Ördögi kör: amikor azért eszel, mert a súlyod miatt szekálnak

Ördögi kör: amikor azért eszel, mert a súlyod miatt szekálnak

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ördögi kör: amikor azért eszel, mert a súlyod miatt szekálnak

A legtöbb kövér ember rossz szokások miatt hízik és helytelen életmódjából adódóan szedi fel a plusz kilókat. Azonban, akik állandóan a diétákkal küszködnek és szinte kivétel nélkül sikertelenül zárják a próbálkozásokat, azok egyfajta támaszt, vigasztalást látnak az ételben. Emiatt sem lehet felhívni a figyelmüket az egészségügyi gondjukra azzal, hogy megalázó helyzetbe hozzuk őket. Sokszor egyébként nem is szándékos a megszégyenítés, akár még jó szándék is vezérelheti, azonban ez a másik oldalon teljesen másként csapódik le…

Miért nem segít a gúnyolódás?

Biztos te is láttál olyan edzőket, akik gúnyolódással, a kövér emberek kicikizésével próbálnak célt érni, és vannak olyan emberek, akiknél egyébként működik is ez a taktika – ám ők vannak kevesebben. A többségnek nagyon fáj, amikor a túlsúlyával szekálják, hiszen a legtöbben tökéletesen tudják, hogyan festenek, mennyire nem illenek bele a mai ideálba. Vannak, akik ezt elfogadják, esetleg olyan erős személyiségek, hogy nem csak jól kezelik, egyenesen szeretik a túlsúlyukat.

A többieket viszont nagyon rosszul érinti a cikizés, vagy akár csak a gúnyos pillantás, amik elől rengetegen a számukra megnyugtató evésbe menekülnek. Ördögi kör ez, aminek a vége nem csak komoly elhízás lehet, hanem akár jelentős egészségügyi probléma is. 

Mindez tudományos kísérletekkel is alátámasztatták: csaknem 100 nővel készítették azt a tanulmányt, ami bebizonyította, hogy a gúnyolódásnak kitett nők több kalóriát fogyasztottak, mint azok a társaik, akiket nem értek ilyen atrocitások.

Egy másik, nagyobb volumenű felmérés ugyancsak azt mutatta ki, hogy erőteljes hatással bírnak a környezetből érkező visszacsatolások. Azok a résztvevők, akiken nem volt felesleg, ám ennek ellenére gúnyolódás áldozatai lettek, csaknem háromszor nagyobb eséllyel híztak el jövőben. A már meglévő túlsúllyal bíró egyének rajtuk is túltettek, ők csaknem négyszer nagyobb eséllyel maradtak túlsúlyosak, vagy híztak el még jobban, mint azok a résztvevők, akiket egyáltalán nem csúfoltak a testsúlyuk miatt. 

Tényleg kell a segítség?

Akadnak olyanok, akik segítő szándékkal állnak az elhízottak elé, de a fogyás mindig benső elhatározásból fakad: akármennyi tanácsot kaphatsz, azok mindaddig kéretlenek maradnak, amíg te magad tenni nem akarsz. A legtöbb túlsúlyos ember pontosan tudja, hogy a kalóriatöbblet miatt hízik és ebből adódóan azzal is tisztában vannak, miként tudnának fogyni. Ha te is túlsúlyos vagy, akkor biztos érezted már, hogy vannak, akik szinte „megmenteni” akarnak azáltal, hogy kéretlen tippekkel látnak el, amiktől te csak rosszul érzed magadat.

motortion/depositphotos.com

Egész biztos jártál már ebben a cipőben, ha megkérdezték tőled, hogy van-e valamilyen betegséged, ami a túlsúlyodat okozza, esetleg nem félsz-e attól, hogy nem fogod bírni a futást, az edzést.

Erre utal az is, ha arról érdeklődtek nálad, hogy „fogytál-e valamennyit, mert olyan jól nézel ki most”… Ha ilyen, vagy ehhez hasonló megjegyzéseket kaptál, akkor téged is szekálnak a túlsúlyod miatt, még ha nem is annyira nyíltan, mint amennyire a gúnyos beszólásokkal lehetséges. Ettől még ugyanúgy bántanak a kritikák, csak lehet, hogy azok tudat alatt dolgoznak igazán.

A szóbeli bántalmazás azonban nem csak a súlygyarapodás miatt veszélyes, hanem azért is, mert hatására mentális problémák alakulhatnak ki.

A depresszió, a szorongás és az étkezési zavar szinte kéz a kézben jár, tehát külső szemlélőként nagyon alaposan meg kellene gondolnod, bármilyen tanáccsal, észrevétellel ellátod-e a túlsúlyos ismerőseidet.

Sajnos szenvedő alanyként sokkal nehezebb a dolgod, mert az elhízott emberekkel szemben manapság egy általánosan negatív kép él az emberekben. A kérdést tehát nem igazán lehet egyénileg megoldani, sokkal inkább társadalmi szinten kellene keresni a változást – már, ha elfogadásról és nem a tényleges tettekről van szó.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást