Pattanásos a bőröd? Jó eséllyel a tejsavófehérje tehet róla

Pattanásos a bőröd? Jó eséllyel a tejsavófehérje tehet róla

Címlap / Stílus / Test / Pattanásos a bőröd? Jó eséllyel a tejsavófehérje tehet róla

Kevés olyan teljes értékű élelmiszer van, aminek annyira rossz a híre a pattanásos bőrrel küzdők körében, mint a tej. Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia kutatói egyenesen arra a következtetésre jutottak, hogy azoknak a nőknek, akik naponta legalább két pohár tejet isznak, 44%-kal valószínűbb, hogy pattanásos lesz az arcuk, mint azoknak, akik egyáltalán nem fogyasztanak tejet. Ennek hátterében pedig a legvalószínűbb, hogy a tejsavófehérje áll.

Mit értünk pontosan tejsavófehérje alatt?

A tejsavófehérje a tejben lévő kétféle fehérje egyike a kazein mellett. A friss tej fehérjetartalma körülbelül 20% tejsavófehérjére és 80% kazeinre bomlik. Mindkét fehérjetípusból készül fehérjepor, és bár mindkettő népszerű a sportolók és a testépítők körében, a tejsavófehérjét gyakrabban fogyasztják, méghozzá a könnyebb emészthetősége miatt. Pontosan ennek köszönhető, hogy hatékonyabb forrása az edzéshez szükséges gyors üzemanyagnak. 

Mind a tejsavó, mind a kazein gazdag olyan aminosavakban, amelyekről úgy tartják, hogy elősegítik az izomnövekedést, így számos edzésközpontú fehérjekeveréknek a fő forrásai. Annak ellenére viszont, hogy milyen hasznosak is lehetnek, sokaknál bizony komoly problémákat is okozhatnak. Míg a kazein gyakori allergén, addig a tejsavófehérje számos esetben pattanásossá teheti a bőrt.

Peter Berglund/istockphoto.com

Miért válthat ki pattanásokat?

Bármennyire is hatékony a tejsavófehérje az izomépítésben, ezeket az előnyöket érdemes egyensúlyba hozni a fájó és kellemetlen látványt nyújtó pattanások kialakulásának a megnövekedett esélyével. Ennek hátterében az áll, hogy a tejsavófehérje megnövelheti a testünk által termelt tesztoszteron mennyiségét. Ez a hormon fokozza a faggyútermelést, végeredményben pedig pattanásokhoz vezethet.

Bárkinél kijöhet ez a mellékhatás?

Elsőre talán felmerülhet benned, hogy csak a tejtermékekre érzékeny embereknél válthat ki pattanásokat a tejsavófehérje. Valójában azonban bárkinél előfordulhat, aki tejet vagy tejsavófehérjét tartalmazó élelmiszereket fogyaszt, kortól és nemtől függetlenül. Ha észreveszed, hogy gyakrabban pattanásos a bőröd, ha előtte tejtermékeket fogyasztottál, akkor mérsékeld a fogyasztását, de még jobb, ha teljesen száműzöd az étrendedből.

Ugyanakkor vannak olyanok is, akiknél csak a tej vált ki pattanásokat, így például joghurtot, vagy sajtot nyugodtan fogyaszthatnak. Tehát ha más tejtermékek esetén nem tapasztalsz további kiütéseket, csak egy tejsavófehérjével teli turmix esetén, akkor csak arra figyelj, hogy ilyen minőségben kíméld meg tőle a szervezetedet – ez ebben az esetben a kazeinre is igaz. Ez persze még nem jelenti azt, hogy mindenféle fehérjeporról le kellene mondanod.

Rusian Victoria/istockphoto.com

Milyen alternatívák közül válogathatsz?

Szerencsére a fehérjeporok választéka sokrétű, így választhatsz például olyat, ami csontlevesfehérjéből, tojásfehérjéből, borsófehérjéből vagy barna rizsfehérjéből áll. A csontlevesfehérje például azért is jó választás lehet, mert a csontleves minden egészségügyi előnyét – beleértve a magas kollagéntartalmát és az aminosavakat – élvezheted a segítségével, közben viszont egyáltalán nincs csontleves íze.

A tojásfehérjéből készült por szintén remek segítség lehet az izomépítésben. Ha nem szereted a tojás ízét, semleges verzióban is be tudod szerezni. Ami pedig a borsófehérjét és a barna rizsfehérjét illeti, mind a kettő fantasztikus növényi alternatíva. Az ízük egyáltalán nem olyan jellegzetes, hogy közben azt érezd, egy csésze borsólevest vagy tejberizst kortyolgatsz. 

Az a gyakori elképzelés tehát, hogy a tejtermékek pattanásokat okoznak, nem mítosz. A tej fokozhatja a tesztoszterontermelést, ami viszont a faggyúmirigyek túltermelését és a pattanások kialakulását okozhatja. Mivel manapság a fehérjeporok széles választéka elérhető, így már az első adandó alkalommal, amikor úgy érzed, hogy a tejsavófehérje miatt lett pattanásos a bőröd, érdemes egy alternatívát is kipróbálnod, hátha javulást fogsz tapasztalni.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!