Mióta a tévében, az újságokban és az interneten is mindenki az egészséges étkezésre próbálja motiválni az embereket, egyre többen mondanak nemet a károsabb élelmiszerekre. Ez valóban sok előnnyel jár, hiszen energikusabb, vidámabb és fittebb lehetsz, ráadásul egész gyorsan megszokhatod az új étrendet. Azonban sajnos ennek is van hátulütője; az utóbbi időben egyre több embernél diagnosztizálják az orthorexiát, amely – egyelőre – a kevésbé ismert táplálkozási betegségek táborába tartozik.
2/6 Kiket érint leginkább?
Magát az orthorexia fogalmát még 1997-ben fedezte fel Dr. Steven Bratman, aki szerint ezt az állapotot leginkább úgy lehet körülírni, mint egy “erénynek álcázott betegség”, amely az egészséges táplálkozástól halad egészen addig, míg egyfajta bénító kényszerré változik át.
Nincs azzal semmi baj, ha belevágsz egy korlátozott diétába, sőt, néha erre szüksége is van a szervezetednek. A veszélyzónába akkor jutsz el, ha ez megszállottsággá alakul.
A betegség szenvedői főleg a magasabban képzett nők, akik egy idő után olyannyira ragaszkodnak az általuk egészségesnek vélt ételekhez, hogy valódi fájdalomként élik meg, ha becsúszik egy váratlan uzsonna (pláne, ha olyat kell enniük, ami “rosszat tesz a testüknek”).
Ennek következtében egyre inkább elzárkóznak a barátaiktól és szeretteiktől, mert nehezen tudják megosztani az érzéseiket.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!