Sertéshús korona sült barackos rizzsel, ribizliszósszal

Sertéshús korona sült barackos rizzsel, ribizliszósszal

Címlap / Életmód / Receptek / Sertéshús korona sült barackos rizzsel, ribizliszósszal

Az ünnepek alatt egyik legkedveltebb hús a sertés, ennek is „királya” a sertéskorona recept egy különleges gyümölcsös öntettel és körettel.


Hozzávalók 4 személyre

– sertésborda (16 bordával)
– 3 evőkanál olívaolaj
– 1 teáskanál szárított zsálya
– 1 teáskanál szárított kakukkfű
– 4 gerezd fokhagyma, aprítva
– 2 teáskanál só
– 1 / 4 teáskanál frissen őrölt bors
– 2 evőkanál vaj, olvasztott
– 1 nagy mogyoróhagyma, apróra vágott
– 50 dkg vadrizs keverék
– 750 ml csirkehús alaplé
– 120 dkg apróra vágott aszalt sárgabarack
– 120 dkg szárított áfonya, apróra vágva
– 200 dkg apróra vágott pekándió, (plussz 50 dkg a mártáshoz)

Az édes pirosribizli mártáshoz:

– 2 evőkanál vaj
– 1 / 2 evőkanál friss zsálya, apróra vágott
– 50 dkg pekándió, apróra vágva
– 1 evőkanál sötét barna cukor
– 750 dkg fagyasztott áfonya, felolvasztott
– 120 ml almabor

Elkészítése

1. Melegítsük elő a sütőt 190 C °-ra. Egy kis tálba keverjük össze az olívaolajat, zsályát, kakukkfüvet, fokhagymát, sót, borsot. A fűszerkeverékkel dörzsöljük be a húst kívül-belül.

2. Helyezzük a húst egy alacsony sütő-serpenyőbe. Kössük össze egy vászonzsinórral a két szélső csontot, korona formára. Takarjuk le alumínium fólival.

3. Ahány kiló annyiszor 40 percig süssük. Az utolsó 15 percre vegyük le róla a fóliát, hogy megpiruljon.

4. Elkészítjük a rizset. Egy közepes méretű lábosba megpirítjuk a mogyoróhagymát vajon, hozzáadjuk a rizset (vajon kicsit megpirítjuk) és annyi húsleves alaplevet öntünk rá, amennyi a rizshez szükséges. Ami után megfőtt a rizs és a víz elpárolgott dobjuk hozzá a sárgabarck, vörösáfonya és pekándió darabokat, majd lazán keverjük össze, de ne törjük szét a rizset.

5. Készítsük el a mártást is. Egy közepes lábosba lassú tüzön olvasszuk fel a vajat, keverjük hozzá a zsályát, a pekándiót, barna cukrot, áfonyát és almabort, majd addig főzzük, ameddig a keverék fel nem fő.

6. Vegyük ki a húst a sütőből. Helyezzük a húst egy nagy tálra, kanalazzuk bele a rizskeveréket a közepébe, majd öntsük körbe a szósszal. Díszítsük zsályalevéllel.

Jó étvágyat kívánunk!
 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!