Párkapcsolat / Szerelem

Nagyon nem tesz jót, ha az exed után kémkedsz Facebookon

Nagyon nem tesz jót, ha az exed után kémkedsz Facebookon

Na jó, valószínűleg ez a kijelentés senkit nem ér meglepetésként – egy összetört szívű leányzó sem gondolja, hogy jót tesz a lelkének, ha megnézi, mit művel mostanában az egykor szeretett férfi. Most már azonban tudományos tanulmányok is vannak arról, mennyire depissé és szorongóvá tesz, ha gyakran kattintgatsz az ex profiljára.

Ismerős a szituáció?

Reggel, az első kávét iszogatva fellépsz Facebookra, és megpillantod azt a drága férfit, egy alig ismerősöd posztjában taggelve.

Eszedbe jut, hogy pár napja már nem nézted meg, mit csinál (a gyógyulás első fázisa, ugye), ezért gyorsan rákattintasz a profiljára – és még akkor is, ha nem csinál semmi durvát, megint visszakerülsz abba a sötét, kietlen gödörbe, amiben szakítás után árválkodtál, és megint rossz kedved lesz, csak mert rá gondoltál.

Töröld ki teljesen!

A Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok, akik gyakran nézegették az exet Facebookon (sőt, azok is, akik nem szívesen törölték az ismerőseik közül), sokkal depressziósabbak lettek, és kevésbé tudták elengedni a kapcsolatot, mint azok, akik kicsit leszálltak a közösségi médiáról.

Valójában ez nem túl nagy meglepetés: így folyton feltéped a régi sebeket, és nem tudsz gyógyulni, amire pedig nagy szükséged van.

Mit tehetsz?

Fájdalmas, és egyáltalán nem könnyű meglépni, de töröld le az exet mindenhonnan – még akkor is, ha nem váltatok el haragban.

Folyton a múltban élni iszonyatosan stresszes dolog, egyáltalán nem tesz jót a lelkivilágodnak, és nem tudod folytatni a saját életedet, ha folyton a kettőtök múltján rágódsz.

Ha nem tudod törölni, legalább tiltsd le, hogy ne láthasd, mi történik vele, és kérd meg a barátaidat is, hogy ne meséljék el, ha találkoznak vele.

Miért jó ez?

Fontos felismerni, hogy egy szakítás után a legelső dolog, amit meg kell tenned az az, hogy tiszta lappal indulsz. Teljesen szét kell választanod az eddigi életedet a jövődtől, hiszen az addig berögzült szokások helyett most másokat kell keresned. Ez azonban csak akkor megy majd, ha hermetikusan elzárod magad a fő dologtól, ami a kapcsolatra emlékeztet: az exedtől.

Nehéz, de nagyon kevesen tudunk úgy élni, hogy még mindig benne van az életünkben az, akit egyszer szerettünk, de többet nem tehetjük, ezért a legegyszerűbb, ha minden kapcsolatot elvágsz – később már lehet barátkozni, de fontos, hogy elválaszd a múltat a jövődtől.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást