Rossz hír a magyaroknak: egy kis adag rántott étel is szívbetegséget okozhat

Rossz hír a magyaroknak: egy kis adag rántott étel is szívbetegséget okozhat

Címlap / Életmód / Egészség / Rossz hír a magyaroknak: egy kis adag rántott étel is szívbetegséget okozhat

Az egészséges táplálkozás egyik alapmondása az, hogy valójában bármit szabad, csak mértékkel. A rántott ételek esetében, úgy tűnik, ez egyáltalán nem igaz, mert mértékkel is nagyon károsak. A Sencseni Egyetem kutatása szerint már a nagyon kis mennyiség is számít, és minél többször eszik ilyen kis mennyiséget az ember, annál rosszabbul jár. Az eredmények azt mutatták, hogy minden 114 gramm rántott étel után nő a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélye. 

Bár a kutatók számítottak rá, hogy a hagyományos nyugati diéta, vagyis a rántott, zsíros, egyszerű szénhidrátokban és cukros ételekben gazdag étrend nem éppen a legegészségesebb, az őket is meglepte, hogy milyen kis mennyiségű rántott étel is okozhat már problémát. Ráadásul a kutatás egy metaanalízis volt. 19 korábbi tanulmányt nézett át, amelyek a szívproblémák és a rántott ételek kapcsolatával foglalkoztak.

A 19 tanulmányból a kutatók 17-et találtak relevánsnak, így összesen 560 ezer ember adataihoz jutottak hozzá. 36727 szív- és érrendszeri vészhelyzetet jelentettek le, köztük szívinfarktust és stroke-ot.

Rántott csirke
istockphoto

A kutatók hat másik tanulmányt is átnéztek, amelyek a rántott ételek és a szív- és érrendszeri betegségben történt elhalálozás esélyének kapcsolatát vizsgálták. Ezek a tanulmányok 750 ezer ember adatait tartalmazták, akik közül a majdnem tíz éves megfigyelési periódusban 85906-an hunytak el. 

Megdöbbentő eredmények születtek

Az eredmények megdöbbentők voltak. A legkevesebb rántott ételt fogyasztókhoz képest azok, akik a legtöbb ilyet fogyasztottak, huszonnyolcszor nagyobb eséllyel éltek át valamilyen szívproblémát. 22 százalékkal nőtt az esélyük szívkoszorúér-betegségre, valamint 37 százalékkal a szívelégtelenségre.

Az eredmények egyértelműen bizonyították azt is, hogy minden 10 dekagramm rántott étel után jelentősen nő a betegség kialakulásának esélye, egészen pontosan 2-3-12 százalékkal.

Az viszont jó hír, hogy a halálozás és a rántott ételek között nem találtak összefüggést. A kutatók azonban azt is megjegyezték, hogy ez lehet a relatív alacsony számú adat hibája (sok volt a szívelégtelenséggel élő alany, de halálozást nem jegyeztek fel sok embernél). 

Az átnézett tanulmányokból egyértelmű, hogy nem derül ki az ok-okozati összefüggés miértje. Csak statisztikai eredményeket lehet levonni, de a kutatóknak vannak elképzeléseik. Nyilvánvaló, hogy hozzájárulnak az elhízáshoz a magas kalóriatartalmuk miatt, ami pedig az egyik legnagyobb rizikófaktora a szívbetegségeknek.

Ezen kívül megnövelik a vérben található transz-zsírsavak mennyiségét, növelik a koleszterinszintet. A rántott ételek elkészítési módja olyan kémiai vegyületeket szabadít fel, amelyek a szervezet gyulladásos reakcióit beindítják és felnagyítják. Ha mindez még nem lenne elég, ezek az ételek jellemzően nagyon magas sótartalommal rendelkeznek, ami megint csak nem tesz jót a szív- és érrendszernek.

Mindezt eddig is tudtuk egyébként, a mostani kutatás eredménye azért meglepő, mert kimutatja: már egészen kis mennyiségű rántott étel is komoly problémákhoz vezethet. Emiatt érdemes a minimálisra csökkenteni a fogyasztásukat.

Forrás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

17 hozzászólás

 • Garai László
  2021.03.04., 18:35

  Hogy lehet ekkora baromságot leírni:
  “Az eredmények egyértelműen bizonyították azt is, hogy minden 10 dekagramm rántott étel után jelentősen nő a betegség kialakulásának esélye, egészen pontosan 2-3-12 százalékkal.”
  Először is marha pontos, hogy 2-3-12 %.
  Másodszor pedig én életem során már több ezerszer ettem több mint 10 dkg rántott ételt (ha minden vasárnap rántott hús van, ezt 20 év alatt teljesíteni lehet, 10 dekányi gyerekadagot meg szégyellnének elém tenni). Vegyük a fentiekből a legalacsonyabb értéket, a 2 %-ot és maradjunk a 10 dkg-nál és az 1000 alkalomnál. Ez azt jelenti, hogy 1,02 a 1000-iken szeresre nőtt a megbetegedésem esélye, azaz 398264652 szeresre (398 millió szorosra). Affene se gondolta volna, hogy már régóta hulla vagyok… Szóval nem ártana először gondolkodni, esetleg föleleveníteni az oskolában tanultakat, utána firkálni a nagyvilágba.
  Harmadszor inkább éljek 5 v. 10 évvel kevesebbet, de egyek jókat (magyarul ÉLJEK is), ne csak zabpelyhet meg répát rágicsálva vegetáljak.

  Válasz
  • Max
   2021.03.04., 19:35

   Szívemből szóltál!!!!

   Válasz
  • Papika
   2021.03.07., 05:22

   Ez pediglen így van!!!!

   Válasz
  • Zenó
   2021.04.07., 14:56

   Gondolkodni? Egy firkásznak? Ezek a nagyságrendekkel sincsenek tisztában, millió vagy milliárd ezeknek tökmindegy.

   Válasz
 • pásztor károly
  2021.03.04., 18:52

  Az interneten bárki bármit írhat ( függetlenül a hülyeségtartalmától ) Ugye Nagy Niki?

  Válasz
 • Balu
  2021.03.05., 00:29

  De most komolyan?? Ez milyen cikk, és miért kell hülyíteni az amúgy is hiszékeny embereket??? Undorító

  Válasz
 • Szabó Tamás
  2021.03.05., 09:11

  Ha 114 gramm növeli a kockázatot, akkor csak 113 grammot kell enni, és sosem leszel beteg.

  Válasz
 • Tusor Bela
  2021.03.05., 09:26

  Egyet értek az általad leírtakkal!

  Válasz
 • Nemnagy Niki
  2021.03.05., 16:44

  Rossz hír a magyaroknak: Nagy Miki „cikket” „ír” …

  Válasz
 • Bokor Géza
  2021.03.06., 22:31

  Brit tudósok megállapították, hogy bombázások idején a rántott szelet fogyasztása gyakorlatilag megvéd a sebesüléstől és a haláltól is. 987654 sebesült vagy elhalálozott vizsgálata alapján mindössze 54 esetben fordult elő, hogy a bomba becsapódásakor rántott szeletet ettek. Ők is megsebesültek vagy elhaláloztak, de elenyésző a számuk azokhoz képest akik nem ettek a becsapódáskor rántott szeletet.

  Válasz
  • Ágnes
   2021.04.17., 07:55

   Valahogy így. 🙂

   Válasz
 • Nagy Balázs
  2021.04.17., 07:46

  Olyan sületlenség mint ahogyan bármilyen Covid vakcina is adna valamilyen ” védettséget “. Viszont káros ha egy lappangó Covid betegsére ráoltják. Sokan ezért kerülnek be szerintem a kórházba vagy halnak bele néhány nap alatt. Legjobb kihordani akkor biztosan lesz antitested.

  Válasz
  • Kamupipőke
   2021.04.17., 08:00

   Az a baj, hogy ekkora baromságokat azok beszélnek, akik még senkit se veszítettek el emiatt a gyilkos kór miatt, így nagy a pofájuk. Én nem vagyok ilyen szerencsés, kollégát, barát gyerekét, volt szomszédot gyászolok!
   Egy kedves hozzátartozóm, közel kétméteres benga olyan gyenge lett, mint egy kismadár hetekre, és még most se az igazi, így két hónappal az egészségessé nyilvánítás után!

   A COVID-ot nem biztos, hogy ki lehet hordani lábon, de az agyhalált feltétlenül. van rá néhány péda, és nem is kell érte messze menni!

   Válasz
 • Ágnes
  2021.04.17., 07:53

  A második oldalon van egy mondat: “Az viszont jó hír, hogy a halálozás és a rántott ételek között nem találtak összefüggést.”
  És mi az, hogy rántott ételek. Tessék konkrétan megnevezni, hogy rántott hús, rántott csirke, rántott karfiol stb. Azaz panírozott ételek.
  Már megijedtem, hogyha berántok egy főzeléket zsírral és liszttel, akkor idő előtt meghalok. Mert ugyanarról van szó, zsírról, olajról és szénhidrátról.
  Zsírban sült ételeknek tessék nevezni őket. De akkor káros a palacsinta is.
  Miért lenne sósabb egy rántott hús, mint a többi étel? Marhaság az egész.

  Válasz
 • Kamupipőke
  2021.04.17., 07:55

  Ahányszor kimegyünk az utcára, az 50%-kal növeli annak esélyét, hogy közlekedési baleset, utcai rablótámadás vagy az “itt a piros, hol a piros”-játék áldozatává válunk, mert vagy igen, vagy nem, más opció nincs.
  Ennek így nagyjából semmi értelme. De ezért is fizetnek.

  Válasz
 • Edebácsi
  2021.04.17., 08:32

  Hülyeség ellen nincs orvosság!

  Válasz
 • Háry László
  2021.04.17., 11:05

  Csoda, hogy élnek osztrákok-bécsiszelet- és főleg magyarok-ahol a háztartások 90 százalékában a vasárnapi menű húsleves+ rántott szelet… De brit tudósok-vigaszként megállapították. aki 100 évig rántotthúst eszik- az sokáig él…! (Niki! Ne add fel! MINDEN eladható a médiában! És mindennek az ellenkezője is! Csak ne egyszerre próbáld a kettőt…! )

  Válasz

Írj egy hozzászólást