Így hathat a fogyásodra, ha reggel eszel a legtöbbet

Így hathat a fogyásodra, ha reggel eszel a legtöbbet

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Így hathat a fogyásodra, ha reggel eszel a legtöbbet

Nem feltétlenül jó ötlet a reggelit a fő étkezésünknek választani

Egy, a Cell Metabolism című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a bőséges reggeli segíthet abban, hogy a nap folyamán csökkenjen az étvágyunk, és valóban kevesebbet együnk. Az viszont nem biztos, hogy az anyagcserénk számára is olyan hasznos, mint ahogyan azt gyakran feltételezik. Ami biztos, hogy sok tévhit kering az evés időzítésével kapcsolatban, beleértve azt is, hogyan befolyásolhatja a testsúlyunkat és az egészségünket.

A tanulmány 30 egészséges alanyt – köztük 16 férfit és 14 nőt – vizsgált, akik BMI-jük alapján túlsúlyosak vagy elhízottak voltak. Minden résztvevő véletlenszerűen kapott egy olyan módszert, amely alapján aztán fel kellett építenie az étkezéseit, a reggel és este elfogyasztott kalóriák mennyiségét is beleértve, összesen négy héten keresztül. Az étkezéseket szabványosították, és mindegyikben azonos mennyiségű kalória volt, 30% fehérje, 25% szénhidrát és 35% zsír elosztásában.

A több reggeli nagyobb elégedettségérzettel járhat

A négy hét során a kutatók az energiafelhasználás és a teljes súlycsökkenés mérésével határozták meg a résztvevők metabolikus reakcióját. Az alanyok pedig függetlenül attól, hogy pontosan milyen étrendet követtek, átlagosan 7 kilót fogytak a vizsgálat során. Azok, akik már reggel nagy mennyiségű kalóriát vittek be a szervezetükbe, arról számoltak be, hogy a nap folyamán elégedettebbnek érezték magukat.

Egész pontosan úgy érezték, hogy jobban kordában tudják tartani az étvágyukat azokon a napokon, amikor nagyobb kalóriamennyiségű reggelit fogyasztottak. A nap hátralévő részében is jóllakottnak érezték magukat. Mivel azonban ez a tanulmány csak 30 résztvevőt érintett, és nem ellenőrzött laboratóriumi körülmények között zajlottak a vizsgálatok, további kutatásokat igényelhet, hogy biztosan azt mondhassuk, elégedettségi szempontból megéri több reggelit enni.

A kutatócsoport azt is jelezte, hogy ők maguk is terveznek további kutatásokat. Később a szakaszos böjt és a késői műszakban végzett munka anyagcserére gyakorolt hatásainak összefüggéseit vizsgálnák. Egy dolgot azonban már most is megjegyeztek: amikor az időzítésről és a fogyásról van szó, valószínűleg nem létezik olyan étrend, ami egyformán mindenkinek megfelelő lenne.

Betty Subrizi/unsplash.com

Mit érdemes megjegyezned?

A Cell Metabolism című folyóiratban megjelent kutatás szerint a reggeli kalóriák növelése sok hiedelemmel ellentétben nem befolyásolja az anyagcserét. Azok az emberek, akik kiadós reggelit, majd kisebb ebédet és vacsorát fogyasztottak, a nap folyamán jóllakottabbnak érezték magukat. Ugyanakkor mind a 30 résztvevő hasonló mértékben fogyott, függetlenül attól, pontosan hogyan osztották meg a kalóriabevitelüket.

Mindezeket figyelembe véve annyit biztosan érdemes szem előtt tartanod, hogy egy egészséges reggeli elfogyasztása továbbra is ajánlott, hogy része legyen a napodnak, függetlenül attól, mennyi kalóriát tartalmaz a napi kalóriabeviteledből.

Ha pedig fogyni szeretnél, vannak bizonyos reggelik, amelyek segíthetnek elérni a kitűzött céljaidat. Egy olyan klasszikus, laktató étel, mint a zabpehely, például mindig jó ötlet, de zöldséges omlettet és sok más tápláló ételt is nyugodtan fogyaszthatsz reggelire.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást