Háztartás / Otthon

5 rendszerezési tipp, amivel vége a konyhakáosznak

5 rendszerezési tipp, amivel vége a konyhakáosznak

Örök igazság: ha kicsi a konyhád, akkor azért, ha pedig túl nagy, akkor azért nem találsz benne soha semmit. A káosz gyorsan eluralkodhat a helyiségen, kivéve, ha beveted az alábbi rendszerezési praktikákat!

Fiókok, rendszerezve

Amennyiben igazi konyhatündér vagy, úgy valószínűleg rengeteg fűszer sorakozik a polcodon, nem is beszélve azokról a kipróbálásra váró változatokról, amiknek ez ideáig nem sikerült helyet kerítened.

Nos, ennek a praktikának köszönhetően a lehető legkisebb területen tárolhatod az összes fontos alapanyagot, a száraztésztáktól kezdve a fűszereken át, egészen a magvakig.

Tény, hogy a kezdőkészlet nem éppen olcsó, az egyforma méretű dobozok – függetlenül attól, hogy egyszerűen műanyagból, vagy éppen üvegből készültek – gyakran jelentősebb kiadást jelentenek.

De hidd el, a befektetés megtérül, hiszen azon felül, hogy a fiókban is rend lesz, a tárolók nem fognak porosodni, mivel használat után rögvest elrejtheted őket.

Dobozok és tartók minden mennyiségben

Talán veled is előfordult már, hogy miután kinyitottad a szekrényajtót, kidőlt belőle az összes holmi – mindez persze akkor történt meg, amikor legalább háromféle főfogást készítettél a tűzhelyeden.

Annak érdekében, hogy kivédhesd ezt a kellemetlen problémát, illetve, hogy minél több helyet felhasználhass a szekrényedben, érdemes különféle tárolókat, tartókat bevetned.

Sokan nem bontják rekeszekre a szekrényüket, pedig sokkal könnyebb méretes dobozokba beleszórni például a műanyag edények fedelét, mint megpróbálni úrrá lenni a káoszon.

Ezen felül jó ötlet lehet, ha a különféle tartókat felhasználod a rendszerezés során, ahogy azt a képen, a felső polcon is láthatod. Így nem kell fiókokat, vagy polcokat faragnod a szekrénybe, a rendelkezésre álló teret mégis maximálisan kihasználhatod.

Éléskamra újratöltve

Amennyiben olyan szerencsés vagy, hogy a konyhádhoz tartozik egy kisebb-nagyobb éléskamra, akkor már jelentős részben megkönnyítetted a saját dolgodat.

Ebben a helyiségben sosem lehet elég polcod, ezért azokat a felületeket is célszerű kihasználnod, amik elsőre nem tűnnek erre alkalmasnak. A szekrényekben rögzíthető tartókosarak olyan lehetőségeket kínálnak, amiket az egész lakásban bevethetsz (a gardróbodban garantáltan imádni fogod az extra helyet).

Ezek a rekeszek kifejezetten hasznosak a zöldségek, gyümölcsök tárolása során, amik így gond nélkül tudnak levegőzni, szellőzni, ennek köszönhetően nem penészesednek be. Persze a szelektálás minden szintjén hasznot hajtanak a kihúzható rekeszek, úgyhogy feltétlenül érdemes rájuk beruháznod.

Elő a csipeszekkel

A csipeszeket jóval sokoldalúbban használhatod a konyhádban, mint azt elsőre gondolnád!

Amellett, hogy segítségükkel lezárhatod a megnyitott, de még el nem használt alapanyagokat (pl. zacskós fűszereket, tésztákat, vagy éppen édességeket), akár akasztóként is tekinthetsz rájuk.

Ha a szekrény belső felén rögzítesz néhány csipeszt, akkor a törölgető rongyokon túl akár a takarításhoz használt gumikesztyűt is fellógathatod. De van még egy bónusz ötletünk a tároláshoz: rögzíts egy fém, vagy fa rudat az egyik szekrényed felső részén (vagy használd az eleve rácsos polc alját), majd akassz rá irodai, vagy karnisra való csipeszeket.

Minden egyes csipesz felér egy extra akasztóval, csak tőled függ, hogy mire használod őket! 

Takarítóeszközök egy helyen

Végül, de nem utolsó sorban sokan a konyhában szorítanak helyet a takarítószereknek.

Amennyiben te is az ő táborukat erősíted, bizonyára kérdéses számodra, hogyan tudnád praktikusan rendszerezni a fontos kellékeket, ha adott esetben a lakás másik felében kell majd bevetned őket.

Nos, számodra kiváló lehetőséget kínál az ilyen guruló asztalka, amit egyébként a ház bármelyik részén – akár még mindig a konyhában maradva – számtalan egyéb funkció során felhasználhatsz.

A gyerekszobában kerülhetnek rá játékok, a fürdőben törölközők, vagy éppen a szépségápoláshoz szükséges kellékek, az előszobában papucsok, vagy virágok, a konyhában pedig akár mozgatható kisinasként, extra „asztalként” is tekinthetsz rá. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást