogy szigetelőszalaggal ragaszd le a szemhéjaidat, amíg alszol. Reggel biztosan ér egy kisebb sokk, de legalább kipihent leszel. Ha pedig semmi sem segít, még mindig ott a műtét lehetősége, ami képes helyrehozni a problémát.

Olvastad már?  Alig két hónap alatt sokat javul a memóriád, ha ezt iszod minden nap

Honnan tudhatod, hogy te is szenvedsz-e a lagophthalmos szindrómától? A könnyebb eset, ha van egy partnered, akivel leellenőrizteted. Bár biztosan nem fog örülni, hogy éjszaka emiatt fel kell kelnie, azért ez a biztos megoldás. Ha nincs, aki nézze, ahogy alszol, kezdhetsz gyanakodni, ha reggelente száraz, piros szemekkel ébredsz, ez valószínűleg azt jelenti, hogy legalább részben nyitva maradnak éjszaka a szemeid. De jó hír, hogy ha semmi ilyesmit nem tapasztalsz, kicsi az esélye, hogy ettől a betegségtől szenvedsz. Valószínűleg valaki már észrevette volna, hogy nagyon ijesztően alszol, és a tudtodra adta volna.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást