3 reggeli rutin, ami egész napra tönkreteheti a diétádat

3 reggeli rutin, ami egész napra tönkreteheti a diétádat

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 3 reggeli rutin, ami egész napra tönkreteheti a diétádat

Ha hiszed, ha nem, akár a komplett diétád sikere múlhat azon, hogy mennyire ügyelsz a reggeli rutinjaidra, illetve elköveted-e az alábbi hibákat… Szeretnél leadni pár kilót, vagy csak őriznéd a súlyodat? Akkor érdemes odafigyelned a nap első rutinjaira!

1. Éppen a reggeliből vonod ki a kalóriákat

Sajnos sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem esznek reggelit, vagy csak alig pár falatot kapnak be a nap első étkezése során. Ezzel a legnagyobb probléma az, hogy bár így egy darabig lehet spórolni a kalóriákon, de jellemző módon estére elfogy a kitartás, és a szervezeted szénhidrátért kiállt. A többség ezért eszik sokat vacsorára, és ezért nyúlunk a szénhidrátokban és zsírokban dúskáló fogások, nassolnivalók után. Ráadásul mindezt a nap legrosszabb szakaszában, este…

Kutatásokkal támasztották alá, hogy azok, akik kiadósan reggeliztek, automatikusan kevesebbet ettek vacsorára, ezért nem csak a diétájuk volt sikeres, hanem a súlyukat is könnyebben tudták tartani akkor, amikor már nem akartak fogyni.

3 reggeli rutin, ami egész napra tönkreteheti a diétádat

Az csak hab a tortán, hogy reggelire sokkal bátrabban ehetsz édességet, mint vacsorára. Nem csak azért, mert az így elfogyasztott szénhidrát könnyebben hasznosul a nap folyamán, és nem rakódik le zsír formájában, hanem azért is, mert nagy eséllyel nem fogsz este ácsingózni a csokoládé és a sütemény után, ha valamikor a nap folyamán már kielégítetted ezt a vágyadat. Persze, mindez nem azt jelenti, hogy mérték nélkül ehetsz süteményt csak azért, mert reggel van, de a reform édességek még diéta mellett is sokkal jobban beleférnek a napba, ha ilyenkor fogyasztod őket.

2. Már reggel felhúzod magad

Vannak olyan napok, amikor semmi sem sikerül, de sokan gondoskodnak róla, hogy már a reggelijük is rosszul induljon. Kiváló lehetőség erre, ha reggeli közben olvasod a munkahelyi levelezésedet, vagy éppen azokat a híreket böngészed, amik garantáltan felidegesítenek.

Mi ezzel a gond? Először is az, hogy nem az étkezésre koncentrálsz, és ez már bizonyítottan hajlamosít arra, hogy többet egyél a kelleténél. Másodszor már korán reggel stresszes állapotba kényszeríted a testedet, ami sajnos rányomja a bélyegét a testsúlyodra is.

Szintén kutatásokkal támasztották alá, hogy a stresszesebb emberek szervezete hajlamosabb arra, hogy több zsírt raktározzon. Ennek az oka az, hogy a tested egy megváltozott, készenléti helyzetre készül – ez korábban egyet jelentett az éhezéssel.

Nem csoda tehát, hogy manapság olyan sok stressz-evő van, és az sem meglepő, hogy a nehéz élethelyzetekben az emberek gyakran az evéssel vigasztalódnak.

Persze, ennek ellentettje is igaz, vannak, akik képtelenek enni, ha krónikus stresszel küzdenek. Ami azonban biztos: a nehéz helyzetek megvárnak, és legalább reggelizés közben add meg magadnak az esélyt, hogy nyugodtan felkészülj a napra!

3 reggeli rutin, ami egész napra tönkreteheti a diétádat

3. Sosem edzel reggel

Sokan nem bírják magukat rávenni a reggeli edzésre, pedig valójában ilyenkor sokkal hatékonyabb lehet a zsírégetés, mint a nap többi szakaszában. Persze, ha nagyon nem megy, akkor ne erőltesd, de nem muszáj egyből 5 kilométer futással kezdened, az is elég, ha egy kicsit tornázol!

És hogy miért hatékony a reggeli sport? Mert a szervezeted sokkal előbb hozzáfér a zsírtartalékaidhoz, mint akkor, amikor már alaposan teletömted magadat a nap folyamán. Másrészt, ha reggeli előtt tornázol, akkor automatikusan kevesebbet fogsz enni.

3 reggeli rutin, ami egész napra tönkreteheti a diétádat

Ennek okára még nem találtak egyértelmű magyarázatot a kutatók, de arra következtetnek, hogy ebben az esetben egyszerűen nem a reggelire hagyatkozunk „ébresztő” gyanánt. Szemben azokkal, akik nem mozognak semmit a reggeli előtt, az ébredés utáni feltöltődés lehetőségét kizárólag az evésben és ivásban látják – persze tudat alatt, de attól még bizonyítottan több kalóriát vesznek magukhoz, mint azok, akik legalább egy picit megmozgatják az izmaikat.

Képek forrása: Valentinjukov/Depositphotos.com[email protected]/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást