Így éld túl a piros betűs napokat – Tippek a görcsök enyhítésére

Így éld túl a piros betűs napokat – Tippek a görcsök enyhítésére

Címlap / Életmód / Egészség / Így éld túl a piros betűs napokat – Tippek a görcsök enyhítésére

Az a bizonyos néhány nap minden hónapban meg tudja keseríteni a nők életét – van, akinek ilyenkor a görcsoldó gyógyszer a legjobb barátnője, de olyan is, aki csak csendben szenved. Ha neked is problémát okoz a menstruációs fájdalom, próbálj ki néhány tippet az itt felsoroltak közül – garantáltan enyhítik a bajt!

Mi a menstruációs fájdalom oka?

A menzesz alatt érzett görcsöket hivatalosan dysmenorrheának hívják, ami a jellegzetes lüktető fájdalmat jelöli. Olyan gyulladást okozó vegyület a felelős érte, amely akkor termelődik, ha a test progeszteronszintje lecsökken – ez történik a vérzési időszakban is.

A prosztaglandin nevű vegyület méhizom-összehúzódásokat okoz, ez segít a méhnyálkahártya kilökődésében. Ha magasabb a szervezetedben a prosztaglandin szintje, erősebb fájdalmat élsz át, ha alacsonyabb, kisebb görcsökkel megúszod.

A nők 20-25 százaléka szenved extrém fájdalomtól ilyenkor, ami egyáltalán nem kevés. A kulcs pedig ezúttal is a megelőzésben van, és nem a kezelésben.

A megelőzés a fontos

Ha már jelentkezik a fájdalom, sok mindent nem tudsz vele csinálni, mint meleg vizes törölközővel borogatni, és imádkozni, hogy hasson a fájdalomcsillapító.

Ahhoz, hogy megelőzd a menstruációs görcsöket, sokkal több mindent tudsz tenni, mint a kezelés esetében – elsősorban egy kicsit az életstílusodon kell változtatnod a menzesz előtti néhány napban.

Ha nem komoly, orvosi probléma áll a háttérben, akkor elég, ha a következő néhány tippet követed – sokkal könnyebben fogod átvészelni a piros betűs időszakot.

Edzeni, edzeni!

A mozgás mindenre jó – azon túl, hogy feszesebb leszel tőle, és a kedved is jobb lesz, segíthet a menstruációs görcsök megelőzésében is.

Különböző kutatások bebizonyították, hogy a menzesz előtt és közben végzett rendszeres edzés segít a fájdalomcsillapításban – azok a kísérleti alanyok, akik többet mozogtak, enyhébb fájdalomról számoltak be, mint azok, akik egyáltalán nem edzettek, vagy csupán ugyanannyit, mint egyébként szoktak.

Egyél vitaminokat!

Vitaminnal tömni magad egyébként is ajánlott (a mai zöldségekben és gyümölcsökben már nem sok természetes anyag maradt, amit felszívhat a szervezeted), úgyhogy vásárolj be nyugodtan néhány étrend-kiegészítőből.

Kutatások kimutatták, hogy az E-vitamin, az omega-3 zsírsavak, a B1- és B6-vitamin, valamint a magnézium segít abban, hogy kevésbé görcsöljön a hasad.

A magnézium egyébként minden más görcsre is jó megoldás lehet!

Fekvő pillangó póz

Természetes, hogy ilyenkor leginkább nyakig felhúznád a térdeid és kisgombócként feküdnél egész nap, de hidd el, ezzel pont az ellenkező hatást éred el!

Jógaórákon szokták javasolni az alábbi pózt menstruáció idejére, hiszen remekül ellazítja a medencetáji izmokat, ezáltal pedig enyhíti a fájdalmat.

Feküdj hanyatt, és érintsd össze a talpaidat úgy, hogy a lábaid egy rombusz alakot formázzanak. Pár percen belül érezni fogod az enyhülést!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!