Kevés olyan teljes értékű élelmiszer van, aminek annyira rossz a híre a pattanásos bőrrel küzdők körében, mint a tej. Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia kutatói egyenesen arra a következtetésre jutottak, hogy azoknak a nőknek, akik naponta legalább két pohár tejet isznak, 44%-kal valószínűbb, hogy pattanásos lesz az arcuk, mint azoknak, akik egyáltalán nem fogyasztanak tejet. Ennek hátterében pedig a legvalószínűbb, hogy a tejsavófehérje áll.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Mit értünk pontosan tejsavófehérje alatt?
A tejsavófehérje a tejben lévő kétféle fehérje egyike a kazein mellett. A friss tej fehérjetartalma körülbelül 20% tejsavófehérjére és 80% kazeinre bomlik. Mindkét fehérjetípusból készül fehérjepor, és bár mindkettő népszerű a sportolók és a testépítők körében, a tejsavófehérjét gyakrabban fogyasztják, méghozzá a könnyebb emészthetősége miatt. Pontosan ennek köszönhető, hogy hatékonyabb forrása az edzéshez szükséges gyors üzemanyagnak.
Mind a tejsavó, mind a kazein gazdag olyan aminosavakban, amelyekről úgy tartják, hogy elősegítik az izomnövekedést, így számos edzésközpontú fehérjekeveréknek a fő forrásai. Annak ellenére viszont, hogy milyen hasznosak is lehetnek, sokaknál bizony komoly problémákat is okozhatnak. Míg a kazein gyakori allergén, addig a tejsavófehérje számos esetben pattanásossá teheti a bőrt.
