Rossz hír a magyaroknak: egy kis adag rántott étel is szívbetegséget okozhat

Rossz hír a magyaroknak: egy kis adag rántott étel is szívbetegséget okozhat

Címlap / Életmód / Egészség / Rossz hír a magyaroknak: egy kis adag rántott étel is szívbetegséget okozhat

Már tíz dekagrammnyi rántott étel is növeli a szívbetegség és a stroke kialakulásának esélyét egy friss tanulmány szerint. Ez kicsit megdönti a „mindent szabad, de mértékkel” elvét, ugyanis az effektus egymásra épülő, minél több ilyet fogyaszt az ember, annál nagyobb az esélye a fent említett betegségekre.

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Az egészséges táplálkozás egyik alapmondása az, hogy valójában bármit szabad, csak mértékkel. A rántott ételek esetében, úgy tűnik, ez egyáltalán nem igaz, mert mértékkel is nagyon károsak. A Sencseni Egyetem kutatása szerint már a nagyon kis mennyiség is számít, és minél többször eszik ilyen kis mennyiséget az ember, annál rosszabbul jár. Az eredmények azt mutatták, hogy minden 114 gramm rántott étel után nő a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélye. 

Bár a kutatók számítottak rá, hogy a hagyományos nyugati diéta, vagyis a rántott, zsíros, egyszerű szénhidrátokban és cukros ételekben gazdag étrend nem éppen a legegészségesebb, az őket is meglepte, hogy milyen kis mennyiségű rántott étel is okozhat már problémát. Ráadásul a kutatás egy metaanalízis volt. 19 korábbi tanulmányt nézett át, amelyek a szívproblémák és a rántott ételek kapcsolatával foglalkoztak.

A 19 tanulmányból a kutatók 17-et találtak relevánsnak, így összesen 560 ezer ember adataihoz jutottak hozzá. 36727 szív- és érrendszeri vészhelyzetet jelentettek le, köztük szívinfarktust és stroke-ot.

Oldalak: 1 2 3 4

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/4
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!