5+1 para, ami miatt sokan nem vállalnak gyereket, pedig egyáltalán nem törvényszerűek

5+1 para, ami miatt sokan nem vállalnak gyereket, pedig egyáltalán nem törvényszerűek

Címlap / Életmód / Család / 5+1 para, ami miatt sokan nem vállalnak gyereket, pedig egyáltalán nem törvényszerűek

Manapság meglehetősen sok negatív dolgot olvasni a gyermekvállalásról, aminek nagyrészt az az oka, hogy végre nem főbenjáró bűnt leírni ennek a szép feladatnak az árnyoldalait. Sokan azonban többet képzelnek a sorok mögé, mint amekkora jelentőségük azoknak van. Néhány félelem teljesen alaptalan!

Félelem: A terhesség teljesen tönkrevágja a női testet

Ha nem hagyod el teljesen magadat, akkor egyáltalán nem kell emiatt aggódnod. Ha elhagyod, akkor pedig terhesség nélkül sem várhatod el a testedtől, hogy tökéletes maradjon. Nem kell a legjobb formádat hoznod a várandósság idején, hiszen ez az időszak nem erről szól.

Utána pedig záros időn belül kizárólag a sajátod lesz a tested, és ismét azt tehetsz – sport, ételek tekintetében – amit csak szeretnél.

Sőt, jó eséllyel a gyermeked igényli majd, hogy a szabadban legyetek, programokra járjatok, szóval valószínű több mozgásban lesz részed, mint korábban volt. Abban az időszakban garantáltan, amikor felfedezi a sétálás és a futás csodáját.

Valamit mindenkinek változtat a testén a várandósság, de nem egy nő sokkal szebb, magabiztosabb sőt, vékonyabb terhesség után, mint előtte, úgyhogy hiúságból teljesen ésszerűtlen lemondani a gyermekvállalásról.

Félelem: A szülés kibírhatatlanul fájdalmas és senki sem ússza meg simán

A szülés nem feltétlenül leányálom, de nem is annyira borzasztó, ahogy sokan leírják. Ha nem úgy készülsz rá, hogy életed legrosszabb és legfájdalmasabb élménye lesz, akkor kellemes meglepetés érhet.

Jó, azt nem állítjuk, hogy nem fáj, mert ez nyilván nem igaz. De a vajúdás során úgy fogod érezni, egy másik világba csöppentél.

Ha nem a teljesen természetes utat választod, megannyi fájdalomcsillapítási módszer közül válogathatsz, veled lehet a párod, a barátnőd, az anyukád… Szóval nem kell egyedül végigcsinálnod.

Nem mondhatjuk azt sem, hogy nem léteznek komplikációk, de nem ez az átlag, tehát nem hoz magával a szülés mindenképpen megmaradó testi sebeket, vagy komoly sérüléseket. Főleg nem akkor, ha felkészült és összeszokott csapattal dolgozhatsz a szülőszobán!

Félelem: Soha többet nem fogsz normálisan aludni

Vannak olyan csecsemők, akik nagyon nehezen állnak rá az éjszakai pihenésre, mások gyakorlatilag az egész napot átalusszák.

Azzal számolhatsz, hogy lesznek kevésbé pihentető éjszakák és nappalok, de az első időszakban minden segítséget el kell fogadnod, irányuljon az dajkálásra, főzésre, vagy éppen takarításra.

Neked nincs más dolgod, mint ellátni a kisbabádat, és pihenni, amikor csak lehet. Így az első időszak túlélhető (ha egyáltalán túl kell, és nem egy kis angyallal van dolgod), utána pedig már magától értetődő lesz mindenki számára, hogy az éjszaka alvásra való.

Mindig vannak hullámvölgyek ebben is, pl. fogzás idején többször ébrednek a babák, de idővel elmaradnak az éjszakai evések, és az apróságok azt is gyorsan megtanulják, hogy tegyék be maguknak a cumit, vagy éppen igyanak egyedül az odakészített cumisüvegből, ha megszomjaznak.

Félelem: Soha többet nem lesz időd magadra

A „soha” baromi nagy túlzás, de nézzük, hogy alakul a szabadidőd az elkövetkezendő időszakban! Az első néhány hét, hónap teljes mértékben attól függ, milyen gyermeket fogsz ki. Ha hasfájós, rosszul alszik, akkor úgy érzed, semmi időd nincsen.

Ha mázlid van, a kicsi eszik-alszik, mosolygósan nézeget, akkor neked egészen addig nagyon nyugodt időszakod lesz, amíg elkezd mászni, sétálni.

Ekkora viszont már legalább 7-8 hónapos, nem függ olyan nagymértékben tőled (ráadásul már mást is eszik anyatejen kívül) és mindenki örömmel fog vigyázni rá. Úgyhogy, ha nem is túl sok, de némi szabad idővel ekkor már számolhatsz.

Ahogy nő, jön a bölcsi, az óvoda, iskola, és ugyan ezek alatt általában neked is dolgoznod kell, de mégis felnőtt társaságban leszel, és nem kell egész nap őrizned a gyermekedet. Úgyhogy legkésőbb ekkor ismét megjelenik a szabadidő fogalma az életedben. Ugye, nem is olyan sok?

Félelem: Teljesen elzárod magadat a külvilágtól

Ez különösen az elején igaz lehet rád, pláne, ha hasfájós, nehezen megnyugtatható a babád. Idővel azonban – ebben a nehéz helyzetben is – eljutsz arra a szintre, amikor már nem fog érdekelni mások véleménye.

Sír? Hát istenem, a gyerekek szoktak sírni, ez nem ok arra, hogy egész nap otthon üljetek. Csak kézben van el? Semmi gond, ő is jobban elnézelődik, ha nem a négy falat bámulja, hanem kinn ültök egy padon.

Kifejezetten jót tesz, ha eljársz közösségbe, ugyanis gyerekkel borzasztóan könnyű beszélgetésbe elegyedni másokkal.

Sőt, olyan helyeken fogsz megfordulni, ahova idáig be sem tetted a lábadat (pl. babaklub, baba-mama torna), és meglátod, minden napra választhatsz valamilyen programot. Az, hogy mennyire zárkózol be, csak tőled függ! Gyerekkel, és gyerek nélkül is kimozdulhatsz, csak most már kicsit több tervezésre van szükséged.

Félelem: A gyerekvállalás tönkrevágja a párkapcsolatot

Ahol ez megesik, az a párkapcsolat egyébként sem állt szilárd alapokon. Egy gyerek nagyon sok esetben nem könnyít a mindennapokon, sőt: kihozza az emberekből a legrosszabbat, de a legjobbat is.

Nagyon sok türelemre, figyelemre van szükségetek, de ha ezt a csodálatos akadályt legyőzitek, akkor még jóval erősebb lesz a kapcsolatotok, mint előtte.

Sokan tartanak attól is, hogy bírják a férfiak a „nélkülözést” (pl. veszélyeztetett terhesség, illetve a szülés utáni időszakban), de az igazság erről is az, hogy ha ilyen miatt kell aggódnotok, akkor nem elég biztos a kapcsolatotok, még van min dolgozni gyermekvállalás előtt.

Attól nem kell tartani, hogy nem lesz időtök egymásra, a kapcsolatotokra, mert ez csak szervezés és akarás kérdése. Az biztos, hogy nem lehettek annyira kötetlenek és szabadok, mint eddig, de a családalapítás éppen a felelősségről szól.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást