Van egy fűszer, ami szó szerint aranyat ér – de rendkívüli gyógyereje is van

Van egy fűszer, ami szó szerint aranyat ér – de rendkívüli gyógyereje is van

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Van egy fűszer, ami szó szerint aranyat ér – de rendkívüli gyógyereje is van

A krókusz nem csak egy virág

A Magyarországon is őshonos kikericsfajok kora tavasszal virágoznak, ezért a tavasz hírnökének is tartják őket. A fűszerként termesztett valódi sáfrány ősszel virágzik. A krókusz bibéje tehát maga a fűszer. Minden virágban 3 ún. bibeszél található.

Ahhoz, hogy 1 kiló szárított sáfrányhoz több mint 300 ezer virágra van szükség. Ebből a számból is látszik, hogy igen időigényes és nagyon drága nagyobb mennyiségű fűszert előállítani. A szedése kézzel történik, ami nagyon időigényes, fárasztó munka.

A sáfrány igen régóta ismert fűszernövény, már az egyiptomiak is ízesítették, színesítették vele ételeiket. Színezték, hiszen a sáfrány minden étket aranysárgára fest. Az íze kissé kesernyés, az illata finom, aromás. Hazánkban is jól ismert fűszer, az 1400-as évekből való az első említése. A sáfrányt ruhafestésre is használták.

Sajnos gyakran sáfrányként nem valódi sáfrányt, hanem sáfrányos szeklicét kapunk, ami nem igazán adja vissza a sáfrány igazi értékeit. A sáfrány drága fűszer, ára az aranyéval vetekszik, így, ha túl olcsón jutsz hozzá, valószínűleg nem valódi fűszert vásárolsz. 

A sáfrány kincset ér

Azon kívül, hogy rendkívül finom, és csodás a színe, a sáfrány sok mindenre jó még. Nyugtatja az idegrendszert és csökkenti a feszültséget, emiatt nagyon hatékony lehet alvászavarok esetén. Jól használható, ha menstruációs zavarokkal küzdesz és még a méh regenerálódását is segíti. Ezen okból miómák utáni felépüléskor nagyon hasznos. Hatással van a nemi szervek energiáira, ezért afrodiziákumként tartják számon.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

 • Balogh Tamás
  2021.08.24., 19:32

  Kedves Kovács-Hain Zsuzsi!
  Mint biológia szakos tanár és a szép virágok hobbifotósa nagy örömmel olvastam a sáfrányról szóló cikket. A tarka sáfrány virágzása február-márciusban számomra a tavasz kezdetét jelzi. Sokat jártam fotózni az albertirsai Dolina-völgybe, ahol egy maradvány tölgyes területén csodálatos virágszőnyeg található sáfrányból.
  Egy fontos korrigálást azért tennék: A kikericsek ugyancsak gyönyörűek, viszont ősszel virágoznak (kivétel a Szársomlyón élő egyedülálló magyar kikerics) Az őszi kikerics (Colchicum autumnale) a szépsége mellett súlyos méreg, mivel sejtosztódásgátló colchicint tartalmaz és még pásztoroknak sem tanácsolták állataik legeltetését a kikericses réten. A sáfrány pedig valóban kincset érő fűszer, viszont nem a liliomfélék közé tartozik mint a kikerics, hanem a nősziromfélék családjában a kertekből is ismert íriszek rokona, nem hat, hanem csak három porzója van. Tényleg gyönyörű és a húslevest aranysárgává teszi a bibéje, és ára valóban csillagászati. Elsősorban a Crocus sativusból lett kedvelt fűszerünk. További sok örömöt kívánok a virágokban és konyhafűszerekben.

  Válasz

Írj egy hozzászólást