Egészség / Életmód / Lélek

Önbizalmat ad és a memóriát is javítja – ez a tánc elképesztő ereje

Önbizalmat ad és a memóriát is javítja – ez a tánc elképesztő ereje

Mikor táncoltál utoljára? Tavasszal egy ismerősöd esküvőjén, néhány hete egy buliban, vagy pár órája a lakásodban, amikor senki sem látott? Időnként mindenkinek jól esik – sőt, szinte kötelező – bekapcsolni a zenét, és egy kis mozgással megszabadulni a felgyülemlett stressztől. Remekül hat a lelkivilágodra, könnyen formázhatod vele az alakod, sőt, ezek a kutatások most azt is elárulják, milyen elképesztő hatásai lehetnek egy-egy mozgásformának a hétköznapokban!

A profi táncosok nem szédülnek. Miért?

Szakértők szerint minden negyedik ember megtapasztalja a hosszabb ideig tartó szédülést élete során.

Egy londoni egyetem kutatói ezzel kapcsolatban indítottak egy felmérést, és végül meglepő megoldást találtak a problémára.

Vizsgálataik során felfigyeltek arra, hogy a profi balerinák agya egészen eltérő képet mutatott, mint azoké, akik maximum a diszkóban szoktak táncolni.

 Amikor ugyanis a balett táncosoknál bekövetkezne a szédülés, az agyuk bizonyos területei sokkal kevésbé érzékenyek erre az impulzusra.

Noha orvosok már elkezdtek dolgozni egy hatékony gyógymódon, de amíg nem állnak elő egy tökéletes megoldással, érdemes akár otthon begyakorolnod néhány balett mozdulatot.

Tényleg okosabb lehetsz a táncolástól?

Ha táncról beszélünk, leginkább olyan információkat hallani, hogy mennyire jót tesz a vérnyomásnak és megerősíti az izmokat.

Arról viszont már ritkábban beszélnek, hogy akár még okosabb is lehetsz tőle, sőt, a memóriádon is javíthat!

Egy kutató csoport 21 éven át vizsgált 75 év körüli embereket, hogy kiderítsék, milyen tevékenységekkel tudják a leginkább megakadályozni az Alzheimer-kór kialakulását, és egyúttal élénken tartani a gondolkodásukat.

A biciklizés, úszás és mini golfozás semmilyen hatással nem volt az agyukra, ellenben az olvasás 35%-kal, a keresztrejtvényfejtés 47%-kal, a táncolás pedig 76%-kal csökkentette az agyban előforduló problémák valószínűségét!

Arról nem is beszélve, hogy közben nagyon energikusnak és vidámnak érezték magukat!

Hastánccal az önbizalomért

Ausztráliában egy felmérés során 112 hastáncost és 101 egyetemista lányt vizsgáltak meg, hogy kiderítsék, milyen pozitív hatásai vannak ennek a stílusnak.

A kutatás során a résztvevőknek olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, mint például hogyan értékelnék a saját alakjukat, szerintük mások milyennek látják őket, és véleményük szerint mennyire vonzódnak hozzájuk a férfiak.

Az eredményekből kiderült, hogy a hastáncos nők sokkal elégedettebbek a testükkel, mint azok, akik sosem tették még próbára magukat ebben a mozgásformában.

Ők a tánc segítségével vidámabbnak érzik magukat, és kevésbé tartanak a visszautasítástól.

Persze nem csoda, hiszen melyik férfi mondana nemet egy vadító hastáncra?

5 további ok, amiért érdemes belevágnod a táncolásba

– Már egy kevéske táncolással is sokkal hajlékonyabb lehetsz, és javíthatod az állóképességedet. 

– A táncolás bizonyítottan segíthet megnövelni az önbizalmadat azáltal, hogy elsajátítasz új mozdulatokat. És tudod, mit mondanak a magabiztos nőkről; náluk nincsenek szexisebbek!

– Ha hobbi szinten kezded el űzni, és ezzel szabadulsz meg a hétköznapi problémáktól, hatékonyan csökkentheted a stresszt, ami rengeteg betegségtől kímélhet meg.

– Még az is lehet, hogy nagyon jó érzéked van valamelyik tánc stílushoz, és komolyabb szinten is elkezdheted űzni a kedvenc stílusodat, például versenyeken vagy fellépéseken.

– A tánc segítségével rengeteget tanulhatsz a saját testedről, és könnyebben megtalálhatod az egyensúlyodat.

Hozzád milyen táncforma illik?

Nem tudod, melyik táncforma illik hozzád, annyira nagy a választék? Olvasd végig az alábbi leírásokat, és válaszd azt, amelyikkel a leginkább tudsz azonosulni.

– Az energiaszinted legtöbbször az egekben van, és nehezen tudsz hosszabb időn át megülni egy helyben, annyira imádod a mozgást?

Akkor tökéletes választás számodra a Hip Hop vagy a Zumba, hiszen ezekkel folyamatosan pörgésben lehetsz.

– Mindig a tökéletességre törekszel, szeretsz megbizonyosodni arról, hogy minden rendben van, és általában azonnal a dolgok technikai oldalát látod meg?

Válaszd a balettet, ami kifejező, mégis kötöttebb mozdulatokból tevődik össze.

Hozzád milyen táncforma illik?

– Energikus vagy, ugyanakkor nagyon precíz és módszeres?

Nyugodtan válogass a balett, a jazz vagy a sztepp táncok közül, ezekben ugyanis mindkét oldaladdal érvényesülni tudsz.

– Szeretsz társaságban lenni, kifejezetten szenvedélyes vagy, és inkább az érzéki mozdulatok vonzanak?

A társas táncok közül szinte bármelyiket kipróbálhatod; salsa, tango, rumba, cha cha cha – a választás csakis rajtad áll.

– Mindig is szeretted volna megmutatni a nőies oldalad, de egyúttal rád férne egy kis önbizalom növelés is?

Csatlakozz egy hastánc csoporthoz, itt ugyanis rengeteg szexi mozdulattal gazdagíthatod a tudásod, amiket sokkal bátrabban mutatsz majd meg a párodnak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást