Otthon / Szórakozás

A nőcsábász és a szerelemfüggő love storyja – A (sz)ex az oka mindennek egy bájosan trágár tündérmese (Filmkritika)

A nőcsábász és a szerelemfüggő love storyja – A (sz)ex az oka mindennek egy bájosan trágár tündérmese (Filmkritika)

Manhattan modern, csajos helyszínei, rosszfiúból jófiúvá váló pasi, cuki, kicsit esetlen, de szerethető főszereplőnő – A (sz)ex az oka mindennek alaptörténetében minden adott ahhoz, hogy egy átlagos, csöpögős romantikus vígjátékot hozzanak ki belőle. Ezúttal azonban nem ez történt, és egészen biztosan ki merjük jelenteni, hogy hosszú idők óta ez az első olyan romkom, amire szemlesütés nélkül elcipelnénk a pasinkat, mert tuti, hogy ő is élvezné.

Szüzet szüntess!

A film kicsit közhelyes témával indul: egy fősulis lány nagyon határozottan szeretné elveszíteni a szüzességét, amihez egy koleszos srác önzetlen segítségét nyújtja, de közben kiderül, hogy ő sem feküdt még le senkivel. Na nem mintha Laineynek, a szóban forgó hölgynek a zöldfülű Jake lett volna a kiszemeltje, de a tanársegéd Matthew sajnos nem nyitott ajtót a lány kétségbeesett dörömbölésére.

Manhattan love story

A főiskolai évekről nem tudunk meg túl sokat, mert a sztori jó pár évvel később, Manhattan belvárosában folytatódik, ahol Jake nagymenő programozó, Lainey pedig óvó néni, és még mindig az időközben nőgyógyásszá lett Matthew után kesereg.

A leányzó súlyos önértékelési és egyéb gondokkal küzd (ki dobná például a cuki Adam Brodyt a papabajszú Adam Scottért?), de bájosan kattant, így elnézzük neki. Jake igazi nőcsábász lett, még talán azokat is leveszi a lábáról, akiknek egyébként nem jön be az arcberendezése – valószínűleg az életben is hasonló karakter lehet, ugyanis a szerepet játszó Jason Sudeikis felesége nem más, mint a gyönyörű Olivia Wilde.

Barátság extrákkal

Forrás: Big Bang Media

A két főszereplő persze az ominózus este óta nem találkozott, de amikor évekkel később újra  összefutnak, megfogadják, hogy átsegítik egymást a problémáikon: Jake-et a nőfaló szexmániáján, Laineyt pedig a Matthew-imádatán. Jason Sudeikis és a Laineyt játszó Alison Brie között nagyon jó a kémia, teljesen hihető, hogy legjobb haverok, de érződik a szexuális feszültség is, ami kifejezetten jót tesz a filmnek.

Kettejük love storyja innentől aranyosan esetlen, mindkét színész tökéletesen hozza a karaktert. A mellékszereplőkről is érdemes szót ejteni: Adam Scott remekül hozza a sznob, karót nyelt nődoki szerepét, Amanda Peet pedig hitelesen alakítja a szerethető, de kicsit karrierista elvált anyukát. Apropó, ha valaki tudja, mitől néz ki ez a nő még 43 évesen is ilyen dögösen, ne habozzon megosztani velünk!

Őrült, dilis szerelem.

Persze azért volt néhány buktatója is a filmnek – a vége felé például elég komolyan megijedtünk, hogy a végkifejlet mégsem az lesz, mint amire számítunk, és érdekesen rövidek voltak a félperces szexjelenetek is, de összességében véve ezek eltörpülnek a pozitívumok mellett. A (sz)ex az oka mindennek aranyos, de nem csöpögős romantikus vígjáték, ami könnyed szórakozást kínál egy őszi délutánon.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást