Meg szoktad nézni, mások mit raknak a kosarukba vagy mit tesznek a szalagra a kasszánál? Szakmai ártalom, de én sokszor figyelem ezt. Gyakran látom, hogy még mindig toplistás a porleves, a fehér kenyér, a tejes desszertek, a párizsi, a virsli, a csokis keksz, a chips és a vörös hús.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
És talán a saját étrendedben is fel-felbukkan a gyorsfagyasztott pizza, a dobozos jégkrém vagy az instant tészta. Tényleg ez lenne a normális csak azért, mert ez az átlag? Egy friss kutatás alapján nagyon úgy tűnik, hogy ezek az alapanyagok pont azok, amik elég nagy bajokat okoznak a testünkben — megdöbbentően rövid idő alatt.
Egy kísérlet, amitől a dietetikusok is felszisszentek
A Tanzania’s Kilimanjaro Christian Medical University College és a Radboud University Medical Center kutatói számos más szakértővel összefogtak és egy izgalmas kísérletbe fogtak: 77 egészséges, fiatal férfit megkértek arra, hogy változtassanak az étrendjükön. A résztvevők egy része a hagyományos, tápanyagokban gazdag, növényi alapú, afrikai étrendet fogyasztotta, mások viszont 2 hétig „nyugati stílusban” étkeztek: feldolgozott húskészítményeket, cukros müzliket, fehér kenyeret, olajban sült krumplit ettek és cukros üdítőket ittak.