A nyersétel diéta: A nyers étkezés felvirágzása

A nyersétel diéta: A nyers étkezés felvirágzása

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A nyersétel diéta: A nyers étkezés felvirágzása

Egy ideje már széles körben hódít a nyersétel diéta, illetve táplálkozási irányzat. Követői között több híresség is megtalálható, többek között Demi Moore, vagy éppen Sting. Mint minden irányzatnak, ennek is megvannak a maga előnyei és hátrányai, amikről nem szabad megfeledkezni.

Nyers 1X1

Amikor nyersen fogyasztjuk az ételeket, amellett, hogy a tápanyagtartalmuk magasabb, mint a főtt vagy sült társaiké, olyan emésztést segítő enzimeket is tartalmaznak, amelyek a hőre igen érzékenyek. A követői éppen ebben a tulajdonságukban látják a nyers ételek fölényét. Tény, hogy a kezeletlen zöldségek és gyümölcsök élettani hatásai sokkal kedvezőbben, mint azoké, amiket például párolnak.

Ezek az emésztőenzimek, a természetes közegükben kifejtik jótékony hatásukat, például a hússzeletekre juttatva porhanyósabbá, omlóssá teszik azokat. Azonban ezek az anyagok nagyon érzékenyek. Egyrészt 45°C-fölött már nem képesek megmaradni, így a főzést, és a sütést nem élik túl. Másrészt a gyomor savas közege sem olyan környezet számukra, melyben hosszabb ideig kibírnák.

Hogy akkor mégis mi értelme van a nyers fogyasztásnak? Ezek az anyagok bizony nagyban hozzájárulnak az emésztés megfelelő működéséhez, és ezzel közvetlenül is befolyásolják az egészségünket. A nyers zöldségek és gyümölcsök a tápanyagok és enzimek mellett olyan mikroorganizmusokat is tartalmaznak, melyek egyáltalán nem károsak, épp ellenkezőleg. Az ember, megjelenése óta megtanult ezekkel a baktériumokkal együtt élni, sőt beépítette őket a létfenntartó anyagai közé. Ezek a mikroorganizmusok a bélrendszerben tanyázva szaporodnak, és várják a kívülről érkezőket is, hogy a „munkájukat” elvégezhessék.

Mint azt tudjuk, az ember bélrendszere nem csak arra való, hogy a táplálékot a megfelelő helyre juttassa, miközben kinyeri abból a számára hasznos anyagokat. A megfelelő bélflóra az immunrendszer legerősebb vonala, sőt, tulajdonképpen védekező rendszerünk 70%-ban a bélben található. Ebből következik, hogy a nem megfelelő táplálkozás nem csak elhízáshoz, hanem akár betegségekhez is vezethet.

Mindent nyersen?

Azokban a körökben, ahol a nyers táplálkozás olyan méreteket ölt, hogy a kezelt ételek teljesen kiszorulnak az étkezésekből, a beszámolók alapján, sokkal energikusabbak az emberek. A szervezetük megszokta ezt az életformát, tökéletesen jóllakottak egy tányér salátától, gyümölcsöktől és turmixoktól. Nem hízékonyak, és fittségben messze jobban állnak, mint a főtt és sült ételeket fogyasztó társaik.

Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy vannak olyan anyagok, melyek a kizárólag nyers ételt fogyasztók szervezetéből hiányoznak, vagy alacsonyabb a szintjük annál, mint amire szükségük lenne. Ebből következően mérhetően kisebb lehet a csontsűrűségük, B12 vitaminhiánnyal küzdhetnek, és a nem megfelelő testsúly a fiatal lányoknál menzesz kimaradásokat eredményezhet.

Arany középút

A szakértők egybehangzóan azt javasolják, hogy igen, sokkal több nyers táplálékra lenne szükségünk, de nem kell teljesen elhagynunk, a kezelt ételek fogyasztását sem.

Ha a megfelelő arányban eszünk friss zöldségeket és gyümölcsöket, akkor a vitalitásunk és az egészségi állapotunk is gyorsan javulni kezd majd. Arra azonban mindenképpen oda kell figyelni, hogy azok a növények, és termések, amiket fogyasztunk, mindenképpen frissek legyenek. Ha ugyanis már 2-3 hete a polcokon kelletik magukat, a tápanyagtartalmuk drasztikusan csökken.

Érdemes tehát piacon, őstermelőtől vásárolni az árut. Egyrészt sokszor olcsóbban kaphatjuk meg, mint a nagy üzletekben, másrészt, és ez a fontosabb, biztosan friss, tápanyag-dús zöldségeket és gyümölcsöket fogunk kapni. Nem lesz bennük adalékanyag, színezék, ízfokozó, így nem kis mértékben támogatjuk meg a saját egészségünket, és gondtalan életünket.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást