Hozzávalók
25g szárított vargánya
1 kis fej vöröshagyma, finomra vágva
6 evőkanál vaj
300 g rövid szemű rizs
80 ml száraz fehér bor
50 g frissen reszelt parmezán sajt
120 ml tejszín
1 l húsleves alaplé
egy kisebb csokor petrezselyem aprítva
só és bors ízlés szerint
Elkészítés
1. Egy serpenyőben a hagymát 4 evőkanál vajon dinszteljük. Ha megpuhult, a hagymát öntsük ki egy edénybe és tegyük vissza a serpenyőt a tűzre. Öntsük a serpenyőbe a rizset, kevergetés mellett pirítsuk néhány percig, amíg áttetszőbbé nem válik.
2. Öntsük vissza a hagymát a rizsre, keverjük hozzá a bort. Ha az alkohol elpárolgott a borból, tegyük hozzá a szeletekre vágott gombát, majd lassan kezdjük hozzáönteni az alaplevet, közben kevergessük.
3. Körülbelül 5 perc múlva a rizs elkészül „al dente”. Ekkor sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kapcsoljuk le a hőt, keverjük hozzá a maradék vajat, a sajt felét, a petrezselymet, frissen őrölt borsot és fedjük le a rizottót két percre, hogy még puhuljon.
4. Tálaláskor szórjuk meg a maradék reszelt sajttal és friss zöldpetrezselyemmel vagy kakukkfűvel. Egy jó fajta vörös borral fogyasszuk.