A gyógynövény, ami regenerálja a légzőszerveket

A gyógynövény, ami regenerálja a légzőszerveket

Címlap / Életmód / Egészség / A gyógynövény, ami regenerálja a légzőszerveket

Az őszirózsafélék családjába tartozó örménygyökér latin neve (Inula helenium) utalással bír Helenére, mivel a legenda szerint a könnyeiből fakadt mikor Párisz megszöktette, aztán pedig tudjuk mi történt. Esetében rendkívül fontosnak tartom megemlíteni ezt a hovatartozási információt az alkalmazásának megkezdése előtt, mert egyes egyéneknél allergiás reakciót válthat ki. Lássuk akkor most azokat a fő területeket, ahol a legnagyobb segítséget tudja nyújtani. 

Megtisztítja az emésztőrendszert

Melegíti és energetizálja a gyomrot, megtisztítja a gyomorfalat a lerakódásoktól, segíti azok feldolgozását és kiürülését. Kezeli a gyomor nyálkahártyájának gyulladását. Megszünteti a rothadást és az erjedést a belekben, ezáltal csökken a gázképződés mértéke. Szélhajtó, segíti az emésztést és a felszívódást. Támogatja a máj méregtelenítését, javasolt zsírmáj terápiájában. Képes eltávolítani különféle, emésztési problémákat okozó bélférgeket. 

PeopleImages/istockphoto.com

Táplálja és fenntartja az egészséges bélflórát

Jelentős mennyiségű inulint tartalmaz, ami a növény latin nemzetségneve után lett elnevezve. Az inulin a vízben oldódó élelmi rostok csoportját erősíti, másik legismertebb forrása a csicsóka, de a cikória, a gyermekláncfű, a bojtorján és a hagymafélék is tartalmazzák. Ez a fruktózegységekből felépülő poliszacharid nagyon fontos funkciókat tölt be a szervezetben, mivel késlelteti, illetve gátolja a glukóz és a koleszterin felszívódását.

Lassítja a táplálék transzportját a felső béltraktuson. Emésztetlenül halad át az egész emésztőtraktuson, és csak a vastagbél baktériumai tudnak foglalkozni vele és nagyon értékes rövid szénláncú zsírsavakat szintetizálnak belőle. Tehát a bélbaktériumok számára kifejezetten hasznosak, és ha ők jól érzik magukat bennünk, mi is sokkal jobb egészségnek örvendünk. 

Regenerálja a légzőszerveket

A légzőrendszer legerősebb tisztító, erősítő, regeneráló és fiatalító szere. Segít gyulladás, pangás, krónikus hörghurut, köhögés, meghűlés miatt kialakuló hurutosodás, asztma, szénanátha esetén. Száraz, irritáló köhögés esetén viszont nem ideális választás, olyankor inkább kerülni érdemes. Különösen ajánlható az influenzából kilábalóknak. Görcsoldó, köptető, nyálkaoldó hatású, fellazítja a váladékot. Izzasztó hatása miatt fokozza a bőrön keresztül történő tisztulást, és jó ötlet meleg fürdővel kombinálni. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást