Rossz táplálkozási szokások, amiktől elálmosodhatsz evés után

Rossz táplálkozási szokások, amiktől elálmosodhatsz evés után

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Rossz táplálkozási szokások, amiktől elálmosodhatsz evés után

Ha helytelenül étkezel, akkor teljesen normálisnak gondolhatod, hogy fáradt vagy egész nap, és nem tölt fel energiával, amikor eszel valamit. Sajnos, ez egy nagyon rossz üzenet a testedtől, ugyanis a helyes étkezés után kirobbanó formában kellene érezned magadat. De mi állhat a háttérben, ha ez egyáltalán nem igaz rád?

Az emésztés nagyon megterhelő

Bár természetes dolognak vesszük, ami mindig a háttérben zajlik, valójában kifejezetten megterheli a szervezetet az emésztés. Sok energiát igényel a táplálék feldolgozása, a megfelelő vitaminok, nyomelemek elszállítása, a felesleg lebontása és így tovább. Ennek megfelelően a szervezet vért von el a vázizmokból azért, hogy az emésztésre koncentrálhasson. Mivel jár ez? A vérnyomás visszaesik, lassabb lesz a szívverés, ami máris kiváltja a jól ismert fáradtság- és lehangoltságérzetet.

De mi okozza mindezt?

Először is az, ha túl sokat eszel, hiszen ezzel automatikusan megterheled az emésztésedet. Másodsorban az, ha rosszul választod meg az ételeidet. Utóbbi problémáért leginkább a finomított szénhidrátok a felelősek, ugyanis azok nagyon gyorsan glükózzá bomlanak, megemelik a vércukorszintet, miközben ehhez a szervezet megpróbál – ám képtelen – alkalmazkodni. Mivel nem sikerül sem feldolgozni, sem kiüríteni az összes felesleget, zsír halmozódik fel a szervezetben, beindul a hízás. Ami pedig az álmosságot illeti, bonyolult kémiai folyamatok összességének eredménye, hogy a glükóz-bevitel hatására olyan hormonok (melatonin és szerotonin) termelődnek a szervezetben, amik nagy mennyiségben fáradékonyságot idéznek elő.

Az csak hab a tortán, hogy kutatók felfedeztek egy olyan neuron csoportot az agyban, amely felelős az éber állapot megőrzéséért. Kiderült, hogy ezek a sejtek gyakorlatilag inaktívvá válnak akkor, ha a vércukorszint jelentősen megemelkedik.

Rossz táplálkozási szokások, amiktől elálmosodhatsz evés után

Fontos kiemelni azt is, hogy az étkezések utáni álmosság – különösen, ha állandósul – nem csak a helytelen táplálkozási szokásokra, hanem betegségekre is utalhat. Jellemző módon a cukorbetegség, illetve a pajzsmirigyproblémák állhatnak a háttérben, tehát legalább egy konzultációra és egy laborvizsgálatra szükség van akkor, ha nálad is állandó gond a „kajakóma”.

Miért lehet hasznos az étkezés utáni álmosság?

Felmerülhet benned a kérdés, hogy miért lehet hasznos ez a mechanizmus, és a magyarázat ismét az evolúcióban keresendő. Őseink életében nagyon fontos volt, hogy étkezés után beköszöntsön a nyugalom, a szervezet az emésztéssel, a bevitt táplálékok feldolgozásával, illetve az akkoriban nagyon lényeges raktározással tudjon foglalkozni. Ez manapság már egyáltalán nem fontos, hiszen akkor eszünk, amikor akarunk, és a legtöbb embernek arra sincsen szüksége, hogy további készleteket halmozzon fel. Tehát, ami egykoron életmentő volt, az a megváltozott és modern világunkban ismét hátrányosnak bizonyul.

Mit tehetsz ellene?

Amennyiben betegséget nem állapítottak meg nálad, érdemes az étkezésedet megreformálnod. Mivel a kutatásokból az derült ki, hogy leginkább a finomított szénhidrátok azok, amik a problémát okozzák, ezeket kell kerülnöd.

Ide tartoznak elsősorban a finomlisztből készült péksütemények, a cukros édességek stb. Ugyanakkor fontos, hogy nem kell szénhidrátcsökkentetten étkezned! A lényeg az, hogy lassú felszívódású, illetve természetes forrásból származó szénhidrátokat fogyassz, továbbá törekedj arra, hogy minden étkezésedben szerepeljen fehérje is, hiszen ez további csökkenti a szénhidrátok felszívódását. Persze, a legtöbb lassú felszívódású szénhidrát (mint amilyenek a teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek) már eleve nagyobb mennyiségben tartalmaznak fehérjét, mint finomított változataik, így ennek kivételezése nem igényel komoly odafigyelést.  

Az édesítést próbáld kerülni, illetve minimalizálni, hiszen a cukor – akkor is, ha olyan természetes, mint amilyen pl. a datolyaszirup – gyors felszívódású szénhidrát.

Ha mégis fogyasztasz ilyen finomságokat, akkor is belép az aranyszabály: kerüljön mellé sok rost! Míg a frissen facsart gyümölcslé gyorsan emeli meg a vércukrodat, addig a magában elfogyasztott gyümölcs nem, hiszen megeszed a rostjait is, amik máris lassítják a gyümölcscukor véráramba kerülését, ráadásul el is telítenek. Pontosan ezért nem tiltólistásak a gyümölcsök még diéta alatt sem.

Rossz táplálkozási szokások, amiktől elálmosodhatsz evés után

A tejtermékeket érdemes mellőznöd, ha sokszor utolér az étkezés utáni álmosság, ugyanis a benne található hormonok nem csak addiktívak, hanem felelősek az álmosságérzetért is. Nem véletlen, hogy anno mézes tejet adtak a kisgyerekeknek álmatlanság ellen, és az is magától értetődő, a csecsemők miért alszanak el sokszor étkezés közben. A tejtermékek, különösen a tej már önmagában is felelős lehet az álmosság kialakulásáért.

Végül, de nem utolsó sorban jó ötlet, ha a vércukorszinted egyensúlyban tartása érdekében te is több, de kisebb étkezést iktatsz a napjaidba. Ha ezeket az étkezéseket lassú felszívódású, de zsiradékban szegény, lehetőleg friss, vagy kevésbé feldolgozott élelmiszerekre alapozod, akkor végre te is átélheted, milyen az, amikor az étkezés erőt és energiát biztosít számodra.

Képek forrása: main.comebackimages.com/Depositphotos.commne_len/Depositphotos.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!