Ismered a sáfrányos szeklicét vagy más néven a pórsáfrányt? Ennek az áldásos hatású növénynek a jelentőségét már az ókori Egyiptomban is ismerték, de csak a 19. században jöttek rá, hogy magjából milyen értékes olaj sajtolható. Ma már több, mint 60 országban termesztik ezt a tápanyagokban és vitaminokban gazdag növényt, melynek olaját rendkívül sokoldalúan felhasználhatod.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
A pórsáfrány fontos szerepére az ókori Egyiptomban is rájöttek, hiszen a sáfrányos szeklicét akkor textilek színezésére használták. A pórsáfrány értékét az egészség, étkezés és szépségápolás terén csak később, a 19. században ismerték fel, amikor kiderült: magjából olyan értékes olaj nyerhető, amely szinte egyenértékű a napraforgóolajjal. Ízében, színében és állagában is leginkább ahhoz hasonlítható.
Maga a pórsáfrány egy sárgás-narancssárga virágokat hozó növény, amely a melegebb éghajlatot kedveli, és megjelenésében a napraforgóra emlékeztet. Igen sokrétűen felhasználható, ugyanis lehet vele sütni és főzni, de akár étrendkiegészítők formájában is rálelhetünk. A kozmetikai ipar is előszeretettel használja, például szappanok alapjaként, sőt, még a művészetben, a festészetben is alkalmazzák a lenmagolaj helyettesítésére.
A pórsáfrányolaj áldásos hatásai
Mivel ez az olaj nagyon gazdag telítetlen zsírsavakban, így kiváló a koleszterinszint szabályozására. Csökkenti a „rossz” LDL koleszterinszintet, miközben növeli a „jó” HDL szintet. Segít az érfalak rugalmasságának megtartásában, fogyasztásával pedig csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.