A sikeres alakformálás alapja: a megfelelő óratípus kiválasztása

A sikeres alakformálás alapja: a megfelelő óratípus kiválasztása

Címlap / Életmód / Egészség / A sikeres alakformálás alapja: a megfelelő óratípus kiválasztása

Ha számodra annyi a testmozgás, hogy biciklivel jársz munkába, fogyni azonban nem tudsz tőle, vagy a hűvösebb napokon nincs kedved a szabadban sportolni, akkor merj változtatni! De előtte azért vegyél figyelemebe pár dolgot az egészséged és a sikeres alakformálás érdekében.

Soha ne mondd, hogy soha!

Az életmódváltás igenis kivitelezhető, de csakis okosan, lépésről lépésre!

Fontos kiindulási alap: soha ne mondd, hogy soha, vagy azt, hogy nem vagy képes valamire. Igenis meg tudsz szabadulni a rossz szokásaidtól!

Csak gondolj arra, hogy miként változott meg az étkezési kultúrád gyerekkorod óta. (Ha nem változott meg, akkor itt az idő, hogy kipróbálj új dolgokat!)

Igenis képes vagy a változásra, és sokszor nem is tehetsz mást. Az élet maga folyamatos változás, nem csak te öregszel, de a világ is gyorsan változik.

Az átalakulás és a folyamatokhoz történő alkalmazkodás pedig része a mindennapoknak.

Emlékezz csak vissza a régebbi életedre, körülbelül tízéves ciklusokban, és szembesülj az átváltozásaiddal!

Mindenki megtalálja a megfelelőt!

Ma már számos aerobik óratípus létezik, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

Ilyenek például – a teljesség igénye nélkül – a változatos alakformáló, izomtónust fokozó erősítő órák, az állóképességet fejlesztő órák, valamint a különféle küzdősportok mozdulatsorait vagy a kerékpározás mozdulatait imitáló óratípusok.

Az aerobik edzések emellett nyújtó, lazító, valamint akár erősítő hatással is lehetnek az izmainkra. Erre tökéletes példa a jóga vagy a pilates.

Ugyancsak részt vehetünk a koordinációs képességeinket kiválóan fejlesztő táncos órákon, ami pszichésen is tökéletesen kikapcsolhat.

Megfelelő terhelés

Ha fitneszórára mész, akkor jobb, ha tudod, hogy az óra intenzitását nem csak az oktató tudja szabályozni.

Ügyesen csökkentheted te is, például kisebb mozgáskiterjedéssel, kisebb izomtónussal – de azért izomtónussal! –, esetleg egy-egy rövid aktív vagy passzív pihenőidőt beiktatva.

Ilyen módon könnyítve a feladatot megtalálhatod az edzettségi szintednek megfelelő terhelést.

Képzett szakember irányítása mellett

A csoportos, zenés edzések, azaz gyűjtőnéven aerobik foglalkozások, egyszerre motiválnak, kikapcsolnak és felfrissítenek.

A különböző tempójú zene és a változatos gyakorlatok elterelik a figyelmet a fáradtságról.

Az ilyen csoportos foglalkozások további előnye, hogy képzett szakember irányítása mellett zajlanak.

Ugyanakkor nem árt tudni, hogy még így is veszélyes lehet, ha nem megfelelően hajtod végre a gyakorlatokat – csoportos foglalkozás lévén esetleg nem tud mindenkire folyamatosan odafigyelni az oktató.

Egy konzultáció nem árthat

Amennyiben egészségi állapotunk nem megfelelő, mindenképpen érdemes óraválasztás előtt konzultálni az orvosunkkal és az oktatóval is.

Ha kezdő, újrakezdő vagy, esetleg bármilyen sérülésből, betegségből épültél fel, gyermeket vársz, vagy egyéb tényező befolyásolhatja a terhelhetőségedet, akkor ne hagyd ki a konzultációt!

Tájékozódj!

Nagyon széles az aerobikórák típusainak tárháza: minden edzés más és más, eltérő a nehézségi szintjük, és ezzel együtt más-más képességeket követelnek meg.

Még akkor is, ha minden rendben van az egészségi állapotodat illetően, érdemes már a terembe való belépés előtt tájékozódni az interneten vagy a recepción, esetleg az oktatóktól az óra jellegéről és a szervezetre gyakorolt hatásairól.

Bizonyos óratípusok ugyanis magasabb mozgáskoordinációs kihívást jelentenek, vagy fokozott erőnléti és állóképességi igényeket támasztanak a résztvevőkkel szemben.

Fontos, hogy mindig a neked megfelelő típusú és nehézségi fokú órát látogasd.

Egy kis segítség a változtatáshoz

Ha fogyni szeretnél, vagy pont, hogy izmot növelni, esetleg egy sérülés vagy rendellenesség miatt speciális eset vagy, akkor mindenképp egyeztess edzővel, dietetikussal, mielőtt teljesen új edzéstervbe kezdenél!

Vagy ha még többet szeretnél olvasni a sportolásról, vagy megtalálni a neked megfelelő mozgásformát, Formáld magad! – Változtass! Segítek neked című könyvemben még több fontos infót és hasznos tanácsot olvashatsz!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást