Egészség / Életmód

Orthorexia: Az étkezési betegség, amit csak kevesen ismernek

Orthorexia: Az étkezési betegség, amit csak kevesen ismernek

Mióta a tévében, az újságokban és az interneten is mindenki az egészséges étkezésre próbálja motiválni az embereket, egyre többen mondanak nemet a károsabb élelmiszerekre. Ez valóban sok előnnyel jár, hiszen energikusabb, vidámabb és fittebb lehetsz, ráadásul egész gyorsan megszokhatod az új étrendet. Azonban sajnos ennek is van hátulütője; az utóbbi időben egyre több embernél diagnosztizálják az orthorexiát, amely – egyelőre – a kevésbé ismert táplálkozási betegségek táborába tartozik.

Mi is az az orthorexia?

Hosszú évekbe telt, de végül sikerült felhívni az emberek figyelmét a két alattomos étkezési betegség fontosságára: az anorexiára és a bulimiára, melyek bárkinél lecsaphatnak, és szörnyű következményekkel járnak kézen fogva.

Az orthorexiát viszont sokkal kevesebben ismerik, pedig Magyarországon belül is számos embernél diagnosztizálják az orvosok. A különbség abban rejlik, hogy a betegségben szenvedők célja nem a karcsúra fogyás, és a korábbiakkal ellentétben nem is az ételek mennyiségén van a hangsúly.

Valójában arra törekszenek, hogy minél egészségesebb ételekkel pakolják meg a bevásárlókosarat, egy idő után pedig olyannyira “függővé” válnak, hogy ezeken kívül semmi mást nem hajlandóak megenni – aminek következtében súlyos hiánybetegségek alakulnak ki a szervezetükben.

Kiket érint leginkább?

Magát az orthorexia fogalmát még 1997-ben fedezte fel Dr. Steven Bratman, aki szerint ezt az állapotot leginkább úgy lehet körülírni, mint egy “erénynek álcázott betegség”, amely az egészséges táplálkozástól halad egészen addig, míg egyfajta bénító kényszerré változik át.

Nincs azzal semmi baj, ha belevágsz egy korlátozott diétába, sőt, néha erre szüksége is van a szervezetednek. A veszélyzónába akkor jutsz el, ha ez megszállottsággá alakul.

A betegség szenvedői főleg a magasabban képzett nők, akik egy idő után olyannyira ragaszkodnak az általuk egészségesnek vélt ételekhez, hogy valódi fájdalomként élik meg, ha becsúszik egy váratlan uzsonna (pláne, ha olyat kell enniük, ami “rosszat tesz a testüknek”).

Ennek következtében egyre inkább elzárkóznak a barátaiktól és szeretteiktől, mert nehezen tudják megosztani az érzéseiket.

Alattomos tünetek

A betegség súlyosságát leginkább egy példával lehet szemléltetni. Az egyik leghíresebb othorexiás beteg Jordan Younger, aki táplálkozási blogjával szerzett magának csillogó hírnevet.

A lány igyekezett mindenkivel megosztani nézeteit az “egészséges étkezésről”, egy idő után azonban az egészsége nemhogy javult volna, hanem sokkal rosszabb lett. Kezdetben egyre lehangoltabbnak érezte magát, és megszűnt a menstruációja.

Ezt követően folyamatosan aggódott a táplálkozási rutinja miatt, és teljesen bepánikolt, ha egy váratlan ebéd keresztülhúzta a számításait. Jordan végül rájött, hogy valami nagyon nincs rendben a szigorú diétájával, és segítséget kért egy orvostól.

Hosszas kezelések után a lány végre képes volt ismét befogadni a tojást, a halat és a csirkét az étrendjébe, noha nem volt egyszerű a gyógyulás: az orthorexia miatt rengetegen támadták, sőt néhány korábbi rajongója még halálosan meg is fenyegette.

Ott van a hétköznapokban

Az egyik legnagyobb probléma az orthorexiával az, hogy valójában az emberek körében sokkal elfogadottabb, mint például az anorexia vagy a bulimia – ráadásul meglehetősen nehéz felismerni.

Gondolj csak bele; biztosan te is hallottad már, amint valaki azt ecsetelte, hogy egész nap csak gyümölcsöt vagy zöldséget evett. Aztán ott van az Instagram, ahol milliónyi bejegyzés található az fitt ételeket hirdető hashtagek alatt.

És akkor még nem is említettük a kajanaplós applikációkat, amik segítenek felügyelni az étkezésedet, és betartani, hogy csak egy bizonyos kalóriaszintet érj el aznap.

Ezek mellett nem csoda, hogy sokszor észrevétlenül marad a betegség! Ráadásul még a gyermekekre is veszélyes lehet, ugyanis amennyiben a szülők túlságosan törekszenek az egészséges étkezésre, szépen lassan a legkisebbek is máshogy kezdenek el nézni a „rossz ételekre”.

Drasztikus diéta-terv

Az orthorexiás betegek egy része azzal kezdi a diétát, hogy megválik egy bizonyos ételcsoporttól, például az állati termékektől vagy a gabonától.

Végül azonban az étrend olyannyira szigorú lesz, hogy csak néhány “biztonságos ételt” tartalmaz, így az adott személy rövidesen alultáplálttá válik. Egy brit televíziós riporter szintén megtapasztalta ezt a betegséget, az ő esetében viszont olyannyira súlyos volt a helyzet, hogy végül járni sem volt képes.

A nő nem volt hajlandó húst vagy tejterméket enni, így egy idő után csak vegetáriánus kajákat fogyasztott. Mivel azonban nem azt az eredményt látta magán, amire vágyott, ismét változtatott az étrenden: következett a nyers kaja diéta, majd csak gyümölcsök, a legvégén pedig kizárólag organikus dinnyét evett.

Ekkor már kevesebb, mint 40 kiló volt, és a haja is hullani kezdett. Végül orvosi segítséggel sikerült leküzdenie a betegséget, és elfogadta, hogy az ételekre nem szabad ellenségként tekinteni.

A gyógyulás első lépcsőfokai

Szerencsére kellő odafigyeléssel és elhatározással bárki búcsút inthet a szörnyű betegségnek. Az orthorexia kezelésénél valójában az a legfontosabb, hogy legyen elegendő motiváció, amiből tudnak erőt meríteni a teljes felépülésig.

Az első lépés, hogy az adott személy beismerje, valami nem igazán stimmel, és egyúttal meg tudja fogalmazni, mi válthatta ki ezt a változást.

A gyógyulás fokozatosan történik: fontos a rugalmasság, és az, hogy szépen lassan le tudja küzdeni az evéssel kapcsolatos téveszméit. Ha sikerült kiaknázni az érzelmi problémákat, szerencsére egyenes út vezet a gyógyulás küszöbéig.

Persze sok esetben a betegeknek szükségük van egy kis támogatásra is, így mindenképpen érdemes időpontot kérni egy szakértőhöz; ő ugyanis pontosan megérti, milyen viharok zajlanak az adott személy lelkivilágában.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást